reklama 11A

Český drezurní pohár dosáhl velkých změn

Největší domácí seriálovou soutěž v drezuře – Český drezurní pohár čekají od letoška velké změny. Soutěžit se bude nově v kategoriích Belzet Cup, Saab Cup a Wintermühle Trophy (Junior, Pony) a upravila se i kvalifikační kritéria pro postup do finále…
27.01.2012 10:07  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Český drezurní pohár a jeho nové logo. Ilustrační foto Josef Malinovský
 
Po šesti letech se totiž na podzim loňského roku rozhodla nepokračovat v organizačním zajištění uvedeného seriálu Tělovýchovná jednota Žižka Praha, a tak drezurní komise České jezdecké federace (ČJF) hledala nový způsob, jak zachovat existenci této prestižní akce. Pořadatelství se nakonec ujala Jezdecká škola Equus Kinsky.
 
V areálu organizátora nacházejícím se v Hradištku u Sadské proběhne hned první kvalifikační kolo naplánované na 12. – 13. května a konat se tam bude i finále, a to ve dnech 28. – 30. září. Celkem by se mělo uskutečnit sedm kvalifikací, jejichž hostiteli budou vedle JS Equus Kinsky JK Borová (26. – 27. května), Stáj Dvůr Židovice (2. – 6. června), JA Panská Lícha (16. – 17. června), JO TJ Agro ChebNebanice (27. – 29. července), JS Galatík Těšánky (11. – 12. srpna) a JS Vrchovany (25. – 26. srpna). 
 
Změnami prošla kvalifikační kritéria pro účast ve finále i názvy jednotlivých kategorií. „Tzv. Top Ten Cup nahradí označení Belzet Cup, jenž je určen pro jezdce a koně startující v soutěžích úrovně Prix St. Georges a Intermediate I. V rámci kvalifikace se započítávají maximálně čtyři výsledky ze soutěží Prix St. Georges, ostatní jen ze soutěží Intermediate I. Vítěz finále a umístění na 2. až 5. místě získají ceny v celkové výši 120 tisíc korun,“ uvedl člen drezurní komise ČJF Tomáš Vášáry. Druhou soutěžní kategorií bude Saab Cup nahrazující dřívější Novice Cup určený pro jezdce startující v soutěžích JU, JD a JJ na koních, kteří do roku 2011 startovali nejvýše v drezurních soutěžích stupně „S“ – tedy střední obtížnosti. Výjimkou jsou junioři, jež mohou startovat na koních, kteří již startovali i v těžkých drezurních soutěžích (stupně T a TT),“ doplnil Tomáš Vášáry. Na vítěze a umístěné na 2. až 5. místě čekají ve finále dotace v celkové výši 60.000
 
Každá dvojice, která se chce zúčastnit finálových závodů, musí absolvovat nejméně osm kvalifikačních úloh, přičemž během každých závodů zařazených do Českého drezurního poháru se uskuteční dvě. „K účasti ve finále bude pozváno v obou kategoriích dvanáct nejlépe umístěných dvojic v kvalifikaci. Jejich pořadí se stanoví podle průměru procent ze šesti výsledků získaných v osmi nejlépe hodnocených soutěžích. Nejlepší a nejhorší výsledek se započítávat nebude,“ upřesnila manažerka drezurní komise ČJF MUDr. Helena Žižková. „Vítězem celého seriálu se v obou kategoriích stane dvojice, která získá nejvyšší průměr procent z tříkolového finále,“ dodala.
 
Absolutní novinkou Českého drezurního poháru je souběžná seriálová soutěž Wintermühle Trophy určená pro mladší a starší juniory a koně startující v soutěžích na úrovni JU a JD, resp. pro jezdce 8 – 16 let a pony všech výškových kategorií startující v soutěžích DD a DJ. V kategorii Wintermühle Trophy Junior musí dvojice absolvovat nejméně šest úloh na třech různých místech. Vypsáno je celkem pět kvalifikačních kol. Ve Wintermühle Trophy Pony musí dvojice absolvovat nejméně osm úloh na čtyřech různých místech. V tomto případě je vypsáno devět kvalifikačních závodů. K účasti ve finále bude pozváno v obou kategoriích osm nejlépe umístěných dvojic z kvalifikace. Vítěz finále a umístění na 2. a 3. místě získají ceny v celkové výši 500 eur. Vítěz dále získá týdenní tréninkový pobyt v Německu pod vedením Grand Prix trenéra.
 
Podrobná pravidla Českého drezurního poháru vč. termínových listin jsou k nahlédnutí POD TÍMTO ODKAZEM, reps. na stránkách drezurní komise ČJF (www.drezura-cjf.cz). Výsledky a průběžné pořadí budou během roku pravidelně uveřejňovány na nových internetových stránkách seriálu s adresou www.ceskydrezurnipohar.cz, avšak ty jsou v současné době ve výstavbě.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE