reklama 11C

Češi vstupují do mistrovství Evropy v Cáchách

Vyhlášený německý jezdecký areál v Cáchách hostí v letošním roce evropský šampionát hned v pěti disciplínách. Jezdecký svátek začal již 11. srpna a medaile v drezuře a reiningu jsou rozdané. Češi však na scénu teprve přicházejí od středy 19. srpna.
19.08.2015 08:01  |  Rubrika: Sport  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12C
Mistrovství Evropy trvá do neděle 23. srpna a Česká republika své zastoupení v disciplínách, které přijdou na řadu až v druhé polovině šampionátu. Naši drezurní a reiningoví jezdci totiž na šampionátu chyběli
 

Zuzana Zelinková s Calerim II při úterním tréninku v hlavní aréně. Foto Martin Ohnheiser
 
Česká jezdecká federace vyslala do Cách tříčlenné skokové družstvo ve složení Emma Augier de Moussac (Charly Brown), Zuzana Zelinková (Caleri-II) a Ondřej Zvára, který dva kvalifikované koně – Carmen Arcus a Cento Lana. Mistrovskou soutěž ovšem bude absolvovat jen s Cento Lanem a s Carmen Arcus se představí v rámcových soutěžích. Středa 19. srpna přinese první ostrý parkur, který je započítáván jako kvalifikace jednotlivců i družstev, a její začátek je naplánovaný na 14. hodinu. Ve čtvrtek 20. srpna proběhne od 13.45 první kolo týmové soutěže, zároveň započítávané jako individuální kvalifikace. Druhé kolo je na pořadu v pátek od 17.00 hodin a po něm budou skokanům rozdány první medaile v družstvech. Po sobotní pauze, která je vzhledem k vysoké náročnosti programu mistrovství Evropy nutná, přijde v neděli 23. srpna finále jednotlivců pro 25 nejlepších dvojic vzešlých z kvalifikací. Zlato ze soutěže jednotlivců obhajuje Francouz Roger Yves Bost, týmové vítězství hájí Britové. Ve velmi silných sestavách však nastoupí také družstva Nizozemí, Francie a domácího Německa, které může z atmosféry s desetitisíci diváky vytěžit nejvíce.
 
Ve středu také startuje soutěž čtyřspřeží. I v této disciplíně má ČJF ve startovních listinách družstvo, byť jen dvoučlenné. Národní barvy budou hájit Jiří Nesvačil senior a jeho syn Radek Nesvačil. Do dvou dnů, středy 19. a čtvrtka 20. srpna vždy od 10.00 hodin, je rozložena drezurní zkouška. V pátek pokračuje soutěž jízdou mezi kužely, aby mohla v sobotu 22. srpna vyvrcholit maratonem. Do role favoritů jsou pasování Nizozemci, jejichž tým tvoří pouze špičky světového vozatajství, a kteří hájí prvenství jak v jednotlivcích, tak v družstvech. Na zlato však budou jistě útočit také domácí Němci a Maďaři, kteří jsou historicky nejúspěšnějším národem v rámci evropských šampionátů.
 
Nejlepší voltižéři starého kontinentu zahájí své soutěže ve čtvrtek povinnými sestavami (ženy od 14.00, muži od 16.00 hodin). Kategorie jednotlivců žen a mužů budou nejvíce sledované českými fanoušky. Reprezentuje nás v nich Weronika Schönvaldová, Lukáš Klouda, Josef Zelinka a Marek Hablovič. Naopak ve skupinách ani v Pas de Deux zastoupení nemáme. O den později absolvují ženy i muži volné sestavy a třetí technická část je čeká v sobotu 22. srpna. Všichni voltižní příznivci z České republiky doufají, že naše mužská želízka v ohni bude možné vidět i ve finále 22. srpna od 16.45 hodin. Ženy zakončují své působení v Cáchách finálovými sestavami v neděli 23. srpna.
 
Kompletní informace, časové plány a přehledy startujících najdete na adrese www.aachen2015.de.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE