reklama 11D

Rozhodnutí FEI: Rusové a Bělorusové možná budou moci závodit

ikonka

V úterý 21. listopadu proběhlo v Mexico City Generální zasedání FEI 2023. Jde o jednání zástupců federací, které jsou členy Mezinárodní jezdecké federace. Dva dny před tím jednalo Byro FEI, mimo jiné o ruských a běloruských jezdcích.
22.11.2023 10:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Jedním z obsáhlých bloků zasedání bylo jednání o přípravách na olympijské hry 2024. O jejich průběhu informovali ředitel pro management her Tim Hadaway a ředitelka sekce všestrannosti Catrin Norinder.
 
Zasedání se týkalo organizačních týmů na místě, rozpisů soutěží, provozních záležitostí, ale i třeba designu, včetně překážek skokových i krosových, drezurních obdélníků i dalších nedílných součástí závodišť. Delegátům byla také předložena objasnění pravidel, vysvětlení kvalifikačních postupů, klíčová data a termíny olympijských a paralympijských her.
 
Zatímco Paříži patřil závěr dne, zasedání otevřela zástupkyně ředitele FEI pro legislativu Aine Power. Mluvilo se o systému revize pravidel. Od roku 2020 je nastaven systém tak, že se revize pravidel provádí jednou za čtyři roky, protože každoroční změny a připomínky byly enormně časově a personálně zatěžující. 
 
Prostor na změny však zůstává, jedná se o zásadní úpravy, které se týkají například welfare nebo doporučení z institucí, třeba ze světové antidopingové komise, olympijského výboru a podobně. Delegáti byli ujištění, že FEI je kdykoliv otevřená zpětné vazbě z federací.
 
Sekci vzdělávání vedl Frank Spadinger, ředitel pro vzdělávání a oficiály spolu s ředitelem Solidarity FEI Jean-Philippem Camboulivesem. Informovali o řadě online nástrojů, které FEI poskytuje zdarma ve snaze vzdělávat jezdeckou komunitu. Materiály jsou přístupné na webu FEI Campus. Rozběhla se také celosvětová kampaň „Beat the Heat“ a „Think Outside the Box“. Delegátům byl nastíněn rozsáhlý katalog osobních kurzů pro národní federace, trenéry, ošetřovatele, podkováře, manažery stájí, personál související s biologickou bezpečností a veterináře. Společným jmenovatelem diskusí byla klíčová role, kterou národní federace hrají při informování a distribuci vzdělávacího obsahu.
 
Kompletní výstup z FEI GA v Mexiku jsou ZDE. Generálnímu zasedání předcházely dva dny jednání Výkonného výboru a Byra. Byro neboli Rada FEI, mimo jiné rozhodlo o udělení mistrovství světa 2026 v šesti disciplínách do Cách. O tom jsme již informovali. 
 
Důležitým závěrem jednání Rady FEI je změna statutu ruských a běloruských sportovců. Zatímco zákaz pořádání mezinárodních jezdeckých akcí na území Ruska a Běloruska zůstává v platnosti, byla zrušena opatření vůči sportovcům z Ruska a Běloruska tak, aby v budoucnu mohli závodit jako neutrální. Totéž by se mělo týkat koní a funkcionářů. Podmínky a harmonogram implementace budou předloženy ke schválení Výkonnému výboru FEI během telekonference v prosinci 2023. Dále tedy záleží na prosincovém rozhodnutí.
 
Všechna témata z jednání Byra FEI jsou TADY.
 
Zdroj: FEI
 
Foto: Liz Gregg / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE