reklama 11C

Vert Liberte třetí v grupě 3, Her Him ovládl "Velkou wroclawskou"

ikonka

Nabitý víkend mezi Francií, Polskem, Itálií a Maďarskem mají za sebou tuzemské stáje. Překážkáři se prosadili na nejvyšší scéně v Meranu i Wroclawi, šampion Vert Liberte potěšil ve Francii. Hostování Frankieho Dettoriho v Budapešti proběhlo úspěšně.
04.09.2023 10:47  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Šampion vytrvalců Vert Liberte ze stáje Pegas dál stoupá na mezinárodní scéně. Poté, co si již v květnu zajistil třetím místem v listed prestižní status blacktype koně, přidal v neděli další milník v podobě třetí příčky v supervytrvalecké grupě 3 Prix Gladiateur (3100 m, 80 000 eur) v pařížském Longchamp.

Na úspěchu svěřence trenéra Dalibora Töröka měl velkou zásluhu žokej Bauyržan Murzabajev, který s postranními beránky nastupujícího valacha v roztaženém poli usadil na předposlední šesté pozici a nikam nespěchal.

Ještě v závěrečném oblouku cválal se sázkovým kurzem 12:1 odskakující Vert Liberte jako poslední. V dlouhé pařížské cílové rovině se posouval jen pozvolna, ale za distancí se dostal do nejvyšších obrátek a skvěle podporován Murzabajevem se v poslední stovce metrů posunul na výsledné třetí místo, 3 3/4 délky za vítěznou Lastotchkou.

 

Čtěte také: "Přerostlé dítě" Lokotransu udeřilo. Magic Merlin je klasickým vítězem

 

Vert Liberte tak vyrovnal výsledek dalších vytrvaleckých hvězd nedávné minulosti Trip To Rhodose a Settler’s Sona v tomto dostihu a potvrdil ambice na start v říjnové grupě 1 Qatar Prix du Cadran.

Další česká stopa v pařížském grupovém programu byla k vidění v grupě 3 La Coupe de Maisons-Laffitte na 2000 metrů, v níž ukázal skvělý odhad tempa žokej Václav Janáček a triumfoval stylem start-cíl se španělským Narancem. Zapsal se tak na listinu vítězů tohoto tradičního dostihu, kde figurují jména jako Olivier Peslier, Gérald Mossé, Christophe Soumillon nebo Mickael Barzalona.

Budapešť: Dettoriho double, česká umístění

Víkendovou bilanci tuzemksých stájí na francouzských drahách dotvořilo vítězství tříletého Toogoodforschool v Prix Decathlon La Teste (1400 m, 17 000 eur) na závodišti La Teste de Buch.

Ve stínidlech běžící hnědák trenérky Ingrid Janáčkové Koplíkové si pod Guillaumem Guedj-Gayem na měkké dráze doslova liboval a 300 metrů před cílem se odpoutal od soupeřů. Favoritku Beautiful Summer porazil o 3 1/2 délky, triumf majitele Steffena Molkse podtrhla třetí příčkou Kakhovka.

Ve střední Evropě byl v rovinovém odvětví nejsledovanější událostí největší mítink sezony v budapešťském Kincsem Parku, kam zavítal Frankie Dettori a podle očekávání ovládl s britskými koňmi oba hlavní dostihy.

V 22 miliony forintů dotovaném Kincsem Díj na 2400 metrů dominoval o 3 1/2 délky se čtyřletým Splendentem z tréninku Paula a Olivera Colea. Z domácích koní se mu nejvíce přiblížil pravnuk legendární Arvy Agreement, který si poradil s druhým Angličanem Tides Of War. Druhý z Českého i Slovenského derby You Just Rock ztrácel z pátého místa 6 1/2 délky na vítěze a porazil maďarského derby-vítěze Amore Boye.

V mílovém Imperiál Díj byli Britové dokonce raz-dva v pořadí Silent Film - Sceptic. Čeští zástupci si v Budapešti připsali sérii umístění. Ve sprinterském Tattersalls Overdose Díj na 1000 metrů obsadil Drish Venture s Radkem Koplíkem druhé místo za domácí Vain Hope, zatímco Legionar Srb finišoval na přímé dráze pátý. Třetí místo přidala Klára pod Adamem Florianem mezi klisnami v Kovács Mihály Emlékverseny (2400 m, 4.4 milionů forintů), tentokrát tři délky za vítězkou Oaks Mesetár.

V dostihu amatérů v rámci mistrovství světa Fegentri mělo Česko dokonce dvojí zastoupení, ale šestý Matyáš Luka ani sedmá Tereza Grbavčicová tentokrát do souboje o přední příčky nezasáhli.

Her Him a Dařbuján ve Wroclavi, Aichner v Meranu

Nedělní překážkové mítinky v Meranu a Wroclawi měly společný rys - čeští skokani měli početní převahu na startovních listinách a posléze i v bojích o vítězství.

Z Polska přivezli svěřenci tuzemských trenérů čtveřici triumfů včetně obou vrcholů dne. Ve Wielké Wrocławské Nagrodě Prezydenta Wrocławia (5000 m, 200 000 zl.) přijelo z Česka pět ze sedmi startujících a seřadili se na prvních čtyřech příčkách.

Vítězství o půl délky slavil cestovatel Her Him, kterého trenérka a majitelka Ivana Porkátová nasedlala Niklasi Lovénovi. Lepším z dvojice reprezentantů Scuderie Aichner SRL byl druhý Notti Magiche před Santa Klarou, čtvrté peníze vybojoval Turion.

V proutěných překážkách Wielké Partynické Nagrodě Unico Logistics (4200 m, 100 000 zl.) slavil svůj dosud největší úspěch pětiletý valach Dařbuján v barvách Pavla Odložila, trénovaný Jakubem Spáčilem. Syn Koně roku Age Of Japea z chovu zesnulého Miroslava Ševčíka udržel pod Niklasem Lovénem o půl délky za sebou třídového Dominiquea, český doběh raz-tři dotvořil Lord Dragon. Vítěz pardubického Zlatého poháru Altus se po sérii tří triumfů za sebou musel spokojit s pátou příčkou.

Úspěšnou wroclawskou bilanci doplnily dva úspěchy v rámcovém programu. Brexit pod Pavlem Složilem lehce ovládl proutěnky Gonitwa z Energys (3400 m, 20 000 zl.) a Master Luke si s Adamem Čmielem připsal téměř zadrženě o 12 délek rovinovou Nagrodu Motorpol Wrocław (3200 m, 14 000 zl.).

V nedělním Meranu se podařil double v hlavních dostizích trenérovi Josefu Váňovi mladšímu a stáji Scuderia Aichner SRL. Sedmiletý Gangster de Coddes se pod Janem Kratochvílem rozcvičil před Gran Premio Merano ve steeplechase Graded3 Premio Masaf (3900 m), tedy stejném dostihu, v němž zvítězil i v loňské sezoně. Ocean Life doběhl třetí před Quinze de la Rose a Zio Reginaldem.

Bez větších problémů se prosadil i bělouš Mauricius s Josefem Bartošem v listed proutěných překážkách Premio Azienda Di Soggiorno Di Mera (3500 m). O délku porazil stájového kolegu Zaniniho a vzdálené třetí místo bral další zástupce žluto-černých barev Nizami.

Foto: France Galop




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE