reklama 11C

Vášáryová i Křížová jsou v evropské top 10. Jsme šťastné, shodují se

ikonka

Radost, štěstí, nepopsatelné pocity. Tak komentovaly Anna Marie Křížová a Johana Vášáryová své dojmy po finále na mistrovství Evropy dětí a juniorů v drezuře. Obě české reprezentantky ho v neděli 23. července dokončily v nejlepší desítce.
23.07.2023 16:54  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12D

 

Je to přesně týden, co absolvovala Češka Anna Procházková v Maďarsku finále mistrovství Evropy mladých jezdců v drezuře a obsadila sedmnáctou příčku. Ukázala, že nastupující generace drezurních jezdců v Česku dokáže držet krok se špičkou.
 
V neděli 23. července to pak potvrdily Anna Marie Křížová a Johana Vášáryová, které se probojovaly do finále evropského šampionátu dětí a juniorů. Ten se konal v Kronbergu v Německu a obě české reprezentantky dokončily finále v nejlepší desítce. Za sebou nechaly řadu výborných jezdců z evropských drezurních velmocí. 
 
 

Vydařený úvod

Už v úvodu bylo jasné, že česká ekipa dovezla dobrou formu. Alice Hubáčková obsadila s Dieu D´Amour deváté místo v zahajovací úloze dětí, dostala přes 76,5 procenta. Anna Marie Křížová na Diamantině v ní dojela patnáctá se známkou 74,679 procenta. Výborně si vedla i juniorka Johana Vášáryová, která s klisnou Bonou Deou dostala hodnocení přes 70,5 procenta a skončila rovněž patnáctá.
 
O postupu do finále mezi osmnáctku nejlepších bylo rozhodnuto po druhém kole, které se jelo v sobotu 22. července. Z českých reprezentantek se do nedělních soutěží probojovaly Anna Marie Křížová v kategorii dětí a Johana Vášáryová mezi juniory.
 
 

V evropské elitě

V neděli dopoledne absolvovala svou finálovou úlohu jako první z Češek Anna Marie Křížová na holandské klisně Diamantině a rozhodčí její výkon ocenili známkou 77,815 procenta. To jí vyneslo mezi nejlepšími evropskými dvojicemi deváté místo!
 
„Na mistrovství Evropy je dlouhá cesta, a když se vám v průběhu sezony daří, tak do posledního dne doufáte, že se nic nepokazí. S Diamantinou jsme to zvládly a jsem hrozně moc šťastná,“ popsala první dojmy Anna Marie Křížová. „Úroveň je rok od roku vyšší, laťka se stále zvedá, ale Diamantina je nejlepší klisna a parťačka. Jsem na ni pyšná. Jsem ráda, že jsme my holky z České republiky ukázaly, že umíme bojovat.“
 
Jezdkyně také zmínila složitější podmínky na závodišti, v nichž bylo náročné udržet koně soustředěného. To bohužel pocítila Alice Hubáčková v sobotní úloze. Po skvěle rozjetém prvním kole se jí dál tolik nedařilo, její valach se totiž plašil kvůli ptákům. V první jízdě ale předvedla, že i ona umí ukázat konkurenci záda. Zapomenout nesmíme ani na další členky týmu. Aneta Valeriánová s Reikou i Anna Šestáková s Avelange podaly vyrovnané výkony se známkami kolem 70 procent.
 
Mistryní Evropy v kategorii dětí se stala Němka Marie Bernhard na For Rock G., která zajela sestavu za 83,195 procenta. Stříbro brala další německá dvojice Therese Billig a Faro Shen a třetí dojela Lal Mira Gürgen z Turecka na koni Lowland. V týmech kralovalo Německo, druhé místo brali Švédi, třetí příčku obsadili Španělé.
 
 

Sedmdesát juniorů

Obrovská konkurence se sešla v juniorské soutěži. Ze sedmdesáti účastníků postoupilo do finále osmnáct dvojic a mezi nimi Johana Vášáryová s devítiletou vestfálskou klisnou Bonou Deou. Česká jezdkyně nastoupila do svého freestylu jako první a zapsala 74,290 procenta. Dlouho se pak držela na vedoucí pozici a bylo čím dál jasnější, že se rýsuje výborné umístění. Johana Vášáryová nakonec obsadila desáté místo.
 
„Jsem strašně šťastná, že jsem vybrala toho správného koně. Rozhodování mezi Silkym a Bonou Deou nebylo vůbec snadné,“ přiznává Johana Vášáryová. Ve hře měla před šampionátem vedle stále ještě dost mladé klisny také zkušeného valacha Silky Moves.
 
„Na to, že Bona jezdí mezinárodně prvním rokem, začíná z ní být spolehlivý parťák. Ten pocit, když kobyla bojuje do poslední dechu, a ještě ji to navíc baví, to je nepopsatelné. Byli jsme tu jedna velká parta, drželi jsme spolu. Chci poděkovat jezdkyním, jejich rodičům, trenérům i ošetřovatelům,“ řekla šťastná juniorka.
 
Mistryní Evropy se mezi juniory stala Němka Allegra Schmitz-Morkramer, která s Libertadem dostala vysokou známku 82,665 procenta. Z finalistů byla jediná, kdo se přehoupl přes hranici 80 procent. Stříbro brala její krajanka Lana-Pinou Baumgürtel s Emmou FH a třetí dojel Brit Myles Graham na Nibeley Union Hit.
 
V hodnocení týmů došlo k nevšední situaci. Medaile byly rozdány čtyřem celkům. Zlato mají Němci, druhé místo si rozdělilo Rakousko a Dánsko a třetí byli jezdci Velké Británie.
 
Foto: poskytla Hana Vášáryová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE