reklama 11C

Šance pro hřebčín Napajedla: Zastupitelé odmítli zastavění výběhů

ikonka

Návrh na změnu územního plánu, který by umožnil postavit na pozemcích výběhů hřebčína Napajedla bytové domy, narazil u zastupitelů. Podle starosty Roberta Podlase si hřebčín jako chlouba města zaslouží šanci. Petici podepsalo přes 20 tisíc signatářů.
08.09.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Jednoznačný průběh mělo ve středu večer projednávání návrhu na změnu územního plánu v oblasti výběhů napajedelského hřebčína. Zastupitelé záměr společnosti Sygnum postavit v lokalitě výběhů bytové domy jednomyslně odmítli a návrhu investora nevyhověli.

"Znamená to minimálně to, že investiční záměr, který nesouvisí s koňmi, neproběhne. Jestli to ale opravdu vrátí koně do hřebčína, nedokážu odhadnout," řekl České televizi starosta Napajedel Robert Podlas.

Na schůzi zastupitelstva v napajedelském kině vystoupili za veřejnost mimo jiné vůdčí postava Iniciativy za záchranu hřebčína Napajedla Aleš Martínek nebo dlouholetý vedoucí hřebčína Zdeněk Hlačík. Jejich projevy, proč musí být hřebčín zachován, provázel potlesk několika desítek přihlížejících z auditoria.

 

Čtěte také: Do Velké pardubické je přihlášeno 21 koní, zájem mají Irsko i Francie

 

Dlouho diskutovaná úprava územního plánu, umožňující přeměnu několika hektarů výběhů v blízkosti historického areálu hřebčína ze zemědělské plochy na plochy pro hromadné bydlení a občanské vybavení, nenašla zastánce ani mezi zastupiteli.

Všechny diskusní příspěvky měly podobné vyznění. "Hřebčín by měl dostat šanci, aby zůstal živý a nedošlo k jeho zániku. Upřednostňuji řešení zkusit hřebčín zachovat, je to jedna z věcí, na které můžeme být ve městě hrdí," konstatoval starosta Robert Podlas. Ten ještě před jednáním zjišťoval aktuální plány majitele hřebčína společnosti Sygnum a potvrdil, že má nadále zájem pastviny zastavět.

Další zastupitelé zdůraznili, že jednatelka společnosti Sygnum Miroslava Kotačková před čtyřmi lety při prezentaci záměru na výstavbu domů slibovala, že prostředky získané z projektu budou použity na udržení slavného chovu. Hřebčín však na začátku letošního roku pozastavil svou činnost, čímž tento argument podle zastupitelů pozbyl platnosti.

Během rozpravy zaznělo také to, že středeční rozhodnutí nepředstavuje záruku, že se chov anglického plnokrevníka do Napajedel vrátí. Zamítnutí návrhu na změnu územního plánu však představuje první předpoklad pro možnost takového scénáře v budoucnu.

Petici na záchranu hřebčína podepsalo více než dvacet tisíc lidí. Iniciátoři zároveň žádají, aby byl hřebčín prohlášen kulturní památkou, řízení ministerstva kultury stále probíhá. Aleš Martínek na facebookové stránce Iniciativy za záchranu hřebčína Napajedla a chovu koní poděkoval napajedelským zastupitelům a středeční vývoj událostí označil za dobrou zprávu.

"Zastupitelé svým rozhodnutím dali hřebčínu naději. Pro nás však práce nekončí, musíme zajistit pro hřebčín co největší petiční podporu a pokračovat dál v cestě za jeho záchranou," napsal Martínek.

Ilustrační foto: Eva Kopečná




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE