reklama 11A

Příběhy plné inspirace: FEI rozdá ocenění největším osobnostem sezony

ikonka

Blíží se vyhlášení největších jezdeckých osobností pro rok 2023. FEI Awards se budou opět rozdávat při generálním zasedání, které se bude konat v listopadu v Mexiku. Počet kategorií se snížil na čtyři, ale i letos přináší řadu inspirativních příběhů.
13.10.2023 14:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Ocenění celosvětově nejúspěšnějších osobností jezdeckého sportu, takzvané FEI Awards, mění od letošního roku podobu. Počet kategorií se snížil na čtyři. Kategorie pro sportovce roku, ošetřovatele roku a vycházející hvězdu zůstává.
 
FEI Solidarity pro osobnosti, které se zvlášť významně podílí na rozvoji jezdectví, a „Against all Odds“ pro ty, kdo bojují s nějakou nepřízní osudu, a přitom jsou zapojení do jezdeckého sportu, nyní nahrazuje jedna kategorie FEI Inspire.
 
Kdo převezme ocenění při listopadovém generálním zasedání v Mexico City, mohou ovlivnit i fanoušci, protože hlasování je otevřeno veřejnosti do 22. října na webu Mezinárodní jezdecké federace FEI. A jaké jsou nominace?
 
 

FEI Sportovec roku

 
Steve Guerdat – švýcarský parkurový reprezentant, který patří dlouhodobě k nejlepším jezdcům na světě. Zkusil si, jaké to je být světovou jedničkou, třikrát vyhrál finále Světového poháru, několikrát startoval na olympijských hrách. Z Londýna má individuální zlato. Na Světových jezdeckých hrách 2018 v Tryonu získal bronz v soutěži jednotlivců. Letošní sezona se mu také vydařila. V Miláně vybojoval titul mistra Evropy.
 
Jessica von Bredow-Werndl – německá drezurní jezdkyně je spolu s klisnou TSF Dalerou prakticky neporazitelná. V roce 2021 získaly zlato na olympiádě v Tokiu, mají titul z finále Světového poháru 2022/2023 i z vrcholu série o rok dřív. Nakonec slavily také první místo na letošním mistrovství Evropy v Riesenbecku.
 
Rosalind Canter – jezdkyně všestrannosti se řadu let pohybuje na špičce. Patří k největším oporám britské reprezentace. V roce 2018 obsadila první příčku na Světových jezdeckých hrách v Tryonu, a to mezi jednotlivci i v soutěži družstev. Týmové zlato má také z olympiády v Tokiu a z mistrovství Evropy 2021 v Avenches. Dočkala se i individuálního titulu, který slavila na mistrovství Evropy 2023 v Haras du Pin.
 
Marijke Hammink – nizozemská reprezentantka v soutěži pony spřežení patří mezi jezdce, kteří mají za sebou výbornou sezonu. A nejen tu letošní. Od srpna 2020 nenašla přemožitele, vyhrála všechny CAI, v kterých odstartovala. Nakonec i při nedávném mistrovství světa čtyřspřeží pony v Oirschotu získala dvě zlaté medaile.
 
 
 

FEI Vycházející hvězda

 
Christian Simonson – jednadvacetiletý Američan se věnuje drezuře. Má několik medailí z mistrovství severní Ameriky juniorů či mladých jezdců. V roce 2023 získal zlato v šampionátu mladých jezdců v individuální i týmové soutěži.
 
Rodrigo Storani Saliba – brazilský jezdec vytrvalosti má za sebou přes čtyřicet soutěží CEI. Je několikanásobným národním šampionem. Při letošním mistrovství světa juniorů a mladých jezdců v Castelsagratu dojel v TOP 5, což je vůbec nejlepší výkon brazilského jezdce v historii v rámci této kategorie.
 
Quentin Jabet – Francouz je velkou nadějí francouzské voltiže. V roce 2022 slavil stříbro na mistrovství světa v Herningu. Navíc na tomto šampionátu cvičil se zlatým týmem. V letošní sezoně pak Jabet vyhrál mistrovství Evropy ve Flyinge.
 
Mimi Gochman – teprve devatenáctiletá Američanka má sbírku medailí z kontinentálních mistroství v rámci severní Ameriky. V roce 2019 jako juniorka získala zlato jako jednotlivec a stříbro s týmem. Stejný výsledek mělo mistrovství mladých jezdců o dva roky později. Loni byla ve zlatém družstvu na mládežnických jezdeckých hrách v Cáchách.
 
 
 

FEI Ošetřovatel roku

 
Daniel Ingratta – Kanaďan je dlouholetým členem týmu Millar Brooke Farm, tedy stájí, které založil legendární Kapitán Kanada Ian Millar. Aktuálně pracuje jako ošetřovatel pro olympijskou jezdkyni Amy Millar.
 
Sarah Charnley – členka týmu mistryně světa a úřadující mistryně Evropy Rosalind Canter. Právě tato Britka ošetřuje koně Rosalind.
 
Emma Uusi-Simola – Finka, která dělá už deset let ošetřovatelku koní v týmu olympijského vítěze a čerstvého mistra Evropy v parkurovém skákání Steva Guerdata.
 
Sofia Flodin – pochází ze Švédska a pracuje jako ošetřovatelka koní u německého drezurního reprezentanta Matthiase Alexandra Ratha.
 
 
 

FEI Inspirace

 
Valeria Bonfiglio – italská jezdkyně vytrvalosti. Přestože měla Valeria ráda koně od mládí a prvního vlastního koně si pořídila ve 32 letech, ke sportu se dostala mnohem později. Byla totiž pracovně velmi vytížená, přes třicet let pracovala v módním průmyslu v New Yorku. Když se rozhodla práci opustit, založila s manželem v Itálii společnost La Brava, na počest tchýně, která byla chovatelkou koní. Začali chovat arabské koně. Až v 54 letech absolvovala první soutěž, postupně se dostala na úroveň 160 kilometrů. Je důkazem, že nikdy není pozdě začít.
 
Jennie Sharpe – amatérská jezdkyně, která se živila jako vězeňská dozorkyně, vážně onemocněla. Neurologické problémy zapříčinily, že nemůže dobře ovládat hladké svalstvo. Aktuálně už část těla necítí a lékaři ji předpovídali, že nebude chodit a jezdit. Podstoupila operace a stále jezdí a v roce 2023 dokonce závodila na CSI2* při Global Champions v Londýně.
 
Federico Fernandez Senderos – parkurový jezdec, který přežil svou smrt. Když mu bylo 19 let, byl účastníkem tragické letecké nehody. Přežili ji tři pasažéři, dalších padesát účastníků nehody zemřelo. Federico byl jedním ze zachráněných, čekala ho ale dlouhá a nároční léčba. On vše překonal, pokračoval v ježdění, a nakonec se stal jedním z nejúspěšnějších skokových jezdců Mexika. Účastnil se Světových jezdeckých her, má medaili z Panamerických her a reprezentoval na mnoha Pohárech národů.
 
Polina Shovkova a Kateryna Panasenko – ukrajinské voltižérky, které v březnu 2022 musely odejít z domova kvůli válce na Ukrajině. Několik měsíců pobývaly na Slovensku. Pokračovaly nadále v přípravě, výrazně jim pomohla slovenská voltižní společnost. Obě neustále zlepšují své výkony, letos závodily na mistrovství světa juniorů ve Flyinge.
 
 
 
Zdroj: FEI
 
Foto: Leanjo de Koster / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE