reklama 11B

Poprvé od roku 1945. V Rakousku letos nebudou žádné cvalové dostihy

ikonka

Neutěšená situace rakouských dostihů dospěla k dalšímu milníku. Na závodišti Ebreichsdorf se letos z ekonomických důvodů neuskuteční ani poslední cvalový den, který dosud zůstával v kalendáři. Přeruší se tak 154 let dlouhá tradice rakouského derby.
16.06.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

V Rakousku se letos neuskuteční žádné cvalové dostihy. Poprvé od roku 1945 se tak nepoběží ani tamní derby, oznámila ve čtvrtek na výroční schůzi pořadatelského Austrian Racehorse Owners Clubu (AROC) jeho prezidentka Andrea Pinner. Důvodem je podle ní nedostatek financí.

Právě derby v posledních sezonách vévodilo jedinému dostihovému dnu s cvalovými dostihy, který zůstal v termínové listině závodiště Ebreichsdorf. AROC pořádá ještě klusácké mítinky v Krieau a Badenu u Vídně.

Ve snaze přilákat více startujících byl loňský 154. ročník rakouského derby otevřen i valachům, změna však nepřinesla finanční efekt, v který pořadatelé doufali.

 

Čtěte také: Derby s francouzskou příchutí. Dohlášen Mr Dreamer, zbývá 15 kandidátů

 

Rakousko už osm let nedisponuje pravidelným dostihovým provozem. Ještě v roce 2014 se konalo deset mítinků s cvalovými dostihy, o rok později už jen dva. Uzavřela se tak historie většiny tradičních dostihů, spojených ještě s vídeňským závodištěm Freudenau.

Rakouské derby, jehož první ročník v roce 1868 vyhrál v Lysé nad Labem narozený a trénovaný hřebec Wissehrad, se od sezony 2016 přesunulo ze svého tradičního červnového termínu na polovinu září a zůstalo poslední připomínkou dávného lesku vídeňských dostihů.

K úpadku výrazně přispělo ukončení aktivit kanadského miliardáře s rakouskými kořeny Franka Stronacha, který v roce 2004 s velkými ambicemi otevřel areál Magna Racino v Ebreichsdorfu. Na ploše 250 hektarů provozoval kromě závodiště s cvalovou a klusáckou dráhou také rozsáhlé tréninkové zázemí, jezdecké kolbiště a kasino. Stronach však postupně aktivity v rodné zemi utlumoval a závodiště nakonec před třemi lety prodal firmě kontrolované německým miliardářem Peterem Lürssenem.

Čtvrteční rozhodnutí AROCu sice neznamená definitivní konec cvalových dostihů v Ebreichsdorfu, ale výhled na rok 2024 je nejistý. Dosavadní pořadatelé na schůzi zdůraznili mimo jiné vysoké náklady na údržbu travnatého oválu. Závodiště disponuje i pískovou dráhou, která se však pro dostihy už dlouhá léta nepoužívá.

Ilustrační foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE