reklama 11B

Kůň, který se sám rozhoduje, jestli poběží. Pakistan Star se stěhuje

ikonka

S tímhle valachem se dostihoví diváci nenudí. Když má Pakistan Star svůj den, dokáže zvítězit obrovským speedem z posledního místa. Pokud se mu nechce, zastaví uprostřed dostihu i legendárnímu "Magic Manovi" Joao Moreirovi.
26.02.2019 12:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B
Šestiletý hnědák Pakistan Star mění trenéra. Přípravu jednoho z nejpopulárnějších dostihových koní v Asii, který se před třemi lety díky svému drtivému speedu i svéhlavosti stal internetovou celebritou, převezme Novozélanďan Paul O’Sullivan.
 
Majiteli Kermu Dinovi definitivně došla trpělivost s valachovými posledními letošními výkony, když jeho nejlepším výsledkem v aktuální sezoně bylo jedno čtvrté místo. "Majitel mě oslovil minulý víkend. Potkali jsme se na kávě, kde mi řekl, že chce, abych pro něj trénoval," řekl O’Sullivan.
 
Dosavadní trenér Tony Cruz se o nečekaném odchodu Pakistan Stara dozvěděl až od úředníků Hong Kong Jockey Clubu. "Přeji novému trenérovi hodně štěstí. Dělal jsem, co bylo v mých silách a hlavně ze začátku s tímto koněm nebylo snadné pořízení. Měli jsme ho ale ve stáji moc rádi," citoval otřeseného Cruze list South China Morning Post.
 

Čtěte také: Šampion Ferhanov zůstává ve Francii, Katar připomněl pohár žokejů

 
"Majitel v posledních šesti startech vystřídal čtyři žokeje a nefungovalo to, tak změnil i trenéra. Po všech těch letech mě ani neinformoval, že mi bere koně, řekli mi to až úředníci. Aspoň, že to ze mě sejmulo část toho tlaku, jemuž jsem v poslední době čelil," dodal 62letý Cruz, který vyhrál jako jezdec 946 dostihů a dalších 1200 vítězství přidal v roli trenéra.
 
Dostih, který uchvátil internet
 
O co v tomto příběhu jde? Odchovanec německého hřebčína Wittekindshof, který se původně jmenoval Ninas Shadow a jméno Pakistan Star dostal až po prodeji do Hongkongu, byl loni vyhlášen nejpopulárnějším koněm v zemi.
 
Jeho status celebrity daleko překračuje hranice dostihového sportu. Fakt, že syn Shamardala a listed vítězky Niny Celebre je vítězem grupy 1, v tom ale nehraje větší roli. Ve stínidlech a s ucpanýma ušima startující Pakistan Star je totiž plnokrevník, kterého si nelze splést s žádným jiným.
 
Hvězdou internetu se stal už při svém debutu na dráze v roce 2016, kdy dokázal vyhrát drtivým speedem z beznadějné pozice za polem.
 
 
Záhy se vyškrábal do vrcholů hongkongského kalendáře. Finišoval druhý v Hong Kong Derby, vyhrál grupu 1 a byl šampionem vytrvalců.
 
Notorický potížista ve stávce
 
Od svých čtyř let si ale stále častěji také začal prosazovat svou. Ve dnech, kdy se mu nechtělo běžet, jednoduše uprostřed dostihu zastavil a přešel do kroku. Jedním z jezdců, kteří pocítili, že nad vůlí Pakistan Stara nemají žádnou moc, byl i hvězdný Joao Moreira.
 
"Dlouho jsem uvažoval, proč to udělal a nejsem schopen to vysvětlit. Možná měl jen špatnou náladu. Ať je to jakkoli, prostě nechtěl závodit. Podíval se po ostatních koních a řekl: Nechci a nijak mě nedonutíte, ahoj," přemítal předloni populární jezdec, jemuž v tomto případě nepomohla ani jeho přezdívka Magic Man.
 
"Tenhle kůň má dlouhou historii se spoustou podobných incidentů, svého času zastavil i na breeze-up dražbě Hong Kong International Sale. Musíme se s tím prostě nějak poprat," řekl Cruz.
 
Pakistan Star byl kvůli svým eskapádám opakovaně distancován. Svou způsobilost moci se vrátit na dostihovou dráhu musel dokazovat v tamních trialech, naposled loni v prosinci. Cruz situaci řešil různě dlouhými pauzami i změnami závodišť, na nichž hnědák startoval.
 
 
"Musím poděkovat Jockey Clubu, že se nám v tomto případě trpělivě věnuje a dává nám dostatek času na řešení. Nikdo nechce na dráze vidět stávkující koně. Když při minulém startu hodil brzdu a zastavil, byl to pro mě šok. Jako žokej ani trenér jsem se s takovým koněm ještě nesetkal. Je to jako u lidí, i koně mají své zvyky, poznávají místa i obličeje. Myslím, že Pakistan Star je hodně chytrý a má skvělou paměť. Tu mu nikdo nevymaže," připustil Cruz.
 
Pokud má valach naopak svůj den, dokáže podávat neuvěřitelné výkony. Za celou kariéru už vyběhal přes 3,4 milionu liber a loni se stal historicky nejbohatším německým odchovancem všech dob.
 
 
Foto: Hong Kong Jockey Club / hkjc.com




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE