Jermanová: V areálu jsou pro mě důležití lidé. A náš skvělý traktor

ikonka

Nikola Jermanová vždy snila o vlastních koních, nakonec se k nim přidal ještě vlastní areál. Farma Laka leží v CHKO Kokořínsko a v okolí se nacházejí rozlehlé lesy. Nikola v rozhovoru popisuje svoji stáj, vrací se ale i k jezdeckým začátkům.
19.03.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
Jezdecký areál Farma Laka leží v srdci chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. Nedaleko stáje se rozkládá město Mšeno, dvacet kilometrů daleko se nachází město Mělník. Samotný areál leží zcela na samotě uprostřed lesů. 
 
Areál spravuje Nikola Jermanová, která je sama aktivní jezdkyní. Závodně odstartovala v několika soutěžích ve vytrvalosti. Koním se věnuje už od osmi let. „Ke koním mě přivedla maminka, díky které jsem začala docházet do stáje Farma Skutil, kde mamka tenkrát pracovala. Ve stáji jsem tak trávila spoustu času s mojí nejlepší kamarádkou Maruškou,“ vzpomíná Nikola na své začátky ve Východních Čechách. 
 
V začátcích Nikolu jezdecky vzdělávala maminka a koně u Skutilů, chtíč jezdit víc a víc ji následně přivedl do stájí pana Pechana ve Vlčičích u Trutnova, odkud rodina pochází. „Když jsem byla v pubertě, přestěhovali jsme se do Středních Čech. Měla jsem obrovské štěstí a pár dní po stěhování jsem mohla začít docházet do stáje k rodině Paličkových,“ popisuje Nikola svoji cestu stájemi.
 
Později vystřídala ještě několik areálů, touha mít vlastní koně ale Nikolu nikdy neopustila. Za nejoblíbenější místo, kde v minulosti působila, považuje dříseckou stáj Enfant Terrible, což byla poslední zastávka před přesunem do vlastního.
 
Na Farmu Laka přivedla Nikolu náhoda. „ Moje nejlepší kamarádka je příbuzná s majiteli areálu, a tak se ke mně jednou dostala nabídka na pronájem. A i když jsem věděla, jaké strasti a starosti taková zodpovědnost přináší, klid a krásná okolní příroda nám nedaly na výběr.“
 
V nádherné kokořínské přírodě Nikola Jermanová poskytuje boxové i pastevní ustájení. Velkou dominantou jsou rozlehlé travnaté pastviny a prostorné boxy. Dále je k dispozici venkovní jízdárna, kruhovka a menší jezdecká hala. Pro klienty je připravená šatna, kuchyňka, koupelna s WC, sedlovna a dokonce prostory pro možnost přespání. „V současné době máme osm vlastních koní, čtyři poníky, kteří patří k farmě a je u nás ustájených přibližně dvacet klientských koní,“ prozrazuje Nikola.
 
O veškerý provoz areálu se stará sama. „Nemám žádné zaměstnance, pouze nám dochází vypomáhat dvě skvělé brigádnice, bez kterých bych se neobešla,“ říká Nikola, pro kterou jsou lidé ve stáji tím nejdůležitějším aspektem. „Za lidi okolo mě jsem velmi vděčná. Především musím zmínit pravou ruku Anet, která mě drží za každé situace už dlouhou řadu let. A také bych se ve stáji neobešla bez našeho super traktůrku, bez něj si práci tady neumím představit,“ směje se.
 

Psali jsme: Anna Poláková: Hoď si jim, ať tě mají rádi, říká při krmení pan Bašta

 
Farma Laka poskytuje ustájení, pronájem koní na vyjížďky a od letošního roku nově i semináře na téma přirozené komunikace. V letošní sezoně se Nikola chce zaměřit na menší vylepšení. „Ráda bych se zase posunula o krok dál v boji proti blátu. Také je v plánu vylepšení pastevního ustájení a naplnění jeho kapacity.“
 
I když se Nikola vzdělávala pod skokovými tréninky, disciplína, ve které závodí, s parkurem ani trochu nesouvisí. „Mou největší vášní je vytrvalost. Na této disciplíně mám nejraději to, že kromě sportovního nadání dvojice tento sport prověří i jejich partnerství. Jezdec zde musí svého koně znát naprosto dokonale. Já nejsem moc sportovní typ a nejvíce mě baví samotná příprava na závod,“ přiznává. Po přesunu na Farmu Laka navázala Nikola spolupráci s Ivou Kolowratovou, koncem loňské sezony do areálu začala dojíždět i Dominika Moudrá. 
 
Kromě maminky, která jezdkyni připravovala v dětských letech, se na tréninku Nikoly podílelo několik dalších osob. „Určitě stojí za zmínku léta trénování pod vedením pana Šebesty a Pavly Mikešové. Jezdecky mě asi nejvíce obohatily tréninky pod vedením Denisy Vegrichtové, tenkrát ještě ve stáji Enfant Terrible.“
 
 „V současné době je mým největším sportovním vyžitím doprovod na závodech, který dělám dceři Nině. Minulý rok odstartovala první možnou vytrvalostní sezonu, děti na trasu smí až v osmi letech. A hned se probojovala na první místo v žebříčku hobby. Závodí se svým sedmnáctiletým huculem, kterého si sama nachystá a stará se o něj.“
 
Na otázku volného času Nikola odpovídá jako správný majitel jezdeckého areálu. „Veškerý čas trávím ve stáji. Volné chvilky věnuji dětem, starší dcera už je samostatný jezdec, takže společně můžeme chodit jezdit, což je pro mámu od koní prostě sen. Když potřebuji relaxovat, vezmu naši psí smečku do nádherných okolních lesů,“ říká Nikola a dodává, že mají na farmě kromě koní i další hospodářská zvířata.
 
Do budoucna by Nikola ráda pokračovala ve zvelebování areálu, a co nejvíce vyšla vstříc potřebám majitelů a koní v něm. „Rozhodně je v plánu vylepšení jízdárny a třeba se jednou dočkáme i vysněné velké jezdecké haly. Co se týče sportovních snů, chtěla bych plně podporovat svou dceru a užívat si závody v roli jejího doprovodu.“
 
Foto: poskytla Nikola Jermanová