Hvězdný sprinter i oblíbenec Alžběty II. Uhynul velký Royal Applause

ikonka

Royal Applause byl hvězdou už na dráze, kde patřil mezi nejlepší sprintery konce devadesátých let. Ještě větší vliv však k velké radosti své nejvěrnější fanynky Alžběty II. získal v roli plemeníka. Třídový hřebec uhynul o Vánocích ve věku 29 let.
27.12.2022 12:53  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Kdykoli zesnulá Alžběta II. dorazila do královského hřebčína v Sandringhamu, chtěla vidět především jednoho koně. Hřebec Royal Applause, někdejší špičkový sprinter a později dlouholetý úspěšný plemeník, patřil ke královniným největším oblíbencům.

O Vánocích přišla ze Sandringhamu smutná zpráva, že mezitím již penzionovaný Royal Applause podlehl na Boží hod mrtvici. Příští rok by se by dožil třiceti let. Do poslední chvíle byl v kondici a po velkou část života prakticky nepotkal veterináře.

Royal Applause na narodil v roce 1993 ve vlastním chovu šejka Maktúma al Maktúma v Gainsborough Stud jako osmé hříbě výborné chovné klisny Flying Melody, mimo jiné matky rychlé klisny Lyric Fantasy. Od první chvíle poutal pozornost a jako dvouletý vyhrál všechny čtyři starty včetně grupy 1 Middle Park Stakes.

 

Čtěte také: Velké příběhy, emoce i talenty. To byly tváře dostihového roku 2022

 

V následující sezoně s ním trenér Barry Hills zkusil start v klasickém 2000 Guineas, ale mílová trať byla na hřebce příliš dlouhá. Ke své vrcholné formě se naplno vrátil jako čtyřletý, kdy po sérii tří vítězství finišoval druhý v July Cupu a následně ovládl další grupu 1 Haydock Sprint Cup.

Na kilometrové trati v Prix de l’ Abbaye obsadil třetí místo, pokus o Breeders’ Cup Sprint v Hollywood Parku skončil neúspěchem. Celkem vyhrál devět ze svých patnácti startů.

Od roku 1998 působil Royal Applause v chovu, když v královském hřebčíně nahradil vítěze derby Shirley Heightse, a připouštěl až do sezony 2014. Jeho jediným vítězem grupy 1 zůstává Ticker Tape, ale mezi potomky Royal Applause se ukázala celá řada kvalitních koní jako Finjaan, Battle Of Hastings, Majestic Missile nebo Royal Julius, jeho mimořádně tvrdý syn Deeds Not Words vyhrál sedmnáct dostihů.

Vliv v Česku skrze vnuky a pravnuky

Jak tento týden připomněl list Racing Post, Royal Applause se k velké radosti Alžběty II. stal mimořádně vlivným plemeníkem, a to především skrze svého v chovu úspěšného syna Acclamationa. Ten je dnes vnímán jako “sire of sires”, neboť v chovu už úspěšně působí jeho synové jako Dark Angel, Mehmas nebo Expert Eye.

Na středoevropských drahách se z potomků Royal Applause mihli jedničkově umístěný Tickle The Queen, slovenská sériová vítězka Royalorien nebo Overdosův polobratr Opium Bullet. V Česku vyhrál steepler Hawa Bali Memoriál Evy Palyzové a All Hail se umístil druhý v Ceně ČASCH.

Hřebcův vnuk Mikesh se stal trojnásobným šampionem českých sprinterů a jeho úspěchy přispěly mimo jiné k příchodu Majestic Missile do hřebčína Darhorse. Acclamation měl v českém turfu mimo jiné jedničkového sprintera Arkhangelska.

Další vliv na české dostihy má Royal Applause skrze své pravnuky - z potomstva Dark Angela se prosadili Darkolva, Silver Seam, Totally Gold, White Angel a další.

Zdroje: Racing Post, Bloodhorse, Darley.com, Jockey Club

Foto: Darley