reklama 11A

S Josefem Hroudou o vozatajské novince Wetbloc Cup

V sobotu 29. dubna hostil Vigvam resort v Němčicích na Kolínsku první kolo nové série vozatajských závodů s názvem Wetbloc Cup 2017. Za touto novinkou v kalendáři soutěží spřežení stojí Josef Hrouda, kterého jsme požádali o krátký rozhovor...
03.05.2017 08:50  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Jak jste spokojen s průběhem prvního kola Wetbloc Cupu?
První kolo Wetbloc Cupu proběhlo podle předpokladů. Byl jsem potěšen zájmem jezdců o nový koncept závodů, diváckým zájmem,ale nakonec i počasím, které se umoudřilo a díky super savým vlastnostem našeho povrchu se mohl první ročník těchto závodů rozjet.
 
Jste spokojen se zájmem vozatajů o tento nový formát soutěží?
Jezdci se těšili na nový typ sériového závodu a počet přihlášených 42 vozatajů svědčil o zájmu zkusit něco nového.
 
Co na tuto novinku říkali účastníci v průběhu a po skončení závodů?
Tento model vyžaduje, aby si jezdec namenežoval závod tak, aby kůň vydržel celý závod kondičně s chutí, případně načasoval nejlepší výkon na potencionální finále. Nutí to jezdce přemýšlet, a to je bavilo, což mě potvrdili hlavně po závodech.
 
Jak je to vlastně s pravidly seriálu ve vztahu k pravidlům jezdeckého sportu ČJF? Dosud tento model byl znám pouze u halových soutěží...
Wetbloc cup se jezdí stejně jako závody v hale – tedy podle stejných pravidel. Jen jsem zakomponoval navíc jedno kolo a finále.
 
Ano, na rozdíl od halových závodů se Wetbloc Cup jede na tři kola, přičemž se započítávají nejlepší dvě kola. Navíc se jedou ještě dvě finále – A a B. Můžete nám tento model trochu blíže popsat? Jak se vlastně zrodila myšlenka tohoto modelu závodů – existuje např. nějaká inspirace v zahraničí?
Vlastní závod se jede skutečně tříkolově a je na každém, jak si závod naplánuje. Počítají se dvě nejlepší kola do výsledku. Je-li si někdo jistý dobrým výsledkem, který by mohl zajistit finále, nemusí jet třetí kolo. Ale může se přepočítat a na poslední chvíli jej někdo předjede. Nebo může první kolo odjet na jistotu, tréninkově a potom jet na ostro... Je to zkrátka barevné a dává to jezdcům větší šanci, např. při vyloučení v jednom kolo apod. Finále se jede od nuly a pořadí finále stanovuje konečné pořadí, což je velmi atraktivní hlavně pro diváky, ale zároveň ten správný adrenalin pro jezdce.
 
Osvědčil se tento model po prvním kole – např. i s ohledem na časovou náročnost? Máte např. v plánu již nějaké úpravy rozpisu po úvodních zkušenostech?
Zjistili jsme, že je celý program časově náročnější, neboť soutěže hobby byly poměrně obsazené a výkony jezdců jsou v daném kurzu pomalejší než v soutěžích CAN1*. Pro příště upravíme rozpis a po uzávěrce zveřejníme harmonogram soutěží.
 
Na kdy chystáte další kola Wetbloc Cupu?
Pokračujeme druhým kolem 3. června a finále seriálu bude 5. srpna opět na kolbišti v Němčicích.
 
Děkujeme za rozhovor!



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE