reklama 11A

Kvalifikace na letošní paralympijské hry pod lupou

Česká paradrezurní jezdkyně Anastasja Vištalová drží v už uzavřeném žebříčku FEI výbornou 46. příčku. Šance, že se díky této pozici kvalifikuje k účasti na paralympijských hrách 2016, je velká. Prostudovali jsme podrobně síto, kterým musí projít…
09.02.2016 15:29  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Anastasja Vištalová šanci postoupit na paralympiádu do Ria

Kvalifikační podmínky Mezinárodní jezdecké federace FEI na olympijské i paralympijské hry jsou tak trošku oříškem. Pokud chce někdo proniknout do jejich logiky, musí si dát tu práci a anglickou verzi si pečlivě prostudovat. My jsme se pokusili rozklíčovat, jaké šance po uzavření žebříčku k 31. lednu Anastasja Vištalová. Došli jsme k závěru, že víc než velké…
 

Pro jezdce z celého světa je na letošní paralympiádě celkem 78 míst. Ta budou rozdělena podle jednoho z následujících odstavců:

 
A – podle pořadí týmů na Světových jezdeckých hrách 2014 – 12 míst
 
Celkem tři nejlépe umístěné země z týmové soutěže při Světových jezdeckých hrách v Normandii v roce 2014 mohou poslat čtyřčlenné družstvo. Jsou jimi Německo, Nizozemí a Velká Británie. To je dohromady 12 jezdců
 
B – podle žebříčku týmů –  28 míst
 
Sedm nejlépe umístěných zemí na žebříčku FEI ke dni 31. ledna může vyslat kompletní čtyřčlenné družstvo. Tím se obsadí dalších 28 míst. Dle zveřejněného žebříčku se to týká Itálie, Belgie, Rakouska, Norska, Dánska, Spojených států amerických a Austrálie.
 
C – podle žebříčků týmů s přihlédnutím k regionu – 16 míst
 
Jistá místa mají nejlepší země z Asie, Ameriky, Oceánie a Afriky, což jsou dohromady čtyři čtyřčlenná družstva. Za asijský kontinent tak pravděpodobně postoupí Singapur, z Ameriky Kanada, Oceánii bude reprezentovat Nový Zéland. Afrika žádný paradrezurní tým na žebříčku nemá, je tedy možné, že jejich místa budou přerozdělena dál, čímž by se šance Vištalové ještě zvedly.
 
D – tým pořádající země – 4 místa
 
Brazílie jako pořádající země automaticky nárok sestavit družstvo. Jeho členové musí splnit minimální kvalifikační požadavky.
 
E – podle žebříčku jednotlivců v rámci regionů – 10 míst
 
Ty země, které nebudou moci poslat družstvo dle výše uvedených kritérií, mohou poslat jednotlivce, pakliže jim podle systému připadne individuální místo. Na paralympiádu pojedou nejlépe postavení jednotlivci dvou zemí z Afriky, Asie, Ameriky, Evropy a Oceánie. To by v případě evropských zemí na aktuálním žebříčku byl jeden jezdec z Ruska a jeden ze Švédska.
 
F – podle žebříčku jednotlivců bez ohledu na region – 5 míst
 
Pět zemí, jejichž jezdci jsou nejlépe postavení na žebříčku po vyřazení všech reprezentantů ze zemí, které mají jisté pozice podle odstavců výše, má nárok na jednoho jednoltivce. Pokud od první příčky na individuálním žebříčku vyškrtáme všechny Němce, Brity, Belgičany, Nizozemce a mnoho dalších jezdců z celkem 17 zemí kvalifikovaných podle bodů výše, dostaneme se k tomu, že před Anastasjou Vištalovou jsou Finka, Lotyš, Irka a Francouzka. Páté místo z pěti by tak mělo připadnout právě České republice. Navíc se dá očekávat, že místa neobsazená Afrikou se také budou přidělovat, aby se naplnil počet 78 jezdců.
 
G – speciální pozvání FEI a Mezinárodního paralympijského výboru IPC – 3 místa
 
Na základě žádostí z Národních paralympijských výborů budou vybrání ještě jednotlivci ze třech zemí, kteří dostanou pozvání. 
 
Ačkoliv tedy poskytne FEI a IPC jen pár míst pro jednotlivce na paralympijské hry 2016, naděje, že jedno z míst obsadí Česká republika, konkrétně Anastasja Vištalová, je skutečně vysoká. Na definitivní přehled kvalifikovaných zemí a jejich jezdců si musíme však počkat, až vydá FEI oficiální zprávu. 
 
 
Žebříček jednoltivců a družstev najdete v odkazech



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE