reklama 11D

Před 75 lety se zrodila Jarní cena klisen. Vyhrála Bosna, ceny věnovala ČKD

ikonka

Ryzka Bosna a žokej Josef Šach se v roce 1949 zapsali jako první na listinu vítězů Jarní ceny klisen. Premiérový ročník se kromě nadšení ze svěřenkyně Františka Hurbana nesl ve znamení obav o další osud dostihů, začalo totiž znárodňování stájí.
03.05.2024 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: poskytl Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12C

Jarní cena klisen, jejíž letošní ročník se v sobotu poběží na Hipodromu Most, je několika generacím dostihových příznivců notoricky známá jako první z pěti klasických dostihů. Tato zdánlivá samozřejmost je však mladšího data, než se na první pohled zdá. Od prvního ročníku tuzemské obdoby britských 1000 Guineas uplynulo teprve 75 let.

Ještě za první republiky se pojmem “klasický dostih” neoznačovaly chovatelské zkoušky pro tříleté hřebce a klisny, ale prakticky jakýkoli významný dostih s neměnnou propozicí včetně těch pro starší koně. Z dnešních pěti klasik dlouho existovaly jen dvě - v roce 1921 založené Československé derby a o rok mladší Velká jarní cena, několikrát vypsaná i pod názvem Trial stakes.

S vypsáním St. Legeru Československý Jockey Club nijak nespěchal i kvůli tomu, že jeho roli v kalendáři dlouho suplovala stejně dlouhá Cena prezidenta republiky. Když v roce 1942 výborný Lionel ovládl Velkou jarní cenu, válečnou náhražku derby Modrou stuhu českomoravskou a pod názvem Cena ředitelství maskovaný “prezidentský” dostih, psalo se o něm jako o prvním koni, jemuž se něco takového v domácích poměrech podařilo. Slovo trojkoruna však tenkrát ještě nepadlo.

 

Čtěte také: "V Lysé zná každý centimetr". Aeneas obhájil vítězství v Prvomájové

 

Skutečný St. Leger vznikl až v roce 1946 a brzy následovala i verze Oaks pod názvem Memoriál ing. Bohumila Tichoty. Jako poslední se zrodila Jarní cena klisen. Došlo k tomu v těžké době, kdy vládnoucí komunistická moc postupně znárodňovala soukromé stáje a chystala centrálně řízený dostihový provoz.

Ze sedmi kandidátek, které se 24. dubna 1949 zúčastnily prvního ročníku Jarní ceny klisen, byly Derilka a Evka již pod “národní správou”. Lehce o 3 délky zvítězila favorizovaná ryzka Bosna s žokejem Josefem Šachem před Derilkou, Valonou a Kvadrillou. Dostih byl dotován 100 tisíci korunami a čestné ceny vítězům věnoval národní podnik ČKD.

V Napajedlích narozená Bosna, připravovaná ve Velké Chuchli trenérem Františkem Hurbanem pro stáj Alka, byla jednou z nejlepších klisen své doby. Dnes zní až neuvěřitelně, že měla na dosah triumfy ve všech pěti klasických dostizích. V roce 1949 postupně ovládla Jarní cenu klisen, Velkou jarní cenu, Čs. derby a Memoriál ing. Bohumila Tichoty. Až v St. Legeru podlehla svému věčnému stínu Lánovi s žokejem Karlem Havelkou.

Jediná klisna, která dokázala tuto bilanci vyrovnat, byla o devětatřicet let později výborná Arva. Té chyběla ve sbírce klasických úspěchů právě Jarní cena klisen, v níž nestartovala.




FANCLUB Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
Budoucnost našich médií je i ve Vašich rukou. Podpořte nás členstvím ve fanclubu! VÍCE ZDE...
Sociální sítě Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
FB Jezdci.cz FB EquiTV.cz FB Jazdci.sk
Připojte se k tematickým skupinám Jezdci.cz na sociálních sítích Facebook a WhatsApp
Skoky Facebook WhatsApp
Drezura Facebook WhatsApp
Všestrannost Facebook WhatsApp
Spřežení Facebook WhatsApp
Voltiž Facebook WhatsApp
Vytrvalost Facebook WhatsApp
Western Facebook WhatsApp
Pólo Facebook WhatsApp
Dostihy Facebook WhatsApp
Klusáci Facebook WhatsApp
Chov Facebook WhatsApp
Ostatní Facebook WhatsApp

reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE