reklama 11A

Úspěšná neděle: Český hattrick v Meranu, Rája dobyl Düsseldorf

ikonka

Pět vítězství českých stájí v zahraničí se zrodilo během nedělního odpoledne. Jsou pod nimi podepsaní trenéři Josef Váňa mladší, Greg Wroblewski a Jan Rája. Šampion vytrvalců Vert Liberte zahájil sezonu čtvrtým místem na listed scéně v Longchamp.
14.04.2024 19:58  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: poskytl Deutscher Galopp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Úspěšnou neděli mají za sebou české stáje startující na zahraničních závodištích. Celkem pět vítězství si připsaly v Düsseldorfu a Meranu, ve Francii přidaly několik cenných umístění. Nedařilo se pouze v Budapešti, kde dvojice svěřenkyň trenéra Václava Luky nestačila na domácí konkurenci v klasickém Hazafi Díj.

Ze sportovního hlediska nejhodnotnější start absolvoval šampion Vert Liberte ze stáje Pegas, který vstoupil do sezony v listed Prix Lord Seymour (2400 m, 52 000 eur) v Longchamp. Dostihu, který v roce 2019 vyhrál Nagano Gold a třetí místa v něm zaznamenali Donn Halling a Meandre, se letos zúčastnila jen pětice aktérů. Svěřenec Dalibora Töröka tak měl již před startem jistotu dotovaného umístnění.

Šestiletý valach s Theem Bachelotem cválal na chvostu malého pole a s příchodem do cílové roviny se pokusil o útok ve vnější stopě. V jedné chvíli se zdálo, že mu zbylá čtveřice soupeřů odskakuje, Vert Liberte však v poslední stovce metrů opět zmobilizoval síly a posunul se na výslednou čtvrtou příčku, asi 4 1/4 délky za vítězem Galashielsem v barvách Godolphinu a hlavu za třetím v cíli.

 

Čtěte také: "Jako galop v Lysé". Deylův memoriál současně ovládly Ciotola a Vermelho

 

V německém Düsseldorfu se stal jedním z hlavních hrdinů dne trenér Jan Rája, jemuž se týden po smolném výjezdu do Mülheimu podařila dokonalá satisfakce. Na specifickou dráhu, kde se běhá klasický Preis der Diana, přivezl dvojici reprezentantů stáje Arenzo a oba si v sedle s Leonem Wolffem odvezli vítězství.

O první triumf se postarala pětiletá Twilight Bay, která před týdnem doplatila na start praporkem a po nabrání velké vstupní ztráty pouze docválala do cíle. Ve čtyřkovém handicapu Preis der Städtepartnerschaft Meerbusch-Shijonawate (1400 m, 8000 eur) ji Wolf držel na průběžném druhém místě a ve finiši po bojovném výkonu udržela o krátkou hlavu za sebou valacha Chili Valentino.

"Těším se důvěře trenéra Jana Ráji i majitele a už jsme spolu slavili řadu hezkých úspěchů. Minulý týden se nepovedl start, tak jsem klisnu nechal na pokoji. Dnes tuto formu uvedla na pravou míru," řekl po doběhu Leon Wolff.

Přemožitele při svém vstupu do sezony nenašel ani ostřílený Anniemation. Sedmiletý valach v trojkovém Klüh Security-Preis (1600 m, 10 000 eur) přišel s táhlou koncovkou a zdolal o 1 1/4 délky favorizovaného Saba Storm.

Do budapešťského Kincsem Parku se do tamní verze Jarní ceny klisen Hazafi Díj (1600 m, 3.8 milionu forintů) vydala dvojice klisen v maďarském majetku trénovaná Václavem Lukou mladším, do boje o přední příčky však nakonec nezasáhly. Vlastní odchovankyně hřebčína Bábolna Astarris doběhla osmá, Gold Scattered devátá.

Hattrick v Meranu, umístění ve Wissembourgu

Překážkové části nedělního dění dominoval mítink v Meranu, na němž české barvy vytěžily tři vítězství. Ostře sledovaná byla především steeplechase Premio Val Di Non (3800 m). Čtyřnásobný vítěz Gran Premio Merano L’ Estran zde vstoupil do sezony třetí příčkou, když si vítězství odnesl jeho stájový kolega ze Scuderie Aichner SRL a tréninku Josefa Váni mladšího Ches Demonmirail.

Šestiletý valach vedený Janem Kratochvílem zúročil letošní starty v nohou a dominoval o čtyři délky před domácím Ballinscem. Lady In The Lake doběhla čtvrtá před Swinging Thomasem a Her Himem.

V rámcovém programu se nejprve prosadila švédská odchovankyně Esther Hill, trénovaná Grzegorzem Wroblewskim pro St. John’s Stable. V sedle s Niklasem Lovénem porazila v proutěných překážkách Premio Nello Coccia (3300 m) o 6 1/4 délky Mazingu. V závěrečné steeplechase čtyřletých Premio Spegasso pak triumfoval další zástupce Scuderie Aichner Krokodile Dundee s Janem Kratochvílem, který v neděli dosáhl na hattrick.

Premiéru v nových barvách stáje Haris Galoppo absolvoval v Meranu druhý z předloňského Českého derby Stronger Together. Nový svěřenec Ludvíka Harise finišoval čtvrtý v Premio Garni' Villa Betty (2200 m) a po čtrnácti měsících vybojoval dotovaný výsledek.

Do francouzského Wissembourgu se v neděli vydala trojice překážkářů. V proutěnkách classe 4 Prix JS Fournitures-Soultz-Sous-Foret (3800 m) podal další dobrý výkon někdejší klasický vítěz Rate. Pod Corentinem Smeuldersem doběhl druhý se ztrátou dvou délek na vítězného Soliga, jemuž dával 4 kilogramy. Ksiaže Persji doběhl ve stejném dostihu čtvrtý.

Dva čeští zástupci byli také na startu steeplechase classe 4 Prix de l' Auberge des 7 Fontaines (3900 m), Ironika i Piraniya byly zadrženy.




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE