reklama 11C

Pojištění koní: pomoc, která se zaměřuje na život zvířete i péči o něj

ikonka

/PR článek/ Chov koní je vždy spojený s nákladnou péčí a je přitom jedno, jestli jde o koně, jezdce, majitele zvířete nebo chovatele. S výdaji vám pomůže vhodně zvolené pojištění. Jaké jsou aktuální možnosti, to se dozvíte z následujícího příspěvku.
27.04.2020 15:54  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D


Přinášíme v přehledné podobě informace o tom, jaké možnosti jsou aktuálně dostupné z pohledu pojištění na různé situace s chovem koní spojené. 

Pojištění koní má v České republice dlouholetou tradici, přitom jde o produkt, který se neustále vyvíjí společně s tím, jak je potřeba reagovat na aktuální situaci. Proto dnes mohou majitelé i chovatelé koní vybírat z produktové nabídky, která dokáže plně pokrýt jejich potřeby. 

„Princip našeho produktu pojištění koní pracuje s několika variantami kombinací rizik, která je možná sjednat. Zájemci si tak mohou nastavit pojistnou ochranu ušitou na míru a dle jejich potřeb. Na toto pojištění se přitom vztahuje státní podpora, které ho tak dělá ještě dostupnějším,“ vysvětluje Anna Lachmanová, produktová manažerka z Generali České pojišťovny. 

Pojistit je možné jakéhokoliv lichokopytníka včetně osla. Konkrétně se pojištění běžně sjednává pro hříbata (starších 6 měsíců), hobby a užitkové koně (jezdecké i tažné), stejně jako pro sportovní a dostihové koně. Pojistit lze samozřejmě i plemenné hřebce a klisny. 

 

Užitečný základ

Základním principem pojištění koní představuje pojištění úhynu/utracení. V jeho rámci pojišťovna kryje ty případy, kdy dojde k úhynu zvířete z důvodu nákazy nebo živelné události. Stejně tak jsou pokryté i případy, kdy zvíře uhyne kvůli úrazu, následkem operace nebo při porodu. V poslední řadě pak jde o ty okamžiky, které způsobí smrt kvůli získané nemoci nebo po akutní otravě. „V praxi se naštěstí pravidelně s úhyny koní nesetkáváme, ale bohužel každoročně řešíme případy nešťastné koliky nebo zlomené nohy koně z výběhu,“ potvrzuje Anna Lachmanová. 

Cena pojištění se přitom odvíjí zejména od hodnoty pojištěného koně. V ceně pojištění dále hraje roli zvolená spoluúčast a nebo územní rozsah, na výběr není jen Česká republika, ale i Evropa nebo svět. 

 

Připojištění na míru

Tento nezbytný základ přitom pojišťovna umožňuje rozšířit o další specifická připojištění. Nejčastěji se v praxi setkáváme s řešením akutních veterinárních zákroků. Pro tyto případy je vhodné připojištění léčebných výloh na ošetření koně na veterinární klinice, kdy pojišťovna uhradí vynaložené finanční prostředky až do 100 tisíc korun. 


Výlohy na akutní veterinární zákroky bez nutného transportu na kliniku a řešené v místě ustájení, lze řešit rozšířenou variantou připojištění léčebných výloh na stáji. V takovém případě pak pojišťovna hradí proplacení nákladů do výše 30 tisíc korun. 

Speciální pojistný program je pak věnovaný pro březí klisny, kde se díky připojištění plodu a hříběte hradí ty škody, které vzniknou v souvislosti se zmetáním nebo porodem mrtvého hříběte, ale i vrozenými vadami, nemocemi i úrazy hříběte. „Pojištění je možné uplatnit od 150. dní březosti klisny. Porodem však krytí nekončí, nemoci a úrazy hříběte jsou pojištěny až do věku 6 měsíců,“ doplňuje Anna Lachmanová z Generali České pojišťovny. 

Vlastní program pojištění pak mají dostihoví koně mezi 2. a 4. rokem věku. U nich pojištění kryje ty případy, kdy v důsledku úrazu nebo onemocnění pohybového aparátu se již zvíře nemůže oficiálně účastnit dostihů. Samozřejmostí je možnost zahrnutí pojištění léčebných výloh na klinice i ve stáji. 

 

Ještě širší pojistný program 

Majitelé i chovatelé koní díky svým aktivitám vyžadují specifický přístup pojišťovny. „Dobrá pojišťovna je připravená nabídnout komplexní program tak, aby měli své podnikání nebo kratochvíli plně pod kontrolou,“ upozorňuje Anna Lachmanová. Doporučuje proto vybírat produkt pojištění podle nabízených rizik, čím si přizpůsobí pojištění dle své činnosti s koněm. „Pojištění koní se snažíme nadále vylepšovat i přes náš už tak široký záběr krytí možných nepříjemných situací. Díky komplexnosti dokážeme nabídnout další pojištění na míru jezdcům, majitelům i chovatelům,“ doplňuje. 

Mezi další doporučovaná pojištění patří zejména pojištění odpovědnosti, které řeší případy, kdy škodu způsobí samotný kůň, za což odpovídá majitel. „Pro jezdce je vhodné připomenout i úrazové pojištění a pro transporty koní nezbytné pojištění aut či přívěsů pro koně. Dále je vhodné zmínit i majetkové pojištění stájí, hal, zemědělských strojů, ale i pojištění zásob sena a slámy, “ uzavírá produktová manažerka z Generali České pojišťovny.

 

 

POJIŠTĚNÍ KONÍ V KOSTCE


Základní pojistná ochrana: 

Pojištění pro případy uhynutí a utracení koně z důvodu
• Nákazy a živelní události
• Úrazu, operace, porodní škody, zmetání
• Získané nemoci a akutní otravy

 

Rozšířená pojistná ochrana: 

• Pojištění nákladů na léčení (ošetření a léčení koně na klinice)
• Pojištění nákladů na léčení ve stáji (ošetření a léčení koně veterinářem mimo kliniku)
• Pojištění plodu a hříběte (březost klisen)
• Pojištění ztráty schopnosti závodit (pro dostihové koně ve věku 2-4 let)

 

Více najdete ZDE!

 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE