reklama 11B

Michal Gabriel – autor úžasných soch koní umístil do Chuchle žraloka

ikonka

Sochař Michal Gabriel zapůjčil do Chuchle Areny Praha na dva roky sochu žraloka, která vzbudila mezi jezdeckou komunitou spíše negativní emoce. Většina se ptala: Proč žralok v Chuchli od autora úžasných soch koní? Odpověď nám dal sám autor.
28.06.2020 06:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12B

 
Je autorem soch koní pro vodní kaskádu na náměstí v prostoru křížení ulic Kafkova a Wuchterlova v Praze 6 – Dejvicích. Veřejnou soutěž vyhrál v roce 2006 a o dva roky později své dílo na dejvické náměstí osadil. "Okolo kaskády jsou domy a auta. Dříve se tu místo aut pohybovali koně a oproti autům to byla staletí, kdy pro město byli stejně běžnou součástí života jako jsou dnes auta. Koně jsou odliti z bronzu, mají výšku menšího koně, tedy asi 145 centimetrů v kohoutku,“ popisuje dílo Michal Gabriel na svých internetových stránkách. Dílo je opravdu velmi zdařilé a oslovilo nejen jezdeckou, ale i širokou veřejnost. 
 
Šest tun vážící socha žraloka vytvořená z centimetr tlustých nerezových ocelových plechů je také velmi zdařilá, ale podle většiny diskutujících na sociálních sítích hojně navštěvovaných komunitami jezdců a žokejů, resp. příznivců jezdectví a dostihů, se zkrátka do Chuchle socha žraloka vůbec nehodí.
 
Michal Gabriel je však jiného názoru, což popsal v rozhovoru pro internetovou televizi EquiTV.cz: "Musím nejprve říct, že socha nebyla vytvořena pro závodiště v Chuchli. Je zapůjčena na dva roky a přijela sem z Německa, kde byla na výstavě NordArt. Měla ještě krátkou zastávku ve Zlíně před zámkem, tady je to tedy její druhé přistání v České republice. S paní Vítkovou jsem se dohodli, že jim zapůjčím nějakou nerezovou sochu, jen jsem odmítal sem dávat koně," popisuje.
 
"Když jsem vynechal koně, kterými jsme se zabýval, zbyly dvě nebo tři sochy. Vybrali jsme nakonec žraloka, právě tato horizontální socha mi přišla ideální pro tento prostor. – Sochami koní se zabývám už nějakých patnáct dvacet let, vytvářel jsem skupinu čtyř koní, hraji se strukturami. – Koní mám poměrně dost, ale nechci je konfrontovat s těmi živými. Ti lidé, kteří sem přijdou, tak jdou na živé koně. Ke koním patří pohyb, to je věc, která v sochařství není doposud zpracovatelná. Myslím, že by pak ta socha jen ilustrovala něco, a to není smyslem soch něco ilustrovat," zdůvodňuje.
 
Přesto existuje v jezdeckých areálech jedna velmi zdařilá a oblíbená socha koně, a to ve slovenském Šamoríně. A jelikož by žralok v Chuchli měl být dva roky, nabízela se otázka, zda by právě za tu dobu bylo reálné vytvořit koňskou sochu určenou přímo pro Chuchli. "Jo, samozřejmě, že něco nosím v hlavě. Nechci však vytvořit něco banálního, ale už mám nějaké nápady, které by pracovaly s tou optickou rovinou sochy. Takže něco v hlavně nosím, ale uvidí se. – Díky tomu, že sochy právě vytvářím pomocí nástrojů digitálního sochařství, nejen toho tradičního, tak ten termín není tak dramatický, ty dva roky," dodává Michal Gabriel. 
 
Nechme se tedy překvapit, zda do dvou let žraloka vystřídá kůň anebo do té doby jezdecká a dostihová veřejnost přijme žraloka za svého. Poslechněte si celý rozhovor prostřednictvím videa EquiTV.cz!
 




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE