reklama 11B

Vzpomínka na Sapiense-K

Velmi smutná zpráva o náhlém úmrtí hřebce Sapiense-K překvapila drezurní společnost začátkem června. Jen několik hodin před svojí smrtí přitom ještě startoval při Červnové ceně v TJ Žižka Praha...
13.06.2011 12:46  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 

V sobotu 4. června odpoledne se ještě představil v drezurním obdélníku s Karlou Mothejlovou v juniorské úloze JD/2009 a nic nenasvědčovalo tomu, že by jeho zdravotní stav nebyl v pořádku. V podvečerních hodinách měl ještě startovat se svojí jezdkyní Michaelou Habáskovou v úloze SG/2009. Z ní však již byl odhlášen. „Během stání v mobilních boxech začal v horkém počasí jevit známky křečové koliky. Ihned jsme proto přivolali veterináře a následně s ním večer odjeli do domovské stáje na Podolanku. Doma již vypadal opět v pořádku a ještě o půlnoci, kdy ho šla Míša zkontrolovat, nejevil žádné známky koliky. V půl čtvrté ráno, kdy jsem jej šla překontrolovat, jsem ho již bohužel našla v boxu mrtvého,“ smutně popsala Renata Habásková. „Po konzultaci s veterinářem jsme dospěli k názoru, že šlo o infarkt, či krvácení do mozku,“ dodává. 
 
Michaela Habásková - Sapiens-K (foto Josef Malinovský)
 
Sapiens-K patřil několik let k nejlepším českým drezurním koním. S Michaelou Habáskovou vybojoval v juniorském mistrovství České republiky 2. a 1. místo (2005 a 2006), v kategorii mladých jezdců pak jednou 2. a dvakrát 1. místo (2007 – 2009). V roce 2010 s ním Michaela Habásková poprvé startovala v seniorské kategorii, v níž skončila šestá. Díky společným výsledkům byla v roce 2008 Michaela Habásková vyhodnocena jako nejlepší mladá jezdkyně v celoročním žebříčku Poháru Jezdectví (celkově sedmá), v dalších dvou letech se umístila v celkovém hodnocení na 4. příčce. 
 
Řadu úspěchů Sapiens-K sbíral také na zahraničních drezurních obdélnících, v roce 2006 se s tehdy 17letou Michaelou dokonce zúčastnil mistrovství Evropy v rakouské Stadl Pauře. V roce 2008 např. vybojoval při mezinárodních závodech CDIY v Brně pěkné 3. místo. 
 
Začátkem roku 2008 si v prvních třech drezurních soutěžích na úrovni stupně T, které absolvoval výsledky nad 60 %, vyjel kvalifikaci pro připouštění a v květnu byl uznán plemeníkem.
 
U Habásků byl Sapien-S od svých čtyř let. Koupen byl v Kladrubech nad Labem ještě jako neobsednutý. „Sapa jsme obsedly bez sebemenších problémů a stal se z něj úžasně spolehlivý kůň – nejlepší, jakého jsem kdy poznala,“ uvedla pyšná majitelka zhruba před rokem, při rozhovoru pro reportáž připravovanou do časopisu Jezdectví. 
 
Letos měl kromě startů na řadě drezurních závodů účinkovat v pokračování video seriálu o školním výcviku koně, který natáčí EquiTV ve spolupráci s Michaelou Habáskovou a trenérem Zdeňkem Benešem. Bohužel u toho „Sap“ již nebude... Čest jeho památce!
 
Text Josef Malinovský



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }