reklama 11D

Váňův život natočený za rok a půl do hodiny a půl

Ve středu 29. srpna měli novináři jako první možnost shlédnout film Váňa s podtitulem Největší závod je život sám, který půjde do kin od 6. září. Hned v prvních sekundách bylo jasné, že i když mnohdy půjde o smutná témata, často se divák zasměje...
29.08.2012 19:40  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Vše začíná telefonátem Josefa Váni na záchrannou službu po jeho pádu při tréninkové vyjížďce na kopci Vladař, kdy mu šlo chvíli skutečně o život. Nakonec se musel vypořádat s tříštivou zlomeninou nohy, což ve výčtu jeho zranění byla v podstatě drobnost. I tato skutečně těžká situace se díky bezprostředním formulacím hlavního aktéra stala velmi vtipnou, a to samé se během filmu opakovalo ještě mnohokrátbyť první minuty měly opravdu velké grády.  
 
Foto archiv tvůrců filmu
 
Filmaři zmapovali zhruba rok a půl jeho života, kdy jej doprovázeli během více jak čtyř desítek natáčecích dnů při několika cestách po českých a evropských dostihových drahách. Strávili s ním však mnoho času i v jeho domovském areálu – v Bohuslavi u Chyše na Karlovarsku, který je přezdíván jako Váňov. 
 
„Myšlenka natočit film o Josefu Váňovi se zrodila z čisté zvědavosti, kdy jsem přemýšlel, kolik je tomu pánovi, co jezdí a vyhrává tu slavnou Velkou pardubickou. Zjistil jsem, že mu bude za rok a půl šedesát let a tak jsem si řekl, že by bylo zajímavé takového člověka lépe poznat. Přišel jsem na to, že jeho životní příběh je poutavý i z dokumentárního hlediska, a tak to všechno začalo,“ prozradil producent filmu Kryštof Šafer. 
 
Kryštof Šafer, Josef Váňa a Jakub Wagner. Foto Josef Malinovský
 
Josef Váňa viděl film poprvé až s novináři a přiznal se, že po jeho shlédnutí měl smíšené pocity. Ne však kvůli tomu, že by se mu nelíbil jeho obsah. „Jak jsem se dnes dozvěděl, bylo natočeno 52 hodin filmového materiálu a do hodiny a půl, co film trvá, se toho opravdu hodně nevešlo. Doufal jsem, že tam bude větší část z hor, kde jsme strávili opravdu příjemné chvíle. Jak mi však vysvětlil režisér Jakub Wagner, dělali vše, co mohli a všechno zajímavé se tam vejít opravdu nemohlo. Na to by prý nestačily ani tři filmy,“ řekl Josef Váňa. „Co mě spíš zaskočilo a chvílemi jsem z toho byl doslova zděšený, jak hrozně sprostě mluvím. Zkusím se polepšit,“ dodal. „Josef mluví fantasticky. Ta jeho otevřenost je prostě úžasná. Na rozdíl od politiků a různých umělců, kteří jsou egocentristé a schovávají se pod spoustu masek, tak Josef je neuvěřitelně bezprostřední. Není třeba se bát toho, že občas ve filmu řekne slova jako kurva, hovno a jiné věci,“ navázal režisér Jakub Wagner.
 
„Byl bych rád, kdyby tento film trochu zpopularizoval dostihový sport a koně vůbec. Když jsme s manželkou začínali v Bohuslavi, tak se na podzimní lekce jízdy na koni hlásilo i dvacet dívek. Dnes jsme došli do stádia, že poslední dva roky se nepřihlásil žádný mladý člověk. To mě moc mrzí! Omladina dnes ztrácí zájem o zvířata a věnují se počítačům, Facebookum a podobně. Ty jim ale na zdraví moc nepřidají,“ konstatoval Josef Váňa. 
 
Ten se nyní, již bez společnosti filmařů, snaží připravovat na letošní Velkou pardubickou, které by se rád v sobotu 13. října opět zúčastnil. „Abych pravdu řekl, díky tomu, že parta mladých kluků ze štábu byla tak pohodová, tak jsem z natáčení neměl vůbec žádné trauma a dokonce mi teď občas chybí, že se mnou již nejsou,“ uzavřel Váňa. 
 
Foto archiv tvůrců filmu
 
Pouhý týden po Velké pardubické oslaví své šedesáté narozeniny a i díky této příležitosti se tvůrci filmu rozhodli na oficiálním webu filmu Váňa dát prostor pro narozeninová přání a pokusit se vytvořit český rekord v počtu nejvíce zaslaných přání. Na stránkách www.filmvana.cz najdete také průběžně aktualizovaný seznam kin, kde se film bude promítat. Premiéra se každopádně uskuteční ve středu 5. září v kině CineStar na pražském Andělu, kam dorazí osobně i váňův kůň Decent Fellow. 



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE