reklama 11B

Souhrn EquiTV z 2. kola skokového ZJP v Hradištku

ikonka

Internetová televize EquiTV pro vás připravila souhrnnou reportáž z druhého závodu Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace v parkurovém skákání. To proběhlo v sobotu 17. února v hale areálu v Hradištku u Sadské…
21.02.2018 14:25  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

VIDEOREPORTÁŽ ZE ZJP V HRADIŠTKU SLEDUJTE TADY

Druhé parkurové kolo seriálu Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace hostilo v sobotu 17. února Hradištko u Sadské. O účast byl mezi jezdci obrovský zájem, a tak se i diváci dočkali velmi dobře obsazených a napínavých klání.

Novinkou letošního ročníku je túra pro děti na ponících, která si od prvního mítinku našla početné startovní pole. Parkur stupně obtížnosti ZLP byl vypsán s rozeskakováním, do něhož postoupilo devět dvojic. Jen zcela výjimečně se stává, že dvojice dosáhnou v rozeskakování stejného výsledku včetně dosaženého času. V Hradištku se to podařilo právě v rozhodující části Pony túry. Natálie Veberová s Minem i Petra Pařenicová s Mid Night Sun procválaly cílem s nulou na bodovém kontě a v čase 29,15 sekundy. Obsadily tak shodně pátou příčku konečného pořadí. Petra Pařenicová k tomuto výkonu přidala ještě čtvrtou příčku v sedle Maxima.

S dvěma koňmi se do rozeskakování probojovala Eliška Petrusová. V sedle Juráška si díky bezchybné jízdě a času v hodnotě 27,56 sekundy připsala třetí místo. O tři desetiny rychleji a rovněž bez zaváhání překonala rozhodující část soutěže s Kačenkou, a získala tak body za druhou příčku. Nejvyšší příděl do žebříčku však obdržela Karolína Prušáková, která na poníkovi jménem Viki 3 nechybovala a dosažený čas dokázala stlačit jako jediná pod 27 sekund. V čele bodování seriálu pro pony je po dvou kolech Petra Pařenicová s 37 body, pouhé tři body na ní ztrácí druhá Natálie Veberová a třetí je s odstupem dalších osmi bodů Tereza Peterková.

Nejpočetnější a velmi kvalitní startovní pole čítala soutěž Malé túry na stupni obtížnosti L*, tedy s překážkami do 115 centimetrů. Na staru se sešlo bezmála čtyřicet dvojic, z nichž čtrnáct postupovalo do rozeskakování. Rudolf Doležal v sedle holštýnského valacha Quattra Centa překonal kurz i napodruhé bez shození, volil však pomalejší tempo než soupeři, a tak dosáhl na konečnou sedmou příčku. S dvěma svěřenci se probojoval do rozeskakování Miloslav Příhoda. Lépe se mu vedlo s klisnou Lyrcasou, s níž dojel bez chyb a v čase, jenž stačil na čtvrté místo.
Třetí nejlepší čas zaznamenal rovněž bezchybný Filip Doležal, který se v Malé túře představil s Kaizarem-A. Do pohárové tabulky si tak připsal body za pomyslný bronz. Dva koně střídal v rozhodující části Jan Štětina. S Conthagrem S dokonce útočil na vítězství, když cílem projel s bez penalizace v čase 25,16 sekundy. Našla se však ještě rychlejší dvojice, a to Tereza Mücková s Le Bo Jangles Karsit. Nejen, že svou jízdu absolvovala s čistým kontem, ale na celou trasu jí stačilo méně než 25 sekund, čímž si zajistila první místo.

Po dvou kolech je na nejvyšší příčce bodování Malé túry Jan Štětina se ziskem 34 bodů. Na sdíleném druhém místě jsou Jennie Kaasová a Filip Doležal, kteří na lídra ztrácí šest bodů.
Ve Velké túře čekalo na účastníky tzv. eSko s jednou hvězdou, tedy parkur s překážkami do 125 cm. Soutěž se tradičně jela s finále pro desítku nejlepších dvojic ze základního kola. Miloslav Příhoda postupoval s koněm Ferreolus Interkonix s jednou chybou. Bohužel k ní přidal následně další tři a pořadí finalistů tak v konečném hodnocení uzavřel. Dvakrát okusil finálový parkur Filip Doležal. S koněm Exclusive Demeter nasbíral v celkovém součtu devět trestných bodů, což stačilo na deváté místo.

Osmou příčku obsadil Luděk Smaha v sedle Aristy, s níž inkasoval po čtyřech trestných bodech v každé části soutěže. Jan Štětina se v rozhodující části představil hned třikrát. Sedmou příčku zaznamenal na koni Zento-S, s kterým si přivezl penalizaci za dvě chyby. Osm trestných bodů inkasovala také Tereza Mücková s Fortunou. Chyby jí však potkaly až ve finále, v základní části neshodila žádnou překážku. Díky lepšímu času, než měli soupeři s dvěma chybami, brala šesté místo.

S čistým kontem nastupoval k dílčí finálové jízdě Filip Doležal s Kaizarem A. Napodruhé přivezl pět trestných bodů, což znamenalo pátou příčku. Těsně pod stupni vítězů zůstal Rudolf Doležal ve dvojici s Quattrem Centem, když po čisté první jízdě shodil ve finále jednu překážku a cílem projel v čase 51,58. Výrazně lepší čas se objevil na světelné tabuli po jízdě Jana Štětiny s Conthargem-S. Stačil by dokonce na vítězství, jenže dvojice jednou chybovala, a tak z toho byl pomyslný bronz. Luděk Smaha se představil podruhé ve finále s Flexiconem. S ním ani jednou nechyboval na překážkách, ale dovezl si jeden trestný bod za překročení stanoveného času v rozhodující části. Do žebříčku poháru si tak započítal body za druhé místo.

Vítězem druhé soutěže Velké túry roku 2018 se stal Jan Štětina. Jako jediný dokázal překonat oba parkury bez trestných bodů, a to s Guusem S. Do hodnocení túry si Jan Štětina zapsal nejvyšší příděl bodů, kterých má momentálně třicet sedm. Dostal se tak do průběžného vedení před Filipa Doležala, jenž má o tři body méně. Na třetí příčce jsou společně Klára Voříšková a Václav Studnička s dvaceti body.

V hodnocení klubů v rámci Zimní Jezdecké ligy si nejlépe po dvou kolech stojí Jezdecký klub Mělník. Kompletní video záznamy všech tří zmiňovaných soutěží najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE