reklama 11B

S Markétou Kvapilovou o MČR ve všestrannosti 2016

Poslední čtyři červencové dny patřily Mistrovství ČR ve všestrannosti. Náročnému maratonu soutěží všech kategorií předcházely dlouhé přípravy, na kterých se podílelo velké množství lidí. Jaké bylo mistrovství?
04.08.2016 10:13  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 
A co na výkony „svých“ jezdců říká předsedkyně východočeské oblasti České jezdecké federace a předsedkyně jednoho ze sborů rozhodčích Markéta Kvapilová? Čtěte v následujícím rozhovoru...
 
Jak se po čtyřdenním maratonu soutěží cítíte?
Soutěže všestrannosti jsou vždy vícedenní záležitost, takže jsme na to zvyklí. Na letošním Mistrovství ČR díky tomu, že se jednalo o zcela nový projekttedy všechny kategorie včetně družstev v rámci jedné akce, byly téměř všechny pozice posíleny. Rozhodčí byli rozděleni do jednotlivých sborů, každý sbor měl na starosti dvě soutěže (resp. dvě kategorie), technický delegát a stavitel měli své asistenty. Hlavní rozhodčí vše koordinovala a řídila. Takže co se týká vlastní práce rozhodčí, myslím, že jsme to všichni zvládali v pohodě. A jak se cítím? Velké akci vždy předchází plno schůzek, plánování, dohadování a příprav a pak to vše během 3 - 4 dní uteče a mně je trochu líto, že tak rychle. Ale to je tak vždycky.
 
Jak hodnotíte uplynulé mistrovství z pohledu pořadatele a rozhodčího?
nejsem oprávněná hodnotit mistrovství z pohledu pořadatele. Z tohoto pohledu mohu pouze vyhodnotit akci pořádanou východočeskou oblastí ČJF, tedy slavnostní zahájení, které se konalo ve čtvrtek na zámku. A to se, myslím, velmi povedlo. Soudím tak z ohlasů mnoha lidí, kteří se zúčastnili. Při této příležitosti bych ještě jednou chtěla poděkovat nejen těm, kteří na zámek přišli a udělali úžasnou atmosféru, ale hlavně těm, kteří nám při organizaci a vlastním průběhu večera pomáhali.
Z pohledu rozhodčí bych letošní mistrovství hodnotila jako velmi podařené. Během čtyř dní jsme viděli mnoho velmi dobrých výkonů, mě osobně velice příjemně potěšily především téměř profesionální výkony většiny našich mladých jezdkyň ve všech třech disciplínách. I všechny ostatní soutěže měly hladký průběh, nedošlo k žádné vážné kolizi, byly pouze dva pády. V Pardubicích pracovala výborná parta zkušených funkcionářů, kteří si ve všem vyhověli, k tomu jsme měli pracovitou a velmi pečlivou sekretářku, takže vše klapalo. Ve sboru pracoval i jeden zahraniční rozhodčí pan Christien Steiner a i on byl přípravou a průběhem mistrovství nadšen. Před odjezdem shrnul své poznatky ze závodů, které ráda budu tlumočit.
 
Východočeská oblast měla na MČR nejpočetnější zastoupení - jak hodnotíte výkony Východočechů? Při zisku tří zlatých předpokládáme spokojenost?
Všestrannost ve východočeské oblasti spoustu příznivců a mnoho velmi dobrých jezdců. To se ukazuje na republikových šampionátech již několik let. Jako předsedkyni oblastitěší hlavně velký počet členů naší oblasti, kteří se letošního mistrovství zúčastnili. Celkem 45 východočeských dvojic (z celkového počtu 120 účastníků) bojovalo téměř ve všech kategoriích. Největší zastoupení jsme měli v soutěži týmůcelkem 6 družstev z celkových 13 a v kategorii mladých jezdců šest dvojic za třinácti.
A bojovali jsme úspěšně! Východočeši získali celkem 8 medailí z celkových 24 možných! Bilance - zisk 3 zlatých, 1 stříbrné a 4 bronzových medailí patří k nejúspěšnějšímu mistrovství v historii oblasti. To je obrovský úspěch. Ještě jednou gratuluji všem medailistům a děkuji všem zúčastněným za jejich výkony.
 
Co (kdo) Vás nejvíc překvapilo?
Letošnímu Mistrovství ČR předcházela dlouhá, občas bouřlivá jednání. Bylo to, jak se již několikrát uvádělo, první společné mistrovství všech věkových kategorií včetně družstev. Takováto akce přímo vybízela k tomu, aby byla připravena opravdu velkolepě. Pardubické závodiště svými možnostmi a zázemím je přímo předurčeno ke konání velkých akcí. V minulosti tomu již několikráte při soutěžích všestrannosti bylo. Na jaře se povedlo členům komise všestrannosti domluvit spolupráci s jedním z nejlepších stavitelů, u českých jezdců velmi uznávaným, panem Marcinem Konarskim z polské Strzegomi. Všichni zúčastnění to chápali jako velký přínos pro českou všestrannost. Pan Konarski navrhl zajímavé tratě s moderními překážkami, které perfektně zapadly do areálu pardubického závodiště. Poté následovala řada dalších jednání a příprav, ale pracovat na přípravě tratí se začalokoncem dubna. Jak jsme všichni viděli, tratě byly vedeny novými trasami, bylo vyrobeno velké množství nových překážek, mnohé stávající byly opraveny, byly upraveny obě vodní překážky. Přípravy se musely přizpůsobit provozu závodiště a časovým možnostem stavitelů.
Pro mě osobně bylo opravdu velkým překvapením, jak se všechny úpravy tratí stihly udělat a jaké krásné tratě se pod organizačním vedením pana Václava Žižky stihly včas připravit. Podotýkám, že se jednalo celkem o sedm tratí. Za to jistě patří velký dík a uznání všem, kdo se prací na přípravě terénních tratí aktivně účastnil
 
Jaké jsou Vaše nejbližší plány? Zasloužená dovolená, nebo další závody? 
K létu patří jak dovolená, tak účast na jezdeckých závodech. to stačím celkem úspěšně střídat. Takže dokud je v Čechách pěkné počasí užívám se si kola a vody. Delší dovolenou plánuji až v září. A mezitím musím taky pracovat.
 
Zdroj: Tisková informace Dostihového spolku Pardubice



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE