reklama 11C

Obhajoba Master of Golda a démon Liška v Chuchli

ikonka

V neděli odpoledne, poprvé pod taktovkou nového majitele, jako třetí tuzemské závodiště zahájila letošní sezónu i centrální rovinová dráha v Praze – Velké Chuchli. Tradičním vrcholem úvodního dostihového dne je sprinterský Gomba Handicap…
10.04.2018 02:49  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Jeho historie se začala psát již v roce 1924 a letos zaknihovala svou 91. kapitolu. Loňské vítězství v něm obhájil sedmiletý svěřenec trenéra Grega Wroblewského Master of Gold (ž. Mazur), jenž se stal teprve sedmým koněm, kterému se triumf podařilo obhájit a zároveň je desátým dvoj a více násobným vítězem tohoto dostihu. V doprovodném programu exceloval žák David Liška, jenž zvítězil ve čtyřech dostizích a hattrick si do statistik zapsal i trenér Václav Luka mladší.
 
V letošním ročníku Gomba handicapu (I. kat., 4+, 1 200 metrů, 135 000 Kč) se představilo jedenáct koní. Diktování tempa se krátce po startu ujal Lexceed (ž. Chaloupka), avšak záhy ho vystřídal Sign of Zodiac (ž. Šara). Ten zavedl pole koní do cílové roviny, kde se k němu dotáhl Henrytheaeroplane (ž. Šafář), avšak nejefektivnější koncovku nakonec předvedl loňský triumf obhajující Master of Gold v sedle s trojnásobným polským jezdcem šampionem Szczepanem Mazurem. Reprezentant stáje TVD, a. s. Master of Gold zvítězil po boji o tři čtvrtiny délky před Henrytheaeroplanem, třetí s půldélkovým odstupem finišoval Sign of Zodiac, Mayda (ž. Korečková) na čtvrtém místě ztrácela jeden a půl délky a tabuli se ztrátou půl délky uzavřel Hello Hobby (ž. Foret). Sedmiletý valach Master of Gold se tak po dvaceti osmi letech stal prvním koněm po Nipponovi, jenž v tomto dostihu dokázal obhájit triumf z předcházejícího roku a prvním dvojnásobným vítězem od Tarictica, jenž zvítězil v letech 2000 a 2002.
 
Králem rámcového programu byl žák David Liška, který vyhrál celkem čtyři dostihy. Nejprve mezi tříletými debutanty v Ceně Derby Clubu Prague (III. kat., 3 l., 1 600 metrů, 60 000 Kč) doslova v posledních centimetrech dostal nos svěřenky Allana Petrlíka Rabbit Havany před užuž triumfující Kostiyu (ž. Verner) trenéra Tomáše Váni, zatímco jejich nádhernému souboji z tři délky vzdáleného třetího místa sekundoval Valentino Dancer (ž. Havelková). Druhý triumf přidal o půl hodinu později, když v těsném doběhu handicapu Cena Společnosti Toto CZ (III. kat., 4+, 1 600 metrů, 60 000 Kč) dovedl v prvnímu životnímu triumfu svěřence Václava Luky mladšího Wovku, jenž ve finiši po boji o tři čtvrtě délky předstihl tempaře Fulmine Lunu (ž. Chaloupka), který těsně uhájil druhou příčku o hlavu před dotírající Surikatou (ž. Janáčková). Nejlepší výkon David Liška předvedl v handicapu lakonicky pojmenovaném Cena Paddocku (IV. kat., 4+, 1 400 metrů, 40 000 Kč), když s Alfa Wolfem trenéra Luky ml. v cílové rovině po bariéře podběhl celé startovní pole a zvítězil jistě o délku a tři čtvrtě před většinu dostihu tempo diktující Bouřkou (ž. Hlubučková), zatímco třetí s odstupem dvou délek finišoval Kárl (ž. Havelková). Svůj nedělní koncert pak David Liška zakončil v závěrečném maiden Ceně společnosti TMM (IV. kat., 3 l., 1 200 metrů, 40 000 Kč) lehkým dvou a půl délkovým triumfem se Sicilian Rockem, který bez problémů předčil favorizovaného Mobilizationa (ž. Laube) a pro bošovickou tréninkovou centrálu Václava Luky mladšího získal v rámci odpoledne hattrick.
 
Dařilo se i polskému trenérovi Gregovi Wroblewskému, jenž vedle hlavního dostihu připravil i vítěze úvodního měření sil – Ceny Velké Chuchle (IV. kat., 3 l., 1 800 metrů, 40 000 Kč), jímž se po boji stal Top One (ž. Mazur) o hlavu porazivší Cape Freedom (ž. Laube), třetí s odstupem půl délky finišoval bělouš Forever Dry (žk. Laubeová). V Ceně společnosti Turf Praha (II. kat., 4+, 1 400 metrů, 90 000 Kč) se prosadil od startu tempo diktující svěřenec Luboše Urbánka Facts and Figures (ž. Foret), jenž v závěru jistě o jeden a půl odrazil útok Siria (žk. Liška), když třetí se stejným odstupem finišoval Iraklin (ž. Šafář).
 
Otakar Nový
Zdroj: www.dostihy.cz
Foto Ivan Krejza (Jezdci.cz)



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE