reklama 11D

Jezdecký festival 2015 v Lysé zahájen Pony ligou

Celkem šesti skokovými soutěžemi byl zahájen ve středu 18. března Jezdecký festival, který se již podruhé koná na výstavišti v Lysé nad Labem. V pony soutěžích se bojovalo o první body do letošní Pony ligy, což přilákalo mnoho účastníků…
18.03.2015 18:57  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Adéla Bubeníková s Vasilem. Foto Kateřina Návojová
 
Dalo by se říci, že se opakoval scénář z roku 2014. Jak Tereza Lipavská na parkuru LP, tak Adéla Bubeníková v soutěži SP si dojely pro vítězství nejen loni, ale i letos. Navíc sedlaly stejné poníky. Tereza Lipavská dokázala zajet s Kačenkou 1 nejrychleji soutěž stupně obtížnosti LP, v níž se sešlo nejpočetnější startovní pole během prvního závodního dne. Na parkuru hodnoceném s následným rozeskakováním bylo zapsáno celkem 50 dvojic. Vítěznému času se nejvíce přiblížila Sofie Najmanová s Nightbeauty T a pro třetí příčku si dojela Markéta Míková. Pro jezdce do 12 let to byla zároveň první kvalifikační soutěž do letošního ročníku Pony ligy. Nejvyšší bodový příděl si do seriálu odnesl Štěpán Filip s koněm Bam 2, který v otevřené soutěži obsadil páté místo. Všechny lépe umístění jezdci totiž spadají do starší věkové kategorie 13 až 16 let. 
 
V nejvyšší pony soutěži a zároveň první kvalifikaci do Pony extraligy 2015 nikdo nestačil na Adélu Bubeníkovou s Vasilem. Na parkuru SP se pouze šest účastníků probojovalo do rozeskakování, kde byla suverénně nejlepší právě Adéla Bubeníková. Svého ponyho Vasila vedla velmi krátkými a zároveň riskantními nájezdy. To se vyplatilo a s téměř dvousekundovým náskokem porazila druhou Lucii Melmerovou s Moravia Frajerem. „Jsem s výsledkem moc spokojená. Byli jsme tady již loňský rok, takže jsem neměla obavy z toho, jak se bude Vasil v hale chovat. Parkur mi nepřišel tak vysoký, ale spíše technický,“ popsala vítězka. Nejvíce bodů si však do seriálu připíšetřetí Sofie Najmanová a Hope van´t Kruis. Seriál Pony extraliga je určen pro jezdce do 16 let, přičemž celoroční seriál je zakončen atraktivním finále se střídáním koní
 
Třetí a zároveň úvodní soutěž středečního závodního dne byl parkur stupně ZLP, kde se nejvíce dařilo Kristýně Chmelové s Bondem 4. Dobrou formu potvrdila ještě třetím místem s pony klisnou Maruší. Na druhou příčku svým výkonem dosáhli Štěpán Filip a Bam 2. 
 
Během odpoledního programu se odjely další tři skokové soutěže, které byly tentokrát určené pro velké koně. V jedné z nich přitom šlo opět o body do seriálu. Tento se jmenuje Teenager a je určený pro jezdce do 21 let. Na parkuru stupně Z s výškou překážek 100 centimetrů podala nejlepší výkon Daniela Macourková a Cicero 2. Nejvíce bodů do seriálu si však připíše druhá umístěná v otevřené soutěži Anna Lani Novak a Be Fair Interkonix. Třetí příčku obsadila Adéla Bubeníková, která byla během dne úspěšná i se svým velkým koněm Arosa. 
 
Stejně tak vydařené jízdy v sedle poníka i velkého koně předvedla Tereza Lipavská. Ta si vedle vítězství s poničkou Kačenkou připsala výhru i v sedle koňského svěřence jménem Timur 1. Soutěž ZL byla hodnocená na čas a pouze dvě jezdkyně se dostaly do cíle v čase kratším než 50 vteřin. Vedle vítězky to byla ještě druhá umístěná Denisa Vegrichtová s Jettou. Poslední soutěží prvního závodního dne byl parkuru stupně L*, kde přemožitele nenašla Sandra Kubrychtová s Gladiátorem Donth. Druhá dojela opět mělnická Denisa Vegrichtová, tentokrát s Violett. Elitní trio uzavřela Romana Šlechtová a Cookie 1.
 
Jezdecký festival v Lysé pokračuje ve čtvrtek od 9.00 hodin ráno. Celý den bude věnován skokovým soutěžím. Tři z nich budou finálovým kolem zimního Jezdeckého poháru. Skákat se bude i o víkendu. Ještě během celého čtvrtečního dne je možné se právě do víkendových skokových soutěží dohlásit. Aktuální informace naleznete na webových stránkách www.jezdeckyfestival.cz. Sportovní klání můžete sledovat živě prostřednictvím internetového vyslání na webu České televize nebo na EquiTV.cz.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE