reklama 11A

Jak létají nejlepší parkuroví koně na světě

Do dějiště finále LGCT v katarském Dauhá dorazilo 9. listopadu devětaosmdesát koní z celého světa. Vypraveny byly dva speciální lety, jedním z nich také cestovali koně Ondřeje Zváry. Podrobnosti o organizaci cesty se dočtete v tiskové zprávě LGCT...
10.11.2015 14:17  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Koně byli na letišti vyloženi z přepravních boxů na gumové rohože. Foto: LGCT / Stefano Grasso

Mnoho ze špičkových světových koní přijelo 9. listopadu do úžasného areálu Al Shaqab v katarském hlavním městě Dauhá. Dva speciální charterové lety přivezly koně z celého světa do jejich dočasného týdenního domova na středním východě. Podíváme se blíže, jak koně cestují na závody LGCT na opačný konec světa.
 
V pondělí 9. listopadu přistála dvě speciální letadla na mezinárodním letišti Hamad International Airport v Dauhá. Celkem transportovala 89 TOP světových koní, pro které LGCT vypravila dva lety z belgického Liege. 
 
Všichni koně přistáli zdraví a spokojení. Nyní už jsou ve stájích nejvyšší kvality, umístěných ve stadionu Al Shaqab. První let se 43 koňmi na palubě přistál v 23.26 hodin, druhý s 46 koňmi brzy ráno v 6.32. 
 
Koně letěli „bussines třídou“. Ve speciálních kontejnerech, navržených původně pro tři koně byli pouze po dvou, aby měli dostatek místa. A vyškolení profesionální ošetřovatelé se o ně po cestě starali.
 
Koně byli naložení společně s dalším vybavením, pro představu první letadlo vezlo 16 a druhé 18 tun vybavení. Každý kontejner byl naložen zadní částí letadla a opatrně posouván dopředu do jeho útrob. 
 
Ošetřovatelé koní přiletěli do Dauhá před nimi, tak aby byli připraveni co nejrychleji pro ustájení v Al Shaqab. Vše bylo naplánováno, tak aby koně co nejlépe snášeli klima, transport, vše bylo rychlé a pohodlné. 
 
S koňmi letělo osm ošetřovatelů, veterinární lékař a dva profesionální ošetřovatelé speciálně školení pro leteckou přepravu. Ošetřovatelé, kteří na koně celou cestu dohlíželi, jsou pečlivě vybíráni, LGCT jim důvěřuje, protože patří k těm nejzkušenějším. Koně jedli po cestě převážně seno, ale bylo jim nabízeno i speciální „müsli“ - ovesné vločky s vodou. To, namixováno s mrkví, mělo pomoci koním po cestě lépe pít. 
 
Lety byly pro koně velmi pohodlné, necítili téměř žádné pohyby a otřesy. Jde o velmi těžka letadla, piloti s nimi létají trochu jinak, než s běžnými pasažéry. Udržují při rozjezdu nižší rychlost, a také vzlet je plochý s žádným ostrým náklonem. Stejně tak přistání, na které sestupují mnohem pomaleji.
 
Jakmile letadlo dosedlo na zem, čekal na něj tým lidí. Koně byli vyloženi na gumové rohože, a celou vykládku hlídala policie. Každého koně zkontroloval veterinář a identifikoval podle čipu. Ošetřovatelé koně chvíli vodili, aby se protáhli po dlouhém letu, před poslední částí cesty. Poté byli naloženi do kamionů, a za doprovodu eskorty byli odvezeni do místa závodů. Kamiony cestou nemusely například stavět na červenou, a byla přijata další opatření, aby se koně bez průtahů dostali do stájí. Všechny kamiony byly klimatizovány, aby koně letící hlavně ze zemí, kde je v současné době pod 10 stupňů, nezažívali výrazné výkyvy. 
 
Dočasným domovem koní v Al Shaqab jsou prostorné stáje, s vysokými stropy a dobrou cirkulací vzduchu, které jsou klimatizovány přibližně na 20 stupňů. V přilehlém okolí jsou vodní a travnaté plochy, místa, kde se dá krokovat, písečná cvalovka a mnoho dalšího vybavení. 
 
Ve středu 11. listopadu projdou koně veterinární přejímkou. A pak už na ně čekají soutěže... 
 
Zdroj: LGCT



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE