reklama 11B

Duguet a Quorida získali vítězství SP v Helsinkách

Výborná jízda švýcarského Romaina Dugueta s koněm Quorida de Treho znamenala vítězství v rámci druhého kola Světového poháru sezony 2015/2016, které se v Helsinkách konalo v neděli 25. října. Dlouhou dobu však vedla britská naděje Jessica Mendoza…
26.10.2015 16:08  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Vítězná dvojice druhéo kola Světového poháru 2015/2016. Foto Satu Pirinen/FEI

Teprve 19letá naděje britského jezdectví Jessica Mendoza předvedlasedle Spirita T výbornou jízdu, která byla dlouho dobunepřekonání. Lepší o 11 setin sekundy bylpozdější vítěz Romain Duguet.  Pro třetí místo si dojel německý reprezentant Daniel Deusser.

Helsinky obvykle přináší speciální výzvu pro jezdce, neboť se závodítěsné hokejové hale ve středu hlavního finského města. Rychlé myšlení a okamžitá reakce koně jsou základemúspěchu na kolbišti takovýchto rozměrů. Stavitel parkuru Louis KonickxNizozemí však již během závodů získal pochvalné komentáře na svou práci. „Trasa byla výborná. Není jednoduché postavit takový parkurtéto malé hale, ale nebylo žádné místo, které by bylo přímo nepříjemné a „proti“ koni, všude se dalo dobře jet,“ popsal třetí umístěný Daniel Deusser. „Přesto se na těchto rozměrech dala postavit náročná pasáž trojskoku, po němž následoval ihned dvojskok,“ připomněl německý reprezentant.

Hned úvodní kolmý skok byl pro některé koně zkouškou, poslední překážkou pak byl časový limit 76 vteřin, který dostal trochu pod tlak všech 38 startujících dvojic.  Hodně se chybovalo na triplbaru s číslem pět a problémy činil i oxer coby osmý skok na trase. Největší prověrkou pak byla již Deusserem zmiňovaná pasáž trojskoku (kolmý skok, oxer, kolmý skok), po němž následoval dvojskok (oxer, kolmý skok). Přes všechny tyto překážky se úspěšně do cíle dostalo 13 dvojic, čímž bylo zajištěno zajímavé rozeskakování.

První výsledky v rozeskakování byly na hranici 40 vteřin, jako první předvedl jízdu kolem 37 vteřin Steve Guerdat a Nino der Buissonnets. Přestože to v tom okamžiku znamenalo poměrně jisté vedení, v závěru ho soupeři odsunuli na čtvrtou pozici. Hned po něm nastoupila britská naděje Jessica Mendoza. Jezdkyně má za sebou velmi úspěšnou sezonu, další dobrý výsledek přidala v Helsinkách. Nikdo by neřekl, že se jednalo o její první Světový pohár. Dokončila totiž v čase 36,96 vteřin a ujala se vedení.  Na startu však ještě byl Švýcar Romain Duguet. Ten při vstupu do parkuru prohodil, „plán je zkusit vše, abych vyhrál.  Vím, že za mnou jdou ještě Martin (Fuchs) a Daniel (Deusser), oba jsou velmi rychlí. Musím do toho dát vše.“ To se mu také podařilo.

„Byl jsem spokojený, že jsem porazil do té doby vedoucí čas. Vím, že Jessica (Mendoza) umí jezdit rychle a má obratného koně, ale také vím, že moje klisna umí být lepší. Je rychlá, obratná a velmi pozorná – má všechny předpoklady, které se očekávají u top koně. Mám ji ve stáji od jejích sedmi let a teď čtyři roky poté se dostává do té nejlepší formy,“ popsal šťastně vítěz.

Duguet dále prohlásil, že se pokusí splnit kvalifikaci do finále Světového poháru v Mechelenu během prosince. „Quorida bude mít každopádně v lednu a únoru volno. Pokud se nám podaří kvalifikovat do finále Světového poháru, pojedeme tam. Jinak se budeme soustředit na olympijské hry,“ popsal vítěz.

S 20 body je nyní Švýcar na třetím místě Světového poháru. Lepší je jen Harrie Smolders (29 bodů) a Marcus Ehning (24 bodů).

Výsledkové listiny naleznete ZDE.

Zdroj: www.fei.org




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE