reklama 11A

Do pohárové Divize 1 pro rok 2017 přechází Španělé

Poněkud komplikovaná je letos situace kolem přesunů evropských týmů mezi dvěma divizemi seriálu Poháru národů v parkurovém skákání. Mezinárodní jezdecká federace oznámila v pátek 23. září, že v roce 2017 budou v elitní jedničce závodit Španělé…
24.09.2016 12:24  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Eduardo Alvarez Aznar je jeden z členů španělského národního týmu v parkurovém skákání. Foto: FEI

Co říkají pravidla o přesunech mezi divizemi?

 
Pravidla FEI pro parkurový seriál Furusiyya Nations Cup (Pohár národů) mluví o sezóně 2017 v kapitole na samém konci verze pro rok 2016. Lze předpokládat, že samostatná obsáhlá pravidla pro příští rok teprve vyjdou
 
Podle současného znění se počet zemí v nejsilnější evropské Divizi 1 sníží pro rok 2017 na osm. Z letošních účastníků sestoupí do druhé divize týmy na osmém, devátém a desátém místě. A naopak nejlépe postavené družstvo na žebříčku dvojky přejde „o patro výš“
 
Jenže… První příčku po uzavření bodování Divize 2 roku 2016 obsadili se značným náskokem Ukrajinci, probíhajícího finále série při CSIO Barcelona se však neúčastní. To by nemělo na jejich postup mezi divizemi mít vliv
 
Patrně však celek Ukrajiny nebude v roce 2017 v jedničce závodit. I když to z informací na webu FEI zatím nevyplývá, ředitel skokové sekce John Roche oznámil, že o postup se popere Španělsko a Rakousko.
 
Mezi těmito týmy mělo rozhodnout jejich finálové umístění při závěrečném mítinku v Barceloně. Rakousko ani Španělsko však z prvního kola, které se jelo 22. září, neprošlo do soutěže TOP 8, jež by se dala nazvat velkým finále.
 

Složení divizí pro rok 2017 ovlivnilo i počasí

 
Protože se ani jedna ze zemí, které byly ve hře pro přesun do evropské elity, nedostala do TOP 8, měla jediné místo získat ta z nich, která se lépe umístí v barcelonském  Challenge Cupu – soutěži pro zbylých deset nepostupujících celků. 
 
Challenge Cup byl však v pátek 23. září kvůli dešti zrušen. A tak John Roche (FEI) oznámil v Barceloně, že postupuje Španělsko, protože Španělé se lépe umístili v prvním finálovém kole ve čtvrtek 22. září.  Pro úplnost Rakousko bylo třinácté, Španělsko se umístilo o jednu příčku lépe.
 
Počasí poznamenalo i české účinkování v letošním seriálu v Divizi 1. Hned první kolo v Lummenu v Belgii bylo na jaře zrušeno kvůli nekorektnímu povrchu, který poničil trvalý déšť, a Češi tak dostali body „paušálně“ průměrem spočítaným v závěru sezony. 
 

 

Kdo sestoupí do Divize 2?

 

Třemi zeměmi na osmém, devátém a desátém místě žebříčku Divize 1 po uzavření bodování 2016 jsou Velká Británie, Belgie a Česko. Tyto celky by tedy měly přejít do druhé skupiny.
 

 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE