reklama 11B

Devátý Červnový pohár v Chuchli

Hlavním dostihem desátého dne letošní sezóny na závodišti v Praze - Velké Chuchli byla poslední přípravná zkouška na České derby, Červnový pohár na 2400 metrů, v němž si s rolí favorita snadno poradil Balbrown...
13.06.2011 09:08  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Součástí programu bylo také tradiční mezinárodní utkání žákovských jezdců a mezi mladými nadějemi dostihového sportu zvítězil domácí zástupce Martin Laube.

 
Balbrown bez problémů stylem start-cíl
V poli sedmi koní, z nichž ještě čtyři živili šanci na start v derby, byl vysokým favoritem hnědák trenéra Arslangireje Šavujeva Balbrown, letos již dvakrát vítězný v mílových testech třetí kategorie. Lídr průběžného pořadí žokejského šampionátu CK Martin Tour Cupu Tomáš Lukášek jej hned po startu poslal na špici diktovat tempo, čímž nalinkoval jednotvárný průběh dostihu, soupeři jej na pozici nechali. I v koncovce pak reprezentant stáje Ardak Amirkulov neměl potíže, prakticky nemusel odrážet útoky soupeřů a lehce o čtyři délky si připsal letošní třetí triumf. Po vzájemném duelu doplnili pomyslné stupně vítězů sázkový druhý favorit Fencer (Equus Caroli) a do sezóny opožděně vstupující Turf Finch (FINCH, a. s.).
 
Další dění:
Úvodní Cenou Vafo Praha (III. k., 1200 m) byl zahájen jubilejní desátý ročník chuchelského seriálu pro dvouleté české odchovance a v poli s většinou debutantů se při druhém vystoupení za nepovedenou premiéru, kdy upadla a do cíle se nedostala, odškodnila start-cíl vítězstvím hnědka stáje Michaela-Hruboš Reggie s žokejem Foretem.
 
První polovinu žákovského utkání ČR – Slovensko, Cenu SŠDSaJ (hdcp IV. k., 1400 m) lehce vyhrála šestiletá favoritka Roseburn (KUFR) s žákem Laubem, a ukončila tak téměř tříměsíční čekání zkušeného pražského trenéra Jaroslava Drlíka na letošní první vítězství.
 
Také Cenu Generali Pojišťovny (II. k., 1400 m) získal kurzový favorit, jímž sázející správně určili jednoho z dvojice tříletých aktérů, hnědák Aprilius (Stáj Monika Agro P.) neprohrál ani při třetím letošní pokusu a i když se oproti předchozím startům posunul o kategorii výše a premiérově proti starším soupeřům, opět dominoval lehce a žokej Šafář prodloužil jarní sérii aspoň jednoho triumfu z každé pražské neděle.
 
Naopak velkým překvapením a premiérovým plným zásahem skončila Cena značky Magic Helena (III. k., 1600 m), kterou jistě vyhrál hnědák Ver (Green Team M+M) s žokejem Rájou, pětiletý kůň, který běžel dostih teprve počtvrté v kariéře a startoval s kurzem 40:1.
Stejně jako před dvěma týdny při zisku druhého místa předvedl v Memoriálu Miloslava Nového (hdcp IV. k., 2600 m) silnou koncovku čtyřletý ryzák Flying Eagle (Blue Star) s amatérkou Filipovou a při devátém startu se i on, zde v roli favorita, dočkal první výhry.
 
Ve druhém žákovském bodu programu, Ceně náměstka primátora hl. m. Prahy Ing. Antonína Weinerta, CSc. (IV. k., 1815 m) na vítězství poprvé dosáhla nejen čtyřletá hnědka Roman Beauty (Jamax), ale i její jezdec, žák Demo. V závěrečné Ceně sázek Betino (IV. k., 1400 m) musel být premiant premiérový, neboť se jednalo o dostih tříletých nezvítězivších, a tuto skupinu podle očekávání opustila favorizovaná ryzka Růženka (Arte-Šatra), s níž docílil druhé nedělní výhry žokej Foret.
 
Příští dostihový den: 26.6. – 91. FORTUNA ČESKÉ DERBY
 
POZVÁNKA
 
Desáté pokračování letošní sezóny v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle je připraveno na nadcházející neděli. Hlavním bodem programu je poslední zkouška před blížícím se FORTUNA Českým derby, 9. Červnový pohár (I. k., 2400 m, 130 tis. Kč)... 
 
Ze sedmi účastníků jsou čtyři do derby stále přihlášeni, avšak handicapově stojí níže a nedělní dostih je pro ně prakticky poslední možností, jak si zlepšit hodnocení a posunout se mezi šestnáctku vyvolených. Úvodním dostihem odstartuje jubilejní X. ročník chuchelského seriálu pro dvouleté koně českého chovu a dvě položky nabídky jsou vyhrazeny tradičnímu mezinárodnímu utkání žákovských jezdců ČR – Slovensko. Celkem je na startovních listinách 81 koní a 33 jezdců, první z osmi dostihů startuje tradičně ve 14 hodin.
 
Balbrown či někdo další?
Jednoznačným sázkovým favoritem, a také aktérem s nejvyšším handicapem, je dvojnásobný trojkový vítěz na mílové distanci Balbrown (Ardak Amirkulov, ž. Lukášek, 1,7:1, foto - zdroj: Paddock Revue), jenž si poprvé vyzkouší vytrvaleckou porci a pokud si hodnocení dokáže ještě upravit směrem nahoru, může se za dva týdny na start nejprestižnějšího klasického dostihu vejít. Čtyři z jeho soupeřů startovali v květnovém mosteckém Memoriálu dr. Frankenbergera na trati 2000 metrů, Fencer (Equus Caroli, ž. René Koplík, 3,5:1) tam byl devět a půl délky za vítězem šestý, Innocent (Gabriela-Trachtová, ž. Andrés, 4:1, hlášen do derby) o čt yři dále sedmý, Ofset (Licehamr-Bartoš, ž. Radek Koplík, 5:1) po nadějném dubnovém čtvrtém místě z pražské dlouhé trojky skončil jedenáctý a I Will Do It (Estrella, ž. Rája, 6:1, hlášen do derby) třináctý. Poprvé na pražskou dráhu zamíří Speed of Gracie (BORS Břeclav, ž. Havlík, 8:1), v posledních dvou startech pátý v bratislavské dvojce (o daleko za vítězem) a menším dostihu v Ebreichsdorfu, letošní premiéru teprve podstoupí Turf Finch (FINCH, a. s., Verner, 8:1, hlášen do derby), vloni na podzim dvakrát druhý a na závěr sezóny pátý (za čtvrtým I Will Do It) v 1800m první kategorii Ceně Sherlog, jeho nový trenér Myška má letos zatím dobrou bilanci devatenácti startů, pěti vítězství a deseti dotovaných míst.
 
Další dostihový program:
14:00 – Cena VAFO Praha, s. r. o. (III. k., 1200 m): start jubilejního ročníku seriálu pro nejmladší tuzemské rodáky s jedenácti účastníky, z nichž už má platný doběh na kontě Portyr.
 
14:30 – Cena SŠDSaJ (hdcp IV. k., 1400 m): v prvním ze dvou dostihů mezinárodního žákovského utkání může favoritka Roseburn utnout čekání pražského trenéra Drlíka na letošní premiérový triumf.
 
15:00 – Cena Generali Pojišťovny (II. k., 1400 m): v Bratislavě znovuzrozený předloňský šampión polských juniorů Mileryt a vítěz Velké jarní ceny z roku 2007 Lord Silvano spolufavority proti devíti soupeřům.
 
15:30 – Cena značky Magic Helena (III. k., 1600 m): v plně obsazené míli může po dobrém vstupu do sezóny rekonvalescent Double Rubble ukončit dvouleté čekání na třetí životní výhru.
 
16:30 – Memoriál  Miloslava Nového (hdcp IV. k., 2600 m): na stejné distanci o kategorii výše Flying Eagle před dvěma týdny přilétl finišem na druhé místo a zde může čtyřletý ryzák aspirovat na první vítězství kariéry.
 
17:00 – Cena náměstka primátora hl. m. Prahy Ing. Antonína Weinerta, CSc. (IV. k., 1815 m): ve druhé části soupeření žákovských jezdců také deset aktérů, tříletý Danubius se pokusí o dosažení jarního hattricku.
 
17:30 – Cena sázek Betino (IV. k., 1600 m): mezi devíti tříletými kandidáty má blízko k opuštění skupiny nezvítězivších minule těsně druhá Růženka.
Doprovodný program:
 
15:35 – módní přehlídka značky Magic Helena (přízemí tribuny – sázková hala)



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE