reklama 11B

Český úspěch na celoněmeckém šampionátu hříbat

Snem každého německého chovatele je účast a případně umístění ve finále šampionátu hříbat v Lienenu. To se podařilo české chovatelce Lucii Čížkové s klisničkou Sympatica LC ve dnech 18. - 19. července. Navíc si odnesly krásné druhé místo…
20.07.2015 22:07  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A

Klisnička Symptacia LC se svojí matkou. Foto Lucie Čížková

Do finále se do kategorie klisniček nebo hřebečků vybírá několik desítek jedinců. Již získat predíkát "kvalifikován do finále" je nesmírně prestižní záležitostí. A jen některým chovatelům se tento sen splní.

Česká chovatelka Lucie Čížková ze Zálezlic zakoupila v Německu klisnu Rosaria po Rosario (nejedná se o stejného hřebce, který působil v Čechách) a připustila ji hřebcem Santo Domingo z hřebčína Sprehe. Klisnička Sympatica LC se narodila letos v květnu a již od malička dávala najevo, že bude výjimečná. Proto padlo rozhodnutí zkusit se zúčastnit kvalifikačního kola Německého šampionátu hříbat. Sympatika dokázala komisaře přesvědčit o kvalitě nejen exteriéru, ale hlavně pohybu. Díky tomu získala velmi ceněnou vstupenku do finále, které se konalo tento víkend 18. – 19. července v Lienenu.


Klisnička Symptacia LC se svojí matkouFoto Lucie Čížková

Výprava ze Zálezlic dorazila do Lienenu již v pátek, aby klisna s hříbětem měli dostatek času na vzpamatování se z cesty a podali co nejlepší výkon. Klisničky přicházejí na řadu až v neděli, takže v sobotu byl na programu odpočinek a pozorování kategorie hřebečků, kde bylo k vidění množství nádherných hříbat. Náš chov se skutečně musí od toho zahraničního ještě hodně učit, ale již první malé kroky byly učiněny. Vítězem se stal teprve měsíc a dva týdny starý hřebeček po Escolar z matky po Bellisimo M.

V neděli bohužel nepřálo moc počasí a téměř celý den poprchávalo. Nicméně hříbata z odchovu Lucie Čížkové chodí na celý den do výběhu bez ohledu na počasí, a proto klisničku Sympatiku LC nepřekvapil ani déšť ani kluzká tráva. Její předvedení bylo takřka bezchybné a diváci mohli obdivovat její prostorný, zcela pravidelný klus s velmi aktivní zádí a pružnými zády. Také její výkon ocenili potleskem a pískáním. A nejen diváci. Od komisařů získala za pohyb známky: dvakrát 9,5 a jednou 10. Za oba dva dny získalo jen několik hříbat nejvyšší známku 10. Celkově se klisnička Sympatika dostala na snovou známku 90,33 bodů. Což s rozdílem pouhého půl bodu znamenalo třetí nejlepší hodnocení v malém finále a postup do absolutního finále tří nejlepších, kde se hříbata ještě jednou předvedla v pohybu a získala poslední známku, která rozhodovala o definitivním pořadí.


Klisnička Sympatica LC s pohybu. Foto Lucie Čížková

V teamu klisničky Sympatiky složeného z majitelky a chovatelky Lucie Čížkové, jejího tatínka , Marie Mikolášové, Anny Reinbergerové a zástupce hřebčína Sprehe Karla Laciny zavládla obrovská euforie, protože takový úspěch nikdo nečekal a i třetí místo by bývalo bylo historickým úspěchem českého chovatele na Německém šampionátu hříbat.

Do posledního kola nastoupila klisnička Sympatika LC s naprostou suverenitou a opět předvedla exkluzivní klus, který zvedal ze sedaček i odborné publikum v Lienenu. Díky tomu se zrodil historicky největší úspěch českého chovatele sportovních koní a Lucie Čížková si domů do Zálezlic odvážela druhé místo v kategorii klisniček, kdy porazila pouze nádherná kobylka po Finest z matky po Dressage Royal, která obdržela dvě desítky za typ a samozřejmě se také skvěle hýbala. Sympatica LC tak porazila hříbata po takových hřebcích jako je Totilas nebo po úřadujícím mistru světa Sezuan, jejichž připouštěcí poplatky přesahují několik tisíc euro. 

Text připravila Anna Reinbergerová




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }