reklama 11A

Cena prezidentky ČJF pro Antonii Pellarovou

ikonka

Letošní laureátkou výroční Ceny prezidentky České jezdecké federace za mimořádný přínos jezdeckému sportu se stala Antonie Pellarová. Cenu si převzala při slavnostním galavečeru ČJF 2018 v sobotu 27. ledna v Praze na Vinohradech…
28.01.2018 01:41  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Dlouholetá generální sekretářka ČJF převzala prestižní ocenění z rukou prezidentky federace Olgy Plaché na sobotním Galavečeru České jezdecké federace v Národním domě na pražských Vinohradech.
 
Antonie Pellarová se koním věnovala odmalička. Prvotní kontakt s koňmi přišel již v útlém věku díky své mamince, která pocházela z hospodářství, kde chovali koně. V dětství začala také na koni jezdit. Láska ke koním se v ní pevně usadila a provázela ji celým životem. Na střední škole se už jezdectví věnovala intenzivněji, z prvního zaměstnání v pohraničí, kde pracovala jako zootechnik, si dokonce odvedla i prvního vlastního koně. Koně ustájila v jezdeckém klubu na Bílé Hoře, kde se také věnovala jezdectví a dělala hospodářku. Zároveň zde poznala i svého budoucího manžela.
 
Od 70. let pracovala ve Výzkumné stanici pro chov koní ve Slatiňanech, kde se zabývala i využitím sportovní výkonnosti koní pro kontrolu dědičnosti a užitkovosti. Díky tomu od roku 1983 spolupracovala s tehdejším Českým jezdeckým svazem. Po revolučních změnách v roce 1989 pak přešla právě na svaz, kde následně strávila téměř čtvrtstoletí a stala se jeho generální sekretářkou. Po rozdělení Československa se výrazným způsobem podílela na vzniku nové České jezdecké federace a její transformaci v respektovanou organizaci. Ve funkci generální sekretářky působila až do svého odchodu do důchodu v roce 2014.
 
„Velmi oceňuji dlouholetou a profesionální spolupráci s paní Ing. Antonií Pellarovou. Pomáhala nám aktivně i při zpracování počáteční analýzy a zavádění nového systému JIS. Jejím významným přínosem pro jezdecký sport je rozhodně Přehled o sportovních koních, který zpracovává i v současné době. Tento materiál oceňují nejen majitelé a chovatelé koní, ale i celá jezdecká veřejnost. V posledních letech úzce spolupracujeme i s její dcerou, která zajišťuje překlad aktuálních změn mezinárodních pravidel pro všechny disciplíny,“ říká Ing. Olga Plachá, prezidentka ČJF. „Díky svým odborným znalostem a mnohaletým zkušenostem z jezdeckého sportu je paní Ing. Pellarová i nadále velkou oporou našeho sekretariátu,“ dodává Plachá.
 
Udělení prestižní ceny za svou dlouholetou činnost pro ČJF si Pellarová velmi váží. „Mě ta práce nesmírně bavila a opravdu mě naplňovala,“ uvedla Pellarová, jež také v roce 1985 stála u zrodu zmíněného přelomového Přehledu o sportovních koních, který vychází coby ročenka dodnes. Nad tím, čím ji celoživotní působení v jezdeckém světě obohatilo, nemusí dlouho přemýšlet. „Jezdecký svět mi přinesl mnoho krásných zážitků s koňmi, spoustu hezkého v klubovém životě. A čeho si velmi cením: získala jsem celoživotní přátele a šťastné manželství,“ dodala oceněná Pellarová.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE