reklama 11C

Cadre Noir v Praze Kůň od teorie k praxi

Francouzský institut v Praze pořádá 30. 1. od 17.30 h. přednášku s názvem „Kůň... od teorie k praxi!“ Teoretickou část přednese paní Sophie Biau z Národní jezdecké školy v Saumuru a o využití teorie v praxi promluví paní Nadèje Bourdon z Cadre Noir…
12.01.2012 15:45  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Francouzská jezdecká tradice – Cadre Noir byla zapsána v listopadu 2011 na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.
 
 
Spolu s přednášejícími přijede také pan Robert d´Artois, ředitel Národní jezdecké školy a zástupce ředitele Francouzského institutu pro koně a jezdectví. Doufáme, že se v nelbližších letech i Praha zařadí mezi evropská města, ve kterých diváci mohli shlédnout jedinečné galapředstavení mistrů jezdectví Cadre Noir .
 
 
Národní jezdecká škola byla založena v r. 1972 z elitní jezdecké jednotky Cadre Noir v Saumuru, která přinesla věhlas a tradici. Mistři jezdectví Cadre Noir, rozšířili svou původní náplň činnosti a jako pedagogický sbor této nové instituce, navazující na dřívější vojenské školy, odborně připravují a doškolují elitní jezdce a trenéry.
 
 
Spojením Národní jezdecké školy a Národního hřebčína v r. 2010 vznikl Francouzský institut pro koně a jezdectví, který působí v gesci ministerstev sportu a zemědělství.
 
 
Francouzská jezdecká tradice – Cadre Noir byla zapsána v listopadu 2011 na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Národní jezdecká škola to považuje za uznání práce cvičitelů koní a jezdců z Cadre Noir a jejich kompetentnosti v předávání a uchovávání francouzské jezdecké tradice.
 
 
Sophie Biau na starosti výzkum v Národní jezdecké škole v Saumuru. Po studiu biologie se stala členkou vědecké společnosti „PégaseMayenne“, která sdružuje veterinární i humánní lékaře, trenéry koňských i lidských atletů a vědecké pracovníky v oboru. Za svou práci zabývající se studiem pohybu drezurního koně získala v roce 2002 doktorát. Přednáší sportovní fyziologii a publikuje v odborné literatuře
 
 
Nadèje Bourdon, mistryně jezdectví a pedagog, roce 2002 obdržela pověstný černý bičík s třemi zlatými kroužky jako symbol příslušnosti k prestižnímu Cadre Noir v Saumuru, věnuje se také disciplíně hunter  (parkurové ježdění na styl).
 

Témata přednášky:

Nejznámějším programem vědeckého oddělení je bezpochyby simulátor Persival. Jméno Persival je zkratka názvu Programme d' Etude et de Recherche sur la SImulation du cheVAL (Studijní a vědecký program pro simulátor koně) jehož cílem bylo dát k dispozici jezdcům celou škálu nejdokolnaljších systémů měření a simulace pohybových mechanizmů jezdce. Pokud je kůň nejlepším přítelem člověka, tak simulátor je pravděpodobně nejlepším přítelem koně, tím že umožní optimalizovat jezdovo počínání v sedle. Velikostí a tvarem se podobá živému koni, na hřbetě normální sedlo a počítačové ovládání umožňuje, aby toto uspořádání přesně napodobilo jakýkoliv pohyb koně, včetně skoků. Národní jezdecká škola v Saumuru jej používá při výběrovém řízení, protože tak získává objektivní pohled na schopnosti jezdců bez ohledu na povahu koně. Persival se také výborně hodí pro rozcvičky a k odstraňování konkrétních problémů.
Stres koní během transportustudie je výsledkem spolupráce Národní jezdecké školy v Saumuru, Veterinární školy ve Vídni a Zemského hřebčína v Neustadtu.
 
Vstup na přednášku je zdarma! Adresa: Štěpánská 35, Praha 1 (Kino 35)
 
Více informací na www.ifp.cz a www.cadrenoir.fr
 
Kontakt: Kateřina Nevečeřalová, tel. 221 40 10 22 nebo katerina.neveceral@ifp.cz



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE