reklama 11B

Zvířecí záchranáři získali unikátního pomocníka

Brněnská veterinární záchranná služba Pet & Horse Emergency pořídila důležitou světovou novinku, trenažér pro nácvik manipulace s velkými zvířaty. Jde o model koně v životní velikosti, s reálnou váhou a pohyblivými klouby, jako u živého zvířete...
18.10.2016 08:33  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

Tímto vybavením se řadí k absolutní elitě zvířecích záchranářů. Nová pomůcka byla poprvé využita ke svému účelupondělí 17. říjnaBrně.

Model koně byl zakoupenAnglie díky částečnému příspěvku Jihomoravského kraje. Bude sloužitvýcviku týmu záchranné služby, ale navíc, a to hlavně, bude používán při školení dalších složek IZS. Dále se nabízí jeho využití coby vyučovací pomůcky studentů veterinárních a zemědělských škol, zaměstnanců zoologických zahrad ale i jiných chovatelských zařízení. Zájem o školení, jak humánně a bezpečně vyprostit svého čtyřnohého miláčka ze svízelné situace, vyjadřuje i široká jezdecká veřejnost.

Záchrannou službu Pet & Horse Emergency není třeba koňské veřejnosti nijak široce představovat. Nezisková nestátní organizace, založená v r. 2009 jako „Koňská záchranka“, čili primárně pro záchranu velkých zvířatkoní postupem doby rozšířila objekt svého zájmu i o malá zvířatadomácí mazlíčky a volně žijící živočichy. A právě tento široký záběr činnosti činí brněnské záchranáře jedinečnými nejen u nás, ale v celé Evropě!

Kromě výjezdů, zákroků a pohotovostí na akcích se členové týmu spolupodílí i na školeních hasičů a dalších záchranných složek, aby tyto týmy uměly zacházet se zvířaty v krizových situacích. Doposud se k praktickým nácvikům vyprošťování koní z jam, septiků apod. používal lehký nepohyblivý plastový model (familiárně pojmenovaný Emil), který neumožňoval splnit účel výuky. Především díky reálným parametrům (zejména váze)  živého dospělého koně již nebude možné trénink nijak ošálit a pohyblivé končetiny naučí profesionály zacházet se zachraňovaným zvířetem tak, aby mu při manipulaci ještě více neublížili.

První křest ohněm Renda (tak byl model záchranáři pokřtěn) zažil v pondělí  17. října 2016 v Brně během odborné přípravy profesionálních hasičů z Ostravy. Jejich výcvik navazuje na stále probíhající sbírku „Záchranné sítě pro koně“ (https://www.facebook.com/sbirkaprokone/?fref=ts). Přijeli do líšeňského Školního a výcvikového zařízení HZS ČR, aby se proškolili v manipulaci s novým závěsem a naučili se nové postupy ve vyprošťování velkých zvířat z krizových situací. Lektory a rádci jim byli zkušení členové Koňské záchranky Tom Förchtgott a Pavel Čechovský.

Renda, co by cvičný subjekt, ve všech zachraňovacích pozicích obstál, byť mnohdy byly velmi krkolomné. Je tedy připraven sloužit dál, nejen hasičům, ale i všem ostatním zájemcům o školení jak dostat (svého) koně z krizové nebo nebezpečné situace.

 

Pavel Čechovský

Horse Emergency z.s.

www.KonskaZachranka.cz 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE