reklama 11C

Zimní pohárový hattrick Vojtkové se zatím nekonal

V sobotu 7. března proběhlo v Hradištku u Sadské třetí kolo zimního Jezdeckého poháru ve skocích. Na hattrick v tomto seriálu měla našlápnuto Barbora Vojtková s hřebcem Carusem, ale o prvenství se připravila jednou chybou v základním parkuru...
07.03.2015 21:51  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Jiří Luža s Benitem-S. Foto Josef Malinovský
 
 
 
Právě bodové zatížení 4 trestnými body odsunulo Vojktovouna čtvrtou příčku, přestože ve finálové části, do níž postupovalo 10 nejlepších dvojic, předvedla vůbec nejlepší výkon. Třetí skončila Andrea Halíková s Marylandem, která taktéž šahala po příčce nejvyšší. Pro změnu však inkasovala 4 trestné body při vyvrcholení soutěže. Nebýt tohoto zaváhání, tak by zvítězila ona, jelikož čas měla vůbec nejrychlejší ze všech. Prvořadý je ovšem bezchybný výsledek z průběhu celé soutěže, a ten předvedli jen dva soutěžící. Nejprve se to povedlo Barboře Kejvalové s Con Acordem a poté ještě finišmanovi Jiřímu Lužovi s Benitem-S. Luža plně využil výhody posledního startujícího a díky tomu, že znal výsledky svých soupeřů, snadněji dosáhl na rychlejší čas, než měla Barbora Kejvalová
 
S 55 body je nyní Kejvalová na průběžném druhém místě za Barborou Vojtkovou, která má o 2 body více. Do boje o celkové pořadí v seriálu, který vyvrcholí ve čtvrtek 19. března 2015 na výstavišti v Lysé nad Labem během druhého ročníku Jezdeckého festivalu, každopádně zasáhne i celá řada dalších jezdců. Závěrečná soutěž, jež je otevřena všem jezdcům a koním – tzn. i těm, co doposud nebodovali, je totiž bodovaná dvojnásobně. V případě rovnosti bodů na prvních třech místech rozhoduje o celkovém pořadí lepší výsledek z posledního kola, které je zároveň kolem finálovým. A že je o co bojovat, to dokládá rozpis Jezdeckého festivalu. Finále zmiňované Czech Equestrian Team Winter Tour na stupni obtížnosti S* má dotaci 10 tisíc korun a navíc jezdci na prvních třech místech v celkovém pořadí seriálové soutěže obdrží následující finanční prémie od hlavního partnera finále – Czech Equestrian Teamu. Vítěz získá 15.000 Kč, druhý umístěný 10.000 Kč a jezdec na 3. místě 5.000 Kč.
 
O účasti na finále v Lysé nad Labem tak vážně uvažuje i Jiří Luža, byť se do seriálu zapojil až třetím kolem a má tak na svém kontě „jen“ 20 bodů. Pokud by se mu podařilo vyhrát i napodruhé, měl by reálnou šanci i na prvenství v celé zimní sérii. „Překvapilo mě, že ve finále dnešní soutěže řada mých soupeřů chybovala. Obtížná byla především kombinace, do které se mi nepodařilo docválat tak, jak bych chtěl, jelikož jsem se zdržel na skoku před ní. Musel jsem tak hodně do dvojskoku dotláčet, ale díky šikovnosti mého koně jsme se dostali do cíle bez chyby,“ prozradil Jiří Luža. „Měl jsem výhodu v tom, že jsem startoval jako poslední a slyšel jsem čas Barbory Kejvalové. Věřil jsem, že bychom při zkrácení nájezdů na některé skoky mohli být ve finále rychlejší,“ dodal. 
 
O body do zimního Jezdeckého poháru se soutěžilo i v nižších túrách. Na stupni obtížnosti L* (115 cm) se nejvíce dařilo Miloslavu Vítkovi s klisnou Roxy Star, na parkuru s překážkami o 10 centimetrů nižšími nenašla přemožitele Denisa Vegrichtová s Garfieldem 4. 
 
Kompletní výsledky najdete na www.jezdeckypohar.cz, kde jsou také průběžné výsledky seriálu před posledním závodem v Lysé nad Labem. Skokové soutěže tam budou probíhat již od středy 18. března a kromě pátku se budou konat v kombinaci s dalšími disciplínami každý den až do neděle. Vítězové skokové části Jump and Drive Winter Tour však budou známi již v průběhu čtvrtka. Podrobnosti o programu jsou na adrese www.jezdeckyfestival.cz.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE