reklama 11A

Ohlédnutí za mistrovstvím ČR pony ve Zduchovicích

ikonka

Poslední srpnový víkend přinesl vedle mnoha jezdeckých akcí také vrchol sezony pro jezdce na pony. Zduchovice hostily mistrovství České republiky v drezuře a parkurovém skákání. V souhrnné reportáži si můžete připomenout nejzajímavější okamžiky.
05.09.2018 16:08  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

REPORTÁŽ Z MČR PONY MŮŽETE ZHLÉDNOUT ZDE

Ve dnech 22. až 26. srpna proběhlo ve Zduchovicích nedaleko Kamýku nad Vltavou mistroství České republiky jezdců na pony v drezuře a v parkurovém skákání. Většina vypsaných kategorií, jež se jely jako tříkolové, vrcholily v poslední den mítinku. 

Drezurní jezdci ve věku od 14 do 16 let na ponících s výškou do 148 centimetrů závodily v posledním kole ve volné úloze na hudbu stupně obtížnosti L. Čtvrtý nejlepší výsledek zajela Karolína Weisnerová na koni Ojoetsjnis Grevenrit. Na medailové pozice to však nakonec nestačilo kvůli ne příliš vydařené sobotní jízdě a dvojice tak skončila těsně pod stupni vítězů. Bronz si ze Zduchovic odvezla Tereza Havránková, která v sedle Holsteins Dirigenta podávala vyrovnané výkony. Výborně vyšel závěrečný Freestyle Victorii Schupper na valachovi Kraneveld´s Björn. Poslední část soutěže s hodnocením vyšším než 70 % vyhrála. Průměrná známka ze všech tří dní však stačila nakonec na stříbro. Mistryní České republiky se v nejstarší kategorii drezurních jezdců stala Sára Kotisová, jež s Nispuckem ovládla první dvě kola. 

Průběh drezurního šampionátu ve speciální kategorii Masters pro jezdce od 11 do 16 let byl jednoznačný. Třikrát třetí místo v jednotlivých úlohách zajistilo bronz Sarah Ennie Krušinové na Jolly Jokerovi. Loňská vítězka Nikola Feherová zaznamenala s klisnou Kimberly ve všech dnech druhé místo, a tak si nakonec z rukou rozhodčích převzala stříbrnou medaili. Soutěž Masters ovládla jednoznačně Anna Procházková. Ta s německým valachem Nice Guy vyhrála všechna tři kola, v závěrečném freestylu dokonce získala hodnocení vyšší než 73 %.

Na tři kola se jely také mistrovské soutěže v parkurovém skákání. Děti ve věku od 11 do 13 let na ponících o výšce do 135 cm podávaly natolik vyrovnané výkony, že se o medaile muselo rozeskakovat devět účastníků. Na třetí místo nakonec dosáhla Klára Hlaváčková, jež v sedle Goldbära projela cílem s nulou v čase 28,63 sekundy. O téměř dvě sekundy rychlejší byla Ema Bulíčková. Ta s klisnou Maruší dokončila rozhodující jízdu rovněž bez zaváhání a dojela si tak pro stříbrnou medaili. Z vítězství se radovala bezchybná Rozálie Sovová s devatenáctiletým Fíkem, kterou od vicemistryně dělilo pouhých sedm setin sekundy.

Rozeskakovat se museli také účastníci šampionátu pro jezdce od 11 do 13 let na ponících výškové kategorie B, tedy s kohoutkovou výškou mezi 136 a 148 centimetry. Bronzovou příčku obsadila po čistém výkonu Anna Abtová na Nantanovi B.B. Rozhodující jízdu dokončila v čase 29,32 sekundy. O sekundu a půl rychleji si s trasou poradila Klára Hlaváčková v sedle Cheyenna a k bronzu, který získala v předchozím klání, přidala další medaili – tentokrát stříbrnou. Eliška Petrusová sedlala při mistrovství republiky dvacetiletou Kačenku. Se zkušenou klisnou překonala kurz bez trestných bodů a v nejrychlejším čase a ze Zduchovic si tak odvezla zlato.

Nejstarší věkovou kategorií jezdců na pony jsou děti od 14 do 16 let. Ty závodí na ponících s kohoutkovou výškou do 148 centimetrů, a tak je ze všech účastníků mistrovství čekala nejvyšší obtížnost. Vítězka byla známá už v rámci základní soutěže. Stala se jí Jana Táboříková s Karou, která si zlato a titul mistryně České republiky zajistila třemi bezchybnými výkony. Ani tato soutěž se ovšem neobešla bez rozeskakování, i když tentokrát se v něm bojovalo o stříbro. O to usilovaly jezdkyně se čtyřmi trestnými body na kontě. Těsně pod stupni vítězů nakonec zůstala Sára Dvořáková na Fly Sky. Ta překonala rozhodující kurz znovu bez chyb, ze všech startujících však byla nejpomalejší. Bronz brala Denisa Trnková, jež s koněm Extreme Lucky projela cílem s nulou v čase 33,36 sekundy. O tři desetiny rychlejší byla bezchybná Natalie Veberová s Minem a díky tomu si mohla při dekorování pověsit na krk stříbrnou medaili.

Nezkrácené video záznamy všech zmiňovaných soutěží najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE