Žokej Janáček píše historii. Pošesté se stal španělským šampionem

ikonka

Jeden mítink před koncem španělské sezony se Václav Janáček raduje z šestého titulu tamního šampiona. Úspěch s dvouletým Rumbem přinesl rozuzlení souboje s Ricardem Sousou Fereirou. Druhý nejúspěšnější žokej české historie se teď chystá do Dubaje.
27.12.2019 07:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Štědrý den letos přišel pro Václava Janáčka o dva dny později. Český žokej ve čtvrtek slavil v Madridu zadržené vítězství na dvouletém Rumbovi a předčasně rozhodl o titulu španělského šampiona. Druhý Ricardo Sousa Ferreira na něj před závěrečným mítinkem sezony v Seville ztrácí čtyři body a už Janáčka nemůže předstihnout.
 
"Věřil jsem, že to může vyjít, ale nechtěl jsem to zakřiknout. Ricardo je výborný žokej, jezdí skvěle a umí vyčarovat neuvěřitelné věci. Mám radost, že do Sevilly pojedu v klidu a už pomalu můžu myslet na příští rok. To je ta největší úleva, co může být," řekl Janáček serveru Jezdci.cz.
 
Společně s pěti českými a jedním slovenským šampionátem je to dvanáctý profesionální titul jeho kariéry. Za posledních osm let ve Španělsku nebyl šampionem jen dvakrát.
 

Hana Poledníková: Miluju všechny naše koně. Autora a další máme doma

 
Původně si přitom myslel, že se ho letos boj o šampionát nebude týkat. Ještě v říjnu mu na vedoucího muže statistiky Sousu chybělo propastných 14 vítězství a už pomalu vyhlížel vánoční prázdniny s rybářským prutem v ruce. Během podzimu se ale všechno obrátilo. Janáček pochopil, že musí bojovat až do samotného konce.
 
Zároveň se mu znovu začalo odvíjet před očima trpké finále roku 2018. "Vždycky jsem byl zvyklý vyhrávat statistiky s náskokem a loni se ukázalo, že moc bojovat neumím. Měl jsem komfortní náskok, jenže pak jsem přišel na šest týdnů o licenci a prohrál jsem šampionát v posledním dostihu sezony. Všechno na mě spadlo," vzpomíná.
 
I proto byl odhodlaný nic takového znovu nepřipustit. "Ricardo je můj velký kamarád, ale nechtěl jsem ten souboj prohrát podruhé. Navíc vím, že Sevilla není úplně dráha pro mě. Pokud by se opět mělo rozhodovat na posledním mítinku sezony, už bych to nervově asi nedal," dodává.
 
Vánoce mezi letištěm a dostihy
 
Těžká sezona, během níž musel navzdory vítězným sériím tvrdě bojovat o důvěru majitelů, končí pro Václava Janáčka satisfakcí. Na dlouhé oslavy a volno mu však nezbývá čas. Už příští týden se přesouvá do Dubaje, kde po tři čtvrtě roce opět pojede španělského koně.
 
"Podepsal jsem novou smlouvu na příští rok a její součástí je i kůň, který poběží v Dubaji. Bude to jen krátký pobyt, ale doufám, že dvakrát nebo třikrát se tam v nejbližší době svezu," vysvětluje Janáček.
 

Čtěte také: Český úspěch na vánočních dostizích. Donn Clifs druhý v Mülheimu

 
Na Vánoce se stihl podívat do Česka jen na skok. "Letěl jsem z dostihů v Seville, ale bohužel jsem nechytil druhý spoj a musel jsem strávit neděli v Barceloně. Pak jsem spěchal za dcerou Viktorkou a zase zpátky do Madridu…"
 
Janáčkovým dlouhodobým snem nadále zůstává návrat domů. "Česko i všichni lidé okolo mi stále chybí. Nikdy jsem neměl v plánu zůstat ve Španělsku nastálo a vím, že se jednou vrátím. Až na to budu mít, rád bych si v Česku koupil domek. Nejlépe s nějakým rybníčkem, kde bychom mohli s Tomášem Lukáškem chytat kapry a sumce," usmívá se šestinásobný španělský šampion.
 
 
Foto: Martin Cáp