reklama 11A

Zemřel Tomáš Hurt. Šampion, jehož osudem byl benešovský Černý Les

ikonka

Jeden z nejlepších překážkových žokejů přelomu tisíciletí, který jezdil Hagarda i Decent Fellowa, byl také úspěšným trenérem a obětavým pořadatelem dostihů. Tomáš Hurt náhle odešel v den svých 38. narozenin.
02.05.2020 20:16  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Možná nejslavnějším dostihem kariéry Tomáše Hurta byl paradoxně ten, který mu připravil největší zklamání. V osmnácti letech se poprvé postavil na start Velké pardubické, ale velký sen trval tu deštivou neděli 8. října 2000 sotva pár desítek vteřin. Svéhlavý valach Hagard, který předtím ovládl na svém domovském závodišti Velkou benešovskou, ve třetí kvalifikaci porazil Belovodska a fandil mu celý Benešov, se odmítl hnout z místa.
 
"Bylo to velké rozčarování. Tak dlouho jsem se na Velkou těšil, jenže když se Hagard rozhodl, že nepoběží, tak prostě neběžel," vzpomínal Tomáš po letech. Osmiletého tmavého hnědáka se mu po malé věčnosti podařilo rozhýbat, ale zbytek pole byl mezitím v nenávratnu. Mladý jezdec vzdal marný boj na druhé překážce - najíždět osamocen na Taxis prostě nebylo možné.
 
Netušil, že o sedm let později se na stejném místě a ve stejném dostihu dočká i největšího jezdeckého úspěchu. V roce 2007 získal jako náhradní jezdec na poslední chvíli angažmá v sedle obhájce vítězství Decent Fellowa a po dobře rozvrženém průběhu finišoval druhý za vítěznou Sixteen.
 
V sobotu dostihovou scénou otřásla zpráva, že Tomáš Hurt zemřel. V den svých 38. narozenin a v době, kdy byl plný soukromých i profesních plánů. Příliš brzy se tak uzavřel život jednoho z nejúspěšnějších překážkových jezdců přelomu tisíciletí, předního trenéra a muže, který se ve svém oboru pohyboval s takovou intenzitou a zápalem, jako kdyby podvědomě tušil, že mu osud nevyměřil příliš času.
 
Meteor, který byl ve dvaceti šampionem
 
Narodil se v Dunajské Stredě jako syn známého žokeje a trenéra Jiřího Hurta. To předznamenalo nejen jeho životní dráhu, ale i dostihový domov. Rodina Hurtových byla nerozlučně spjata s benešovským závodištěm Černý Les, které se stalo i Tomášovým osudem.
 
Na dráze se poprvé objevil jako teenager s amatérskou licencí. Při debutu v den svých patnáctých narozenin 1. května 1997 v Lysé nad Labem dojel na Nozaretě šestý, o čtvrt roku později už slavil premiérové vítězství v sedle Vandra v Karlových Varech. První jezdecké krůčky dělal na koních svého otce, s nímž ho pojil blízký, ale řadu let i poměrně složitý vztah.
 
Zmiňovaná epizoda s Hagardem se odehrála v době, kdy Tomáš Hurt začal dostávat stále více příležitostí také od dalších trenérů a stájí. Už jako dvacetiletý se stal s 15 vítězstvími šampionem překážkových jezdců, o dva roky později obsadil v celoroční statistice druhé místo.
 
Mnohokrát dokázal, že patří do nejužší špičky, ale problémy s váhou a částečně také jeho pověstná smůla byly příčinami, proč se někdejší meteor nakonec nezměnil ve stálici. Když v roce 2008 definitivně ukončil kariéru, měl na kontě kromě vítězství s Hagardem například triumf v kvalifikaci Velké pardubické s Hastavenem nebo Prvomájovou steeplechase na Mandarinovi. Ve statistice Jockey Clubu figuruje se 109 vítězstvími, z toho 89 se zrodilo na překážkách.
 
Trénoval, ale i pořádal dostihy
 
V té době už ho naplňoval rozjezd trenérské profese. Doma v Černém Lese začal za podpory manželů Jarky a Petra Trachtových, v nichž našel v mnoha ohledech své druhé dostihové rodiče, připravovat zpočátku malou stáj. Úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. 
 
Hned ve své druhé trenérské sezoně chystal hnědáka Dupla, který v barvách syndikátní stáje Long Field vybojoval senzační třetí místo v Českém derby, do něhož odskakoval s kursem 770:10. Duplo se trvaleji do špičky nezařadil, ale mnoho sezon zosobňoval to, čemu se na závodištích říká spolehlivý "užitečný kůň". Rovinové dostihy běhal až do svých jedenácti let, sériovým vítězem se stal také jeho pravý bratr Dekolt.
 
I většina dalších Hurtových svěřenců byla polského původu, spolupráce s hřebčínem Moszna se stala součástí jeho profesní značky. Jinými příklady byli zimní královna Magma, další třídová klisna Norridge, sprinter Charhizard nebo nenápadný hrdina Adiutant, který v barvách dalšího benešovského syndikátu Lorenzo Winfield Syndicate ovládl Křišťálový pohár i Zlatý pohár EŽ Praha. Populární byli i čeští odchovanci Lenzir, Lunaret a mnozí další.
 
Během třinácti trenérských sezon byl Tomáš Hurt podepsán pod 105 vítězstvími. Posledním koněm, kterého nasedlal do dostihu, byla loni v červenci Čamilla. Po odchodu z Benešova chvíli zvažoval, kudy se pustit dál, až začal letos pracovat pro Josefa Váňu.
 
Klíčem k tomu, proč patřil mezi nejpopulárnější dostihové aktéry, byla jeho otevřená a přátelská povaha. Navzdory působení ve vysoce konkurenčním dostihovém prostředí nikdy nemyslel pouze na sebe. Spolu s manželi Trachtovými řadu sezon pořádal i benešovské mítinky. Nikdy mu nebylo zatěžko sednout do traktoru a postarat se sám o sebemenší drobnosti. Specifické parametry a nedostatky oválu v Černém Lese i jeho zásluhou obdivuhodně dorovnávala přátelská atmosféra a pohostinnost.
 
Tomášovo poslední velké přání - založení rodiny - se bohužel už nestačilo naplnit.
 
 
Foto: Václav Volf, fotovolf.com



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE