reklama 11C

Začalo to vysloužilým dostihákem, vypráví Sůrová o rehabilitaci koní

ikonka

Na konci jezdecké sezony mnozí koně jistě uvítají zasloužený odpočinek. Některým z nich majitelé dopřávají dokonce koňské lázně spojené s rehabilitací. Jedny takové provozují Pavlína Sůrová a Jana Fialová v Kolesech u Kladrub nad Labem.
10.11.2021 10:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Sportovní a dostihová stáj Vasury v Kolesech u Kladrub nad Labem byla aktivním pořadatelem řady sportovních událostí. Jak prozradila v rozhovoru pro EquiRadio majitelka stáje Pavlína Sůrová, do budoucna se chce již soustředit hlavně na rehabilitaci koní.
 
„Nápad na vybudování rehabilitačního centra koní se zrodil s mojí kamarádkou Janou Fialovou, která si k nám dala starého vysloužilého dostiháka. Já jsem si s ním nějakým způsobem začala hrát a on se vrátil zpět na dráhu tak, že byl schopen ještě nějaké dostihy i vyhrát. Když jsem se před ní zmínila, že jsem viděla na stáži v Anglii něco, co by bylo mým snem dělat, tak řekla ‚jdeme do toho‘. Tak jsme šly do toho,“ vypráví spolumajitelka nového rehabilitačního centra.
 
Vybudovat ho nebylo vůbec snadné a bylo zapotřebí čerpat inspiraci především v zahraničí. „Obnášelo to objíždění několika různých center ve Francii, kde jsme zkoumaly, co by bylo pro rehabilitaci nejlepší, jaké přístroje nakoupit. Studovaly jsme hodně knih a vyptávaly jsme se lidí v zahraničí na jejich názory. Byl to takový rok zkoumání, co bude nejvhodnější.“
 
A čím tedy nakonec nové centrum rehabilitace vybavily? „V našem centru najdete vodní pás, který je na krok a dá se zvednout až na třináct stupňů. Voda se v něm dá napustit až na metr hloubky, hladinu samozřejmě určuje podle toho, co na koni rehabilitujeme anebo zda je u nás pouze za účelem zlepšení fyzické kondice. Dále mám ledovou lázeň, která působí při akutních případech. Je to taková vodní vana, ve které dvanáctiprocentní roztok epsomské soli, voda má dva stupně a víří, takže je to taková vířivka se studenou vodou,“ vysvětluje Pavlína Sůrová.
 

Nepřehlédněte: Sůrová: Vše začalo voltiží. Kdo ví, v důchodu mě čeká třeba spřežení

 
„Dále u nás máme infračervenou saunu se zabudovanou inhalační jednotkou. Sauna se dá použít pro prohřátí koní a inhalační jednotka slouží koním s dýchacími problémy, krvácivostí a kožními problémy. Do inhalační jednotky se pouští pětiprocentní roztok mořské soli. Potom zde najdete rázovou vlnu, nízkofrekvenční ultrazvuk se sondami, speciální lasery na hloubkové ošetření svalů, šlach a kostí, magnetické deky, speciální vibrační podložku. Máme toho tady víc. Pracujeme také s pijavicemi a dobré zkušenosti máme také s akupunkturou,“ pokračuje.
 
Informace o nabídce rehabilitace koní v Kolesech se brzy mezi majiteli koní rozšířila a na nedostatek klientů si Pavlína Sůrová rozhodně stěžovat nemůže. „Ze začátku u nás byli všichni pacienti na doporučení veterinářů. Většinou to jsou koně po úrazech nebo koně, kteří mají nějaká stará zranění. Existujeme pouze třetím rokem, ale už teď můžu říct, že se nám pacienti zpátky vrací a dobře po naší rehabilitaci fungují ve sportu. V této době se nám už taky ozývají klienti s koňmi, kteří budou skákat na Prague Playoffs a následující měsíce mám již plné. Jsou objednáni pacienti, kteří celou sezonu závodí,“ konstatuje.
 
A jak by chtěla služby centra rehabilitace koní dál rozšiřovat? „Stále sledujeme nové trendy v oboru rehabilitace a snažíme se sledovat nové a kvalitnější přístroje na trhu. Něco se do budoucna přikoupí a pokud bude zájem, tak by se pořídil ještě jeden klusací pás. Rábi bychom vybudovali nové venkovní boxy pro dušné koně, jelikož spolupracuji s paní doktorkou, která dělá internu a zaměřuje se právě na dušné koně, takže tomto směru se chceme trochu ještě dále rozvíjet,“ dodala Pavlína Sůrová při rozhovoru pro EquiRadio.
 
Foto: poskytla Pavlína Sůrová



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE