Z požáru se Apolenka vzpamatovává dodnes. Chuť jít dál však neztratili

ikonka

Od rozsáhlého požáru v jezdeckém areálu spolku Apolenka uplynulo dva a půl roku, jeho následky ovšem řeší majitelky objektu dodnes. Díky tehdejší pomoci z řad veřejnosti a organizací záhy obnovily svou dosavadní činnost a navíc připravují i novinky.
21.04.2021 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB


V rámci pravidelné rubriky on-line exkurze můžete navštívit areál spolku Apolenka ve Spojile u Pardubic. Mnozí mají jistě v živé paměti požár z roku 2018, který tehdy pohltil veškeré zásoby krmiva včetně seníku. V rozhovoru s ředitelkou Apolenky z. s. Jolanou Štěpánkovou jsme se dozvěděli, jak se mají po více než dvou letech od této nešťastné události, a prostřednictvím fotogalerie můžeme nahlédnout do aktuálního provozu areálu.
 
Prozradíte mi, prosím, něco o historii Apolenky?
 
Apolenku jsme založily se sestrou Dianou Houdovou už v roce 1999, a to provizorních podmínkách bývalé hájovny, která je asi pětset metrů od dnešního sídla statku. Na začátku toho všeho stála jen láska ke koním a touha pomáhat lidem. Chtěly jsme pracovat s koňmi a přitom dělat něco smysluplného pro nás i pro ostatní, z toho přirozeně vyplynula naše první činnost - hiporehabilitace. 
 
Jaké jsou další činnosti vašeho spolku?
 
V areálu se kromě hiporehabilitace věnujeme také sociálním službám, jezdecké škole, environmentálním programům pro předškolní a školní děti a ustájení soukromých koní. Pořádáme také příměstské tábory a několikrát do roka parkurové závody. Přímo na statku vyrábíme z mléka našich krav farmářské produkty jako je mléko, sýry, tvarohy nebo jogurty.
 

ČTĚTE TAKÉ: Farma Hucul: Téměř 90 koní se pase až do nadmořské výšky 1150 metrů

 

Máte rozhodně co nabídnout. Můžete popsat zázemí vašeho areálu?
 
Náš areál je bývalý objekt JZD, který se snažíme postupně opravovat. Momentálně je zde stáj pro padesát koní, která je nyní plně obsazená. Máme zde venkovní pískovou jízdárnu, kolbiště a halu. Myslím si, že se nám již podařilo vybudovat slušné zázemí pro jezdce i koně, které se neustále snažíme vylepšovat. K dispozici máme výběhy a také les s hipostezkami, což považuji za obrovský bonus. Jsou zde navíc dvě dětská hřiště pro veřejnost a výběhy se zvířátky. V průběhu jara se chystá další rozšíření služeb, ale to bych si raději ještě nechala jako překvapení. 
 
Pokud si dobře vzpomínám, máte za sebou rozsáhlý požár z roku 2018. Jak se vám podařilo s takovou událostí vyrovnat?
 
Seník, který nám shořel, stále nestojí, ale děláme, co můžeme. Požár nás zasáhl hodně. Přišli jsme o veškeré zázemí nejen pro sociální služby. Do teď se s tím vyrovnáváme. Ale jsme vděční za to, že nám ihned po požáru pomohli lidé z řad veřejnosti a organizací. Zejména v prvních dnech nám dobrovolníci vozili balíky sena a slámy, které všechny shořely a také finančně přispívali na nákup nových zásob. Rozhodně nám to pomohlo dál pokračovat. Kdy se nám podaří následky požáru zcela "uhasit", je další otázka...
 
Je úctyhodné, že ani přes to neztrácíte energii jít dál. Jaké máte plány do budoucna?
 
Jak už jsem zmínila, letos v rámci nového projektu chystáme pro návštěvníky areálu překvapení. Zatím jen prozradím, že se to bude týkat občerstvení. Na to se těšíme. Jinak bychom rádi dál areál opravovali, vylepšovali a samozřejmě znovu postavili poničený seník. To je ale zatím hudba budoucnosti. Zatím postupujeme pomalými kroky, ale snad vpřed. 
 
Úvodní foto Petr Šedivý