Wim Schröder přijede předávat zkušenosti českým jezdcům do Chuchle

ikonka

V lednu a v únoru dorazí na dva tréninkové cykly v Chuchle Areně Praha známý nizozemský jezdec Wim Schröder. „Jsme moc rádi, že taková parkurová osobnost našla ve svém nabitém programu čas na soustředění v České republice,“ uvedla Markéta Šveňková.
17.12.2021 14:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
Wim Schröder bude trénovat v Praze. Do Chuchle Areny dorazí na dvě soustředění, nejprve od 14. do 16. ledna a poté ještě 4. až 6. února. 
 
„Soustředění je především určeno pro děti, juniory a mladé jezdce zařazené v reprezentaci pro rok 2022. V případě volných míst bude možné doplnit jezdci s požadovanou výkonností v jednotlivých kategoriích, tedy děti L, junioři S a mladí jezdci ST,“ prozradila sportovní ředitelka Chuchle Areny Praha Markéta Šveňková. 
 
Maximální kapacita je 18 koní na víkend, resp. tři koně do jedné lekce. Jeden jezdec se může přihlásit s jedním koněm, avšak v případě volné kapacity je možné dohlásit druhého koně. „Cílem tréninků je drezurní, gymnastická a skoková příprava jezdců a koní na sezonu 2022. Práce na zdokonalení sedu a důraz na správné působení a vedení koní po parkuru. Zařazení cviků na lepší prostupnost a uvolnění koní a celkové upevnění sedu tak, aby jezdci správně překonávali samostatné překážky, distance a kompletní kurz parkuru v rovnováze a v pravidelném tempu,“ přibližuje Markéta Šveňková zaměření tréninkových cyklů. Právě jí mohou zájemci o účast kontaktovat, avšak nejpozději do 7. ledna.
 

Čtěte také: Václav Staněk: Absolutně mi vyhovuje způsob tréninku Bena Schrödera

 
Wima Schrödera asi není potřeba parkurovým jezdcům příliš představovat. Velmi úspěšně reprezentoval po několik let Nizozemsko, mimo jiné byl také účastníkem letních olympijských her 2004 v Aténách. Spolu s bratrem Gercem Schröderem, Leopoldem van Astenem a Gertem-Janem Brugginkem se zúčastnil soutěže ve skocích jednotlivců i týmové soutěže. Jako jednotlivec na koni Eurocommerce Montreal se Schröder dostal až do finále, kde skončil na 28. pozici. S nizozemským parkurovým týmem skončil čtvrtý s celkovým počtem 24 trestných bodů. Ve stejném roce se s koněm Montreal umístil také ve finále Světového poháru FEI World Cup v Miláně na 8. místě. 
 
Společně se svými bratry, dvojčetem Benem a jejich mladším bratrem Gercem Schröderem, kteří jsou rovněž úspěšnými jezdci a působí jako trenéři, vlastní a vedou v Nizozemí sportovní stáj BWG Stables. Stáj se nachází v městečku Tubbergen v regionu Twente. Od roku 1998 se místo, kde bývala původně rodinná farma, postupně rozrostlo v profesionální parkurovou a obchodní stáj pro 50 koní, soutěžících na národní i mezinárodní úrovni. Krásný moderní areál byl kompletně dokončen v prosinci 2016.
 

Psali jsme: V BWG Stables mi nabídli místo pracovního jezdce, říká Portychová

 

Po ukončení sportovní kariéry dostal Wim Schröder nabídku spolupracovat trenérsky s Paulem Schockemöhlem při výcviku japonského reprezentačního týmu.  Cílem byla účast na olympijských hrách v Tokiu. Zpočátku váhal, zda se pustit touto cestou, ale nakonec pro něho byla spolupráce s Paulem obrovská a příjemná zkušenost a hodně se od něho naučil.
 
Wim Schröder je známý i svým působením při výcviku mladých talentovaných jezdců v rámci Young Riders Academy, které se již za Českou republiku účastnili Václav Staněk a Linda Portychová. Oba velmi kladně hodnotí přínos výcviku s Benem a Wimem Schröderem, kteří jim dali mnoho cenných rad a účastnili se s nimi i závodů v zahraničí. Wima mohou jezdci v České republice znát i jako trenéra sester Anny Marie a Kristiny Vítkových a Ben pomáhá s přípravu Tereze Svobodové.
 
Foto: poskytla Markéta Šveňková