Vovčenko završil "pětistovku", nejlepší z českých koní byla Mequinenza

ikonka

Ve třech zemích startovali v neděli koně v českém tréninku. Jediné dotované umístění získali v Berlíně, proti těžké konkurenci v Miláně a Auteuil tentokrát neuspěli. Pavel Vovčenko připravil svého 500. vítěze, dařilo se i Bauyržanu Murzabajevovi.
04.04.2021 19:04  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

V Německu působící trenér Pavel Vovčenko v neděli oslavil 500. vítězství kariéry. Na dlouho očekávaný milník dosáhl v berlínském Hoppegartenu díky pětileté klisně Lubiane a jezdkyni Lilli-Marie Engels v trojkovém handicapu na 2200 metrů.

"Docela mi spadl kámen ze srdce. S pětistovkou jsme tak trochu počítali už loni, ale pak bohužel přišla docela dlouhá smolná série. Moc děkuji všem majitelům, kteří mi zachovali přízeň a věřím, že letos nás čeká lepší sezona," reagoval Vovčenko v přímém přenosu Wettstar.de a Deutscher Galopp.

V Hoppegartenu bylo k vidění i jediné nedělní dotované umístění koně v českém tréninku. Postarala se o něj čtyřletá ryzka Mequinenza, která pod šampionem Janem Vernerem doběhla pátá v Preis der Frühlingsboten (F, 1600 m, 3000 eur). Svěřenkyně Pavla Hlavatého ze stáje Excelent-K s.r.o. Liberec nesla druhou nejnižší hmotnost 52 kg a na vítěznou favoritku Mrs Applebee jí scházelo zhruba 19 délek.

 

Čtěte také: Když Velkou vyhrál "pohřební vůz". Báječná léta s Charliem Mannem

 

Klisnin stájový kolega Res Judicata finišoval na posledním osmém místě v trojkovém handicapu na 1800 metrů. V rámcovém programu získali čtvrtá místa koně českých majitelů trénovaní v Německu Valentino Dancer a New Moon.

Nejúspěšnějším jezdcem berlínského odpoledne byl Bauyržan Murzabajev, jemuž se podařil první hattrick letošní sezony. Dvakrát zvítězil Michal Abík a čerstvý padesátník Jozef Bojko si připsal listed Altano-Rennen v sedle čtyřletého Praetoriuse.

Tuzemské stáje v neděli startovaly ve třech různých zemích, kromě Německa se představily ještě ve Francii a Itálii. Loni neporažený First Of All ze stáje Dr. Charvát nastoupil v Auteuil do proutěných překážek Prix Guy Hunault (3600 m, 45 000 eur).

Pod Janem Faltejskem se velkou část dostihu držel na druhém místě a přes škobrtnutí na páté překážce zůstával dlouho ve hře o nejvyšší příčky. Před polovinou cílové roviny však přestal držet krok s čelem a na poslední překážce spadl. Vítěz osmi překážkových dostihů tak poprvé v kariéře nedoběhl do cíle, ale podle záběrů televize Equidia se brzy po pádu opět postavil na nohy a měl by být v pořádku.

Náročný test čekal na milánském San Siru třetí z loňské Ceny zimní královny Sparkle Shout ze stáje MUDr. Evy Nieslanikové. Do tuzemských klasických dostihů přihlášená hnědka se poměřila se špičkovými italskými soupeřkami v tamní klasické předzkoušce, listed Premio Seregno na 1600 metrů. Pod Milanem Zatloukalem uzavřela doběh na sedmém místě, pět délek za nejbližší soupeřkou.

Nedařilo se ani Viviann (11.) a Joganvillovi (13.) v dostihu amatérů Coppa della Sire na 1800 metrů. Trenér Miroslav Nieslanik nicméně získal jedno umístění už v sobotu, kdy Manoamano finišoval čtvrtý v Premio Oleggio na 1200 metrů.

Ilustrační foto: Mequinenza, foto Marcela Kozová