Vingrálková: Jsme jen doma a u koní. S ochrannou maskou se jezdit dá

ikonka

Po vydařených výkonech sedmnáctileté Sáry Vingrálkové při Sunshine Tour, během níž si navíc splnila minimální kvalifikační limit pro účast na olympiádě v Tokiu, je také jedním z potenciálních účastníků OH. Prozradila nám, jak vidí aktuální situaci.
19.03.2020 13:00  |  Autor: Josef Malinovský, Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB

Sára Vingrálková se se svými koňmi rovněž účastnila mezinárodních skokových závodů Sunshine Tour ve Španělsku a co víc - předvedla zde excelentní výkon ve čtyřhvězdové Grand Prix, kterou dokončila pouze s jednou chybou, čímž si zajistila splnění minimálního kvalifikačního limitu pro účast na olympijských hrách v Tokiu. V exkluzivním rozhovoru nám prozradila, jak se jí dotýká nynější sled událostí.
 
Jak vstřebáváte aktuální dění, které má velmi rychlý sled?
 
Myslím si, že je to náročné pro všechny lidi a pro všechny sportovce tím, že došlo ke zrušení veškerých akcí a závodů. Hlavně je to komplikované z toho důvodu, že nikdo neví, jak dlouho to bude trvat. Nevíme, jestli budeme závodit začátkem května nebo jestli budeme čekat do června. Takže je velmi těžké pro nás koně připravovat. Pokud bychom se měli připravovat na olympiádu, je složité se chystat na červenec, když je možné, že se přesune na říjen, tím pádem bychom potřebovali úplně jiný management. A hlavně - koně se nevrátí do formy s prvními závody, k tomu jsou potřeba alespoň čtvery, patery závody, než začnou koně být připravení na to, aby mohli skákat nějaký velký parkur. Celkově to, že nám zavřeli hranice, je zrovna pro mě hodně komplikované. Můj veterinář, můj kovář, moji trenéři, všichni jsou ze zahraničí. Teď to tedy musíme řešit trochu alternativně.
 
A jak se to daří řešit?
 
Konkrétně na veterináře počkáme, spolupracujeme ještě s Petrem Eimem, takže, pokud budeme muset řešit něco akutně, můžeme se obrátit na něj. Kováře budeme muset nyní využít českého a doufám, že se hranice brzy otevřou, a situace se trochu uklidní a budeme se moct vrátit do původního režimu. Co se týká mých trenérů, tak vše konzultujeme jen přes telefon.
 

ČTĚTE TAKÉ: Olga Plachá: Řiďme se zdravým rozumem, sport musíme na chvíli odložit

 
Nastavili jste aktuálně nějaký speciální režim ve stáji?
 
Co se týká běžného provozu, tam je pouze kroužek šesti lidí, kteří se tam pohybují po celou dobu. Přístup majitelů koní jsme omezili na minimum, zrušili jsme všechny klienty, kroužky a podobně. Moje teta se stará o chod stáje, pak je tu ještě jeden stájník, moje mamka, tety dcera, moje ošetovatelka a já. Nikam jinam nechodíme, jsme pouze doma a u koní. Snažíme se omezit kontakt se všemi ostatními lidmi a myslím, že se nám to celkem daří, ale je to samozřejmě náročné, zvlášť když člověk není v dnešní době zvyklý na taková omezení, že by nesměl za hranice. 
 
Vy jste na svém Facebooku zveřejnila fotku s maskou z výroby Gumáren Zubří, bylo to myšleno jako povedený vtípek, nicméně jak se sžíváte s novou povinností nosit vždy při opuštění domova roušku? Je to vůbec reálné při ježdění?
 
Nejsem si jistá, jak to půjde, ale asi si budeme muset všichni zvyknout. S maskou jsem pózovala jen na fotku, ale předpokládám, že se v ní jezdit dá, používá se ve válce, ale taky při práci, v gumárnách to používají ve výrobě.
 
Vzhledem k rušení všech akcí se také hodně diskutuje o tom, jak to bude s olympiádou. Která varinata by pro vás byla nejpřijatelnější? Případně pokud by olympiáda měla proběhnout v původním termínu, kdy by se musely opět spustit závody, aby bylo reálné se na ni ještě připravit?
 
Tak samozřejmě nejlepší by to bylo hned, a to ať už pro samotnou přípravu, tak pro jezdce, kteří zatím nemají splněnou kvalifikaci. Například Ondra Zvára má s Cento Lanem zatím splněno jen z půlky, nebo třeba Kamil Papoušek. Koně se dají samozřejmě připravovat i doma, aby byli ve formě, ale jak už jsem řekla, potřebujeme alespoň čtvery, patery závody před tím, než můžeme vyjet na nějaké velké závody. Stejně musíme začít na nějakých dvou, třech hvězdách, než můžeme koně začít připravovat na tu nejvyšší úroveň. Takže opravdu by bylo potřeba, aby se alespoň na konci května mohlo začít závodit. Myslím, že by bylo lepší olympiádu odložit třeba na podzimní termín, nebo na přelom roku. Určitě to bude lepší i vzhledem k počasí, nebylo by tam takové horko. Nejen pro koně a jezdce, ale pro všechny sportovce by to bylo příjemnější. Ale když sleduji situaci, zatím to úplně nevypadá, že by ji chtěli posunout. Těžko říct, záleží, jak bude vypadat situace. Myslím si, že by bylo nefér, kdyby nám pustili první závody třeba až v červnu a olympiádu neposunuli.
 
Foto archiv Sáry Vingrálkové