reklama 11D

Smutek, zklamání i smíření. Emotivní zpovědi Čechů po OH kvalifikaci

ikonka

„Tráví se to těžce. Předčilo to naše očekávání. Vše mohlo být jinak. Život jde dál.“ To jsou emotivní slova českých parkurových jezdců po neúspěšné olympijské kvalifikaci v Budapešti. Pachuť zůstává i kvůli situaci kolem zranění ukrajinského koně.
29.06.2019 09:51  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

 
Původně web Jezdci.cz informoval v on-line reportáži o tom, že ukrajinský parkurový tým, který je mimochodem složený ze tří původně německých a jednoho maďarského jezdce, v olympijské kvalifikaci v Budapešti vyhrál s náskokem 17 trestných bodů. Není tomu tak – nakonec je rozdíl jen osmibodový, jelikož Ulrich Kirchhoff s koněm Al Pacino 62 byl vyloučen i z druhého kola. Takto se započítával výsledek Andre Schrodera s Allegrem, jenž nasbíral v druhém kole 18 bodů. Celkem jich tedy má Ukrajina padesát a Česká republika o osm více. 
 
A proč vlastně byl Kirchhoff vyloučen? – Dle dostupných informací po pádu na vodním příkopu, resp. poté, co s koněm opustil kolbiště, se u koně objevilo na bocích krvavé zranění. Jenže jezdec byl již z prvního kola vyloučen pro pád, a tak bylo umožněno po ošetření koně, aby odstartoval do kola druhého. Ovšem krev se znovu objevila i po druhém parkuru. – Šéfka české ekipy Markéta Šveňková se snažila celou situaci ihned řešit. Nakonec tedy došlo k vyloučení této dvojice. Otazníky však jsou nad postupem stewardů a komisaře FEI. Dle řady názorů mělo dojít nikoliv k vyloučení, ale k diskvalifikaci, a to již po prvním kole. Celá soutěž pak mohla mít úplně jiný průběh. 
 
„Pád, to se stává. Co pro mě je nepochopitelné, jak se mohlo stát, že odstartoval v druhém kole, a i v druhém kole se objevila krev na jeho bocích. Takže pro mě to byla jasná diskvalifikace. A tam nastal ten problém, že to buď stewardi přehlédli, nebo to neohodnotili tak, že je to vážné. Nevím, nechápu jejich rozhodnutí, pro mě to bylo celkem jasné,“ okomentovala situaci Zuzana Zelinková. 
 
I když celá situace kolem vzneseného protestu z české strany může mít ještě dohru, na výsledku to pravděpodobně již nic nezmění, a tak nezbývá nic jiného než se smířit s realitou. „Tráví se to těžce. Dali jsme tomu velký čas. Cento Lanovi je patnáct let, ten kůň pro mě udělal v životě strašně moc a já jsem doufal, že tuto metu ještě zvládneme. Na druhou stranu náš výsledek neodpovídal tomu, že bychom na tu olympiádu měli jet. Takže asi je to fér. Možná ze mě mluví, že jsem mrzutý a zklamaný, ale krásně se na tom ukazuje to, že se tento sport jde koupit a mě to mrzí,“ pronesl v úvodu rozhovoru pro média Ondřej Zvára. 
 

 
 
„Historie se opakovala, skončili jsme druzí, normálně je to hezké umístění, ale bohužel nestačilo to. – Předčilo to všechna naše očekávání, co nás bude čekat. I výsledek, že diváci neviděli ani jednu nulu, svědčí o tom, že to bylo na té nejvyšší možné úrovni, co to mohlo být,“ pokračovala v hodnocení Zuzana Zelinková.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Historie se opakuje. Češi druzí v kvalifikaci, na OH pojede Ukrajina

 
Aleš Opatrný má podobné zklamání za sebou již dvakrát – v předešlé kvalifikaci mu olympiáda unikla o vlásek i mezi jednotlivci. „Bylo to opět smutné, tak jak jsem to měl již dvakrát, když jsme nepostoupili jako tým v Šamoríně a pak já skončil druhý v individuální kvalifikaci, ale je to život, budeme bojovat dál a za čtyři roky další pokus. – Před čtyřmi lety to bylo o hodně hůře stravitelné, teď to člověk bere, tak jak to bere. Ale letos byly šance o mnoho větší, protože Ukrajina nebyla v takové formě, jako před čtyřmi lety. Bylo to také znát na výsledku, i když dnes ten parkur byl opravdu na maximální úrovni. Ty šance tam byly. Škoda výsledku Emmy, protože její kobyla skákala extrémně dobře, bohužel se nedostala přes vodu. Trochu smůla u Cento Lana v druhém kole. Chybělo osm bodů a došlo by k rozeskakování. Kdybych já, Zuzka, Ondra nebo Emma měli o devět bodů méně, tak jsme byli, kde jsme si to přáli, ale to je život, to nezměníme a život jde dál a musíme bojovat dál.“
 

Podívejte se na videa s výkony českých jezdců i na emotivní rozhovory po soutěži!

  





reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE