Série Tiger Rolla končí, vítěz Velké národní prohrál v Cheltenhamu

ikonka

Několik překvapení na účet favoritů přinesl druhý den překážkového festivalu v Cheltenhamu. Politologue dal v Queen Mother Champion Chase vzpomenout na populárního One Mana, dvojnásobný vítěz Velké národní Tiger Roll doběhl v druhý v krosu.
11.03.2020 19:14  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Výrazný bělouš v žluto-červených barvách majitele Johna Halese jako vítěz Queen Mother Champion Chase, to už tady jednou bylo. Devítiletý Politologue ve středu dokonale navázal na dvaadvacet let starý úspěch svého slavného předchůdce One Mana a v sedle s žokejem Harrym Skeltonem si doběhl pro nečekané vítězství v 400 tisíci librami dotovaném vrcholu druhého dne National Hunt Festivalu. Pro Halese to bylo dokonce už třetí vítězství v prestižním dostihu, kromě obou běloušů se radoval ještě v roce 2004 díky Azertyuipovi.
 
Svěřenec Paula Nichollse dominoval o 9 1/2 délky před Dynamite Dollars a Bun Doranem, zatímco horký favorit Defi Du Seuil finišoval po bezkrevném výkonu až čtvrtý.
 
Loni druhý Politologue pod Skeltonem diktoval tempo prakticky po celý dostih. "Jel jsem Champion Chase poprvé a nemůžu tomu uvěřit. Jsem dlužníkem manželů Halesových, znám se s nimi od dětství a Johnova manželka Pat mě kdysi vodila po koňských akcích," řekl Harry Skelton po doběhu.
 
Pro jedenáctinásobného šampiona britských překážkových trenérů Nichollse to byl první úspěch na letošním festivalu. V úterý neměl v Cheltenhamu žádné koně, a tak úvodní den strávil doma v místní hospodě.
 
 
"Politologue vypadal po celý týden moc dobře, je brilantní, když je čerstvý. Proto jsem nechtěl, aby před festivalem ještě běžel," řekl Nicholls stanici BBC.
 
Dvojnásobný vítěz Velké národní Tiger Roll ve středu neobhájil loňské a předloňské vítězství v Glenfarclas Chase a utrpěl první festivalovou porážku od roku 2015. Populární hnědák Gigginstown House Studu prohrál s šestiletým Francouzem Easylandem, který šel na start jako sázková druhá šance a v šesti posledních startech neporažený kůň. Jonathan Plouganou ho dovedl k snadnému triumfu o 17 délek.
 
Trenér Gordon Elliott byl nicméně s výkonem své stájové hvězdy spokojen. "Samozřejmě mě mrzí, že nevyhrál, ale podal dobrý výkon. Trochu mi dělala starosti dráha, tak doufám, že zítra ráno bude v pořádku. Každopádně to byla perfektní příprava na Velkou národní," uvedl Elliott, který v druhý den festivalu získal i Ballymore Novices Hurdle se šestiletým Envoi Allenem.
 

Čtěte také: Různé země, různá řešení. Dostihy pokračují navzdory koronaviru

 
RSA Chase přinesla emotivní doběh pro rodinu McCoyových. Vítězný valach Champ, kterého pro J.P. Mc Manuse trénuje Nicky Henderson, je pojmenován po mnohonásobném šampionovi žokejů Siru Anthonym McCoyovi a je oblíbencem jeho syna Archieho.
 
Pod zatím dominujícím žokejem dosavadního průběhu festivalu Barrym Geraghtym zvítězil Champ jistě o jednu délku před Minellou Indo s Rachael Blackmore.