reklama 11C

Ranč Vápenka vznikal postupně. Máme tu přes šedesát koní, říká Novotný

ikonka

V obci Nová Ves na Třebíčsku se nachází Ranč Vápenka, který provozuje Libor Novotný. Původně mělo jít o malou rodinnou stáj, a nakonec vznikl areál, kde je ustájeno přes šedesát koní. Jak prozradil v rozhovoru, díky tomu se zrodilo i další podnikání.
16.11.2021 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12B

 
Ranč Vápenka se nachází na Českomoravské vrchovině na samotě spadající do katastru obce Nová Ves v okrese Třebíč. 
 
„Ranč jako takový jsme koupili s bratrem, který bohužel před šesti lety tragicky zahynul. Já jsem to po něm celé převzal a nyní pokračuji v budování. Pořizovali jsme to tady postupně, nejprve domeček, poté lom a následně ostatní okolní nemovitosti. Postupně jsme začali ustájovat koně, vyrábět boxy a s tím souvisí také vznik naší firmy Equicov,“ vypráví Libor Novotný v rozhovoru pro EquiRadio.
 
Dominantou areálu je zatopený lom, který nabízí možnost koupání v kulisách divokého západu. Právě toho se rozhodl majitel areálu využít, jelikož láká návštěvníky ze širokého okolí. „Nabízíme ubytování, stravování a možnost koupání. Před dvěma lety jsme navíc z bývalé cihelny zhotovili obrovský westernový sál pro pořádání společenských a firemních akcí a svateb,“ chlubí se dalšími aktivitami, které zpočátku vůbec neplánoval. 
 
V první řadě však Ranč Vápenka slouží koním. „K dispozici máme dvě kryté a dvě venkovní jízdárny a různě rozčleněné okolní výběhy o rozloze šestnácti hektarů. Dále majitelé koní mohou využívat dvě solária, tři sedlovny, sociální zázemí a dva mycí boxy. V areálu se nachází také dílna, v níž vyrábíme boxy a stájové vybavení,“ popisuje Novotný.
 
I když zázemí areálu umožňuje sportovní aktivity, většina místních má koně spíše k rekreačním účelům. „Složení koní na našem ranči je v těchto dnes zaměřeno spíše rekreačně. Dříve jsme se více věnovali sportu, ale teď už je to z časových důvodů trochu omezené. Máme zde parkurové i drezurní jezdce, ale pohybují se spíše na hobby úrovni, popřípadě do stupně ZL až L,“ konstatuje majitel.
 
Jezdecké středisko v Nové Vsi se nachází také v atraktivní lokalitě pro hipoturistiku. „Náš areál také využívá hodně koňáků při svých cestách. Je u nás možné koně ustájit i takto nárazově, my se o ně postaráme a nakrmíme je. Ve velmi těsné blízkosti vede i koňská stezka z Vídně do Jihlavy, takže zastávka u nás není problém.“
 
I když by se ranč měl stále kam rozšiřovat, provozovatelé s tím již příliš nepočítají a soustředí se spíše na zkvalitňování zázemí. „Do budoucna bych chtěl už jen doladit detaily, udělat hezké ploty a brány. Chci se více začít věnovat rodině a náš ranč už pouze takto udržovat,“ dodává Libor Novotný v rozhovoru pro EquiRadio
 
Foto: poskytl Libor Novotný



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE