reklama 11D

Poslední test před dostihem roku. Nagano Golda pojede opět Soumillon

ikonka

Vlastní vodič a v sedle hvězdný žokej Christophe Soumillon. Pětiletý Nagano Gold v neděli absolvuje ve francouzském Deauville tamní Grand Prix jako poslední start před nejbohatším evropským dostihem Cenou vítězného oblouku.
22.08.2019 13:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Před rokem doběhl tehdy čtyřletý Nagano Gold v Grand Prix de Deauville na čtvrtém místě. Jedno oko trenéra Václava Luky se smálo a druhé plakalo. Hřebec se v rámci přechodu na grupovou scénu dokázal umístit, ale kvůli pomalému dostihu přišel o šanci na ještě lepší výsledek.
 
O dvanáct měsíců později se Nagano Gold vrací na start "Velké ceny" (Gr.2, 2500 m, 200 000 eur) jako aktuálně největší hvězda českého turfu, bude mít v dostihu svého vlastního vodiče Premier Liona a do jeho sedla se vyhoupne Christophe Soumillon.
 
Ve hře bude mnohem více než "jen" dobrý výsledek - Lucien Barriere Grand Prix de Deauville je důležitou součástí přípravy před plánovaným vrcholem hnědákovy sezony, Cenou vítězného oblouku v pařížském Longchamp.
 
"Nagano Gold má za sebou poslední velkou práci a cítí se velmi dobře. Z tohoto pohledu je zatím všechno v pořádku," řekl Václav Luka před čtvrtečním odjezdem své hvězdy směr Deauville.
 

Čtěte také: Další epický finiš. Crystal Oceana tentokrát udolal tříletý Japan

 
Po čtvrtečním škrtání zůstává na přihláškách devět koní. Nejtěžším soupeřem by měl být čtyřletý Ziyad, disponující stejně jako Nagano Gold známkou 52,5. 
 
Zástupce stáje Wertheimer & Frere byl už loni čtvrtý v Prix Chaudenay (Gr.2) a letos jeho forma pozvolna stoupá. Po dvou jarních umístěních v listed doběhl o 3/4 délky druhý v Grand Prix de Chantilly (Gr.2) a koncem června byl blízko vítězství v Grand Prix de Saint-Cloud (Gr.1), kde prohrál jen s britskou klisnou Coronet. "Ziyad je špičkový kůň, z našich soupeřů jasně nejlepší," potvrzuje Luka.
 
Mezi kandidáty nechybí ani loňský vítěz Prix Eugene Adam (Gr.2) Gyllen ze stáje Godolphin, pátý z Grand Prix de Paris Soft Light nebo staří známí Master’s Spirit a Tiberian, s nimiž se Nagano Gold utkal už mnohokrát.
 
"Ve srovnání s některými předchozími ročníky vypadá konkurence spíše průměrně, loni se mi zdála silnější. Nicméně jsem moc rád, že jsme v dostihu nechali Premier Liona, jinak by za této konstelace opět hrozilo pomalé tempo," připouští Luka. Vodiče svěří žokeji Antoine Hamelinovi, Nagano Golda pojede stejně jako minule v Ascotu Christophe Soumillon.
 
Nedělní výsledek napoví, zda belgická superhvězda pojede českého koně i první říjnovou neděli v nejbohatším evropském dostihu. "Je otázka, jaké další koně bude mít před Arc na výběr. Pokud by ho chtěli třeba na Enable, nedá se nic dělat. Ale od začátku jsme se bavili, že bych chtěl, aby Nagana odjezdil v Deauville i v Longchamp stejný žokej a Christophe to akceptoval. Proto doufám, že na našem koni už zůstane," řekl Luka.
 

Čtěte více: Dostihový svět se klaní Nagano Goldovi. Tleskají Angličani i Austrálie

 
Letošní sezona není pro Nagano Golda přelomová jen z pohledu výsledků na mezinárodní scéně. Oproti předchozím sezonám předvedl špičkovou formu už na jaře.
 
"Předešlá léta se dostal do největší pohody až na podzim, letos chytil formu v první polovině sezony. Kůň vypadá dobře, působí spokojeným dojmem a mám pocit, že ještě trochu zesílil. Věřím, že na podzim ještě může jít nahoru, je to jeho čas," zamýšlí se Luka.
 
Nagano Gold, který má od tohoto týdne v rámci facebookové stránky Luka Racing svou vlastní fanouškovskou skupinu, ovšem není jediným bošovickým koněm, který tento týden vyráží do Deauville. Mezi pátkem a pondělím se ve Francii představí celkem deset Lukových svěřenců. Do akce se chystají Rousse, Fort Templier a další.
 
 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE