Nový zájemce o České derby. Z Německa byl dohlášen Legal Rights

ikonka

Německý trenér Andreas Wöhler se možná opět pokusí o vítězství v Českém derby. Dodatečně přihlášený Legal Rights může jít ve stopách Sotora nebo Poldi's Lieblinga. Jedno atraktivní jméno obohatilo i seznam uchazečů o Velkou jarní cenu.
05.03.2020 14:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Na seznam uchazečů o vítězství ve 100. Českém derby přibyl zajímavý kandidát. Německý trenér Andreas Wöhler ve čtvrtek dohlásil ryzáka Legal Rights. Vlastní odchovanec hřebčína Ebbesloh zároveň vlastní přihlášku do německého derby v Hamburku, které se běží týden po pražském vrcholu. Na seznamu přihlášených do Českého derby je 42 koní.
 
Legal Rights jako dvouletý absolvoval dva starty v listopadových dostizích EBF. Po seznamovacím čtvrtém místě na 2000 metrů v Mülheimu finišoval pod Jozefem Bojkem po aktivním průběhu druhý na 1900 metrů v Drážďanech, kde nestačil pouze na akceleraci zkušenější klisny Moon A Lisa..
 
"Jeho druhé běhání se nám hodně líbilo," uvedl Andreas Wöhler na svém stájovém webu. "Je to dobře vypadající koník, na pohled spíše nenápadnější, ale v práci si jezdci už loni pochvalovali, že se krásně pohybuje a dobře spolupracuje."
 
Legal Rights je synem trojnásobného vítěze grupy 1 z Dubaje a Itálie Hunter’s Lighta. Matka Lutindi doběhla čtvrtá v německém listed a pátá v Hamburger Stuten-Preis. Je členkou úspěšné rodiny z hřebčína Schlenderhan, kterou však na konci 19. století založila v Rakousku-Uhersku narozená odchovankyně hraběte Antona Esterházyho Kisasszony.
 

Čtěte také: Trénujeme a čekáme. Dostihy bez diváků si neumím představit, říká Bartoš

 
Dohlášený hřebec je po svěřenkyni Bohumila Nedorostka Vivienne Wells druhým koněm trénovaným v Německu na přihláškách letošního derby. Wöhler, u něhož v roli stájové jedničky působí úřadující šampion německých žokejů Bauyržan Murzabajev, v minulosti poslal do české modré stuhy už pět koní. Sotoro (1999) a Poldi’s Liebling (2018) doběhli druzí, Derwisch (2009) obsadil čtvrté místo.
 
Bošovický Srb do Velké jarní ceny?
 
Zbylý "provoz v rámci čtvrtečního termínu škrtání v klasických dostizích obstaral trenér Václav Luka mladší. Z Českého derby škrtl Cassala a z Jarní ceny klisen loni mezinárodně aktivní Mequinenzu.
 
Do Velké jarní ceny naopak dodatečně nominoval srbského odchovance Markoni LP, který loni dvakrát zvítězil v Bělehradu a Zobnatici a hájí barvy stáje Lastin PutLP.
 

Krátce z dostihového sportu

 
Sobotní dostihy v italském Trevisu se budou konat bez diváků. Jockey Club ČR ve čtvrtek na svém webu připomněl, že Ministerstvo zahraničí důrazně doporučuje do těchto rizikových oblastí necestovat. “Všechny účastníky dostihového provozu, kteří přesto do Itálie na dostihy vyrazí, vyzýváme, aby důsledně dodržovali hygienická opatření, zejména časté mytí rukou, omezili kontakt s neznámými osobami, dodržovali bezpečnou vzdálenost od neznámých osob (minimálně 2 metry), vyvarovali se přespávání v penzionech a stravování na veřejných místech,” uvádí dostihová autorita. V České republice bylo do čtvrtečního odpoledne na onemocnění Covid-19 pozitivně testováno 12 lidí, i nové případy mají souvislost s pobyty v Itálii.
 
Pořadatel dostihů v Kolesech i letos ruší z finančních důvodů jeden dostihový den, tentokrát jde o mítink původně vypsaný na 12. dubna. Uvedl to Jockey Club v zápisu ze zasedání Rady JC ČR. Ta schválila také přesun dostihového dne v Lysé nad Labem z 10. dubna na 28. září. Pořadatel ve Světlé Hoře žádá změnu termínu svého mítinku z 12. července na 11. července.
 
 
Na snímku: trenér Andreas Wöhler (uprostřed), foto: Václav Volf