Nagano Gold druhý v grupě 1! Nová taktika vznikala v zimě, řekl Luka

ikonka

Hřebec Nagano Gold navázal na velké výkony z loňského roku. V Grand Prix de Saint-Cloud pod Christophem Soumillonem obsadil druhé místo a trenér Václav Luka věří, že hvězda stáje Syndikát V3J je nyní ještě silnější než dříve.
28.06.2020 20:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Ve velkém stylu vstoupil do sezony Kůň roku 2019 Nagano Gold. Šestiletý hřebec ze stáje Syndikát V3J při svém letošním debutu doběhl o krk druhý v Grand Prix de Saint-Cloud (Gr.1, 2400 m, 240 000 eur) za běloušem Way To Paris. Do sedla Nagano Golda se vrátil  žokej Christophe Soumillon, který ho před dvanácti měsíci dovedl ke druhému místu v Hardwicke Stakes na mítinku Royal Ascot.
 
"Nagano Gold podal skvělý výkon. Škoda, že nám těsně uniklo vítězství, ale opět dokázal, že je to kůň na úrovni grupy 1 a příště to snad vyjde," řekl po doběhu Soumillon. "Jsem nadmíru spokojen. Běželo jen pět startujících, ale všechno to byli kovaní grupa 1 koně a většina z nich navíc byla rozběhnutá," dodal trenér Václav Luka mladší.
 
Právě malé pole a hrozící pomalé tempo vyvolávaly před startem v bošovické výpravě obavy a vedly ke změně taktiky. Christophe Soumillon sice hřebce po startu přidržel a chvíli se s ním přetahoval, ale oproti loňské sezoně ho nestáhl na poslední pozici a držel se blízko za vodícím Ziyadem.
 
 
Maxime Guyon se na vítězi loňského Grand Prix de Deauville navzdory pesimistickým očekáváním postaral o svižný dostih. Nagano Gold se díky tomu usadil na třetí příčce a dočkal se optimálního průběhu. V cílové rovině s ním Soumillon zaútočil podél bariéry a o vítězství přišel až v posledních metrech, kdy přilétl zvenčí favorit Way To Paris. Třetí finišoval Ziyad, čtvrtý Folamour už ztrácel na bojující trojici 6 délek a doběh uzavřel světoběžník Old Persian.
 
"Přál jsem si nižší číslo, nakonec mě docela překvapilo, že nejeli jako kachny. Myslel jsem si, že poběží v pěti za sebou, což se nekonalo. Bylo také vidět, že Mickael Barzalona našeho koně zná a snažil se ho vedle trochu otravovat," všiml si Luka.
 
Soumillon měl podle trenérových pokynů dvě možnosti. Pokud by se mu nepodařilo Nagano Golda schovat za koně, měl jít na poslední pozici, ale v optimálním případě si Luka přál, aby hřebec cválal uprostřed malého pole. "Nechtěl jsem jít zezadu, protože chodit dostihy na této úrovni z posledního místa je zrádné. Každý účastník grupy 1 má kvalitu, v závěru všichni zaberou a karty jsou předem rozdané už ve chvíli, kdy se točí do cílové roviny," vysvětlil Luka.
 
Loňskou oblíbenou taktiku z poslední pozice vnímal na této úrovni jako možnou slabinu své hvězdy, a tak usiloval o změnu. "Během zimy jsme se tomu věnovali. Snažili jsme se zapracovat na tom, aby se potenciálním stresovým situacím vystavil už doma a naučil se s nimi vypořádat. Při pohledu na dnešní průběh dostihu mám pocit, že se to podařilo," konstatoval.
 
Další program Nagano Golda zůstává otevřený, do konce letních prázdnin mnoho možností nemá. "Zatím nemám bližší představu, kudy se pustíme dál. Přihlásili jsme ho sice za měsíc do grupy 3 v Berlíně, ale je otázka, jestli do takového dostihu vůbec jít. Anglie se nám kvůli karanténě momentálně zavřela, takže mám pocit, že nám zbývá zopakovat si Deauville. Ani to není úplně ideální varianta, musíme to zvážit," uzavřel Luka.
 
 
Foto: Luka Racing