Na Dívčích hradech se prohánějí koně Převalského. Zatím jsou čtyři

ikonka

Téměř dvacetihektarová pláň na Dívčích hradech v Praze se v pondělí 19. dubna stala novým domovem koní Převalského. Z chovné stanice v Dolním Dobřejově sem pracovníci Zoo Praha přepravili první čtyři klisny, k nimž by časem měl přibýt ještě hřebec.
19.04.2021 17:45  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB


 
„Smyslem tohoto projektu je nejenom oživit historickou lokalitu, ale také za pomoci divokých koní, kteří budou spásat travní porost, přispět k tomu, aby se na ni vrátila původní společenstva rostlin a živočichů,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Důležité pro nás je i to, že Pražané na Dívčích hradech uvidí koně Převalského také v době, kdy v zoo budeme přestavovat jejich stáje a výběhy.“
 
Prvními obyvatelkami Dívčích hradů jsou klisny Khamiina, Xicara, Lana a Gruhne (podrobněji viz níže). Jejich výběr proběhl tak, aby pro budoucí reprodukci této skupiny koní Převalského byla zaručena co největší genetická pestrost. Návštěvníci je budou moci sledovat ze tří vyhlídek s bezbariérovým přístupem. Jedna z nich je vyvýšená, a poskytne tedy nejen ojedinělý pohled na samotné koně, ale také na panorama Prahy. 
 
„Posláním zoologických zahrad není jen zpříjemňovat volný čas svých návštěvníků, ale především chránit ohrožené druhy. Naše zoologická zahrada dlouhodobě zachraňuje koně Převalského, kterého se nám daří vracet i zpět do původní domoviny v Mongolsku,“ popisuje náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hlubuček. „Jsem rád, že nevyužitý pozemek na Dívčích hradech bude sloužit právě pro naše stádo koní Převalského a pro záchranu tohoto ohroženého druhu.“
 
Celá ohrada bude monitorována pracovníky zoo i kamerovým systémem. Navíc je uvnitř elektrický ohradník, který koním zamezuje, aby se přiblížili k samotnému plotu. 
 
„Největší obavy máme z toho, že se lidé neudrží a budou chtít koně krmit. Opravdu všechny prosím, nedělejte to! Můžete jim způsobit závažné zdravotní potíže nebo i bolestivou smrt,“ upozorňuje Miroslav Bobek. „Prosím ani kousek chleba, ani mrkev. Nedávejte jim vůbec nic,“ dodává.
 
A kdo jsou tedy nové obyvatelky Dívčích hradů? Lana se narodila v srpnu 2016 v německé Kölner Zoo a do Dolního Dobřejova přišla před třemi lety. Khamiina je čtyřletá klisna pocházející z Tierpark Berlin v Německu. V Dolním Dobřejově žila od roku 2019. Gruhne pochází z belgické Reserve d'Animaux Sauvage, kde se narodila v červenci 2017 a odkud o dva roky později odcestovala do chovné stanice Zoo Praha. Xicara se narodila přímo v Zoo Praha, a to v červenci roku 2018. 
 
Letos uplyne deset let od prvního transportu koní Převalského z Prahy do západního Mongolska. Během devíti dosavadních Návratů divokých koní, které probíhají za pomoci armádních letounů CASA, bylo do své domoviny přepraveno celkem 34 koní Převalského, z nichž někteří mají ve volné přírodě dokonce již vnoučata. Loni se plánovaný transport kvůli pandemii covidu-19 neuskutečnil a stejně tomu bude i letos. Zoo Praha však začala připravovat nový reintrodukční projekt koní Převalského na východ Mongolska.
 
Zdroj: tisková informace Zoo Praha
Foto: Miroslav Bobek a Petr Hamerník