Modrá krev v čele světového jezdectví. FEI slaví sto let od založení

ikonka

Osm národů se v roce 1921 podepsalo pod vznik Mezinárodní jezdecké federace FEI. Dnes je v ní sdruženo více než 130 federací a původně tři disciplíny se rozrostly na sedm. V jejím čele stáli významní členové šlechtických rodů. FEI slaví sto let!
01.06.2021 09:00  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB


 

Mezinárodní jezdecká federace FEI slaví sto let od svého založení. Instituce, která dnes sídlí v centru Lausanne v moderní budově oceňované mnoha architektonickými weby, sdružuje 136 národních federací a pracují pro ní na celém světě možná tisíce lidí jako zaměstnanci i jako dobrovolní funkcionáři, začínala mnohem skromněji.
 
Myšlenka založit úřad, který zastřeší a sjednotí pravidla jezdectví, jež po zavedení mezi olympijské sporty zažívalo prudký rozvoj, vznikla pouhé dva roky po konci první světové války. Mezinárodní jezdecká federace byla založená v roce 1921 v Paříži. Originální název zní Fédération Equestre Internationale, pro celý svět zkrátka FEI. 
 

Století prudkého rozvoje

 
Zakládajících členů – národních federací bylo osm: Belgie, Dánsko, Francie, Itálie, Japonsko, Norsko, Spojené státy a Švédsko. Jejich počet narostl za století na číslo 136 a s výjimkou Arktidy a Antarktidy má FEI své členy na všech kontinentech světa.
 
Původně pod FEI patřily tři disciplíny, ty olympijské. K parkurovému skákání, všestrannosti a drezuře se v roce 1970 přidalo spřežení, v roce 1982 vytrvalost, o rok později voltiž a v roce 2000 reining. Nejmladší odvětví by se od FEI mělo už v roce 2022 odpojit a fungovat pouze pod NRHA. Nedílnou součástí jsou drezura a vozatajství pro jezdce s hendikepem.
 

Modrá krev v čele FEI

 
Prvním prezidentem byl baron du Teil. S výjimkou několika jmen se v čele FEI za sto let střídali hlavně příslušníci modré krve.
 
Jedním z nejvlivnějších prezidentů byl nedávno zesnulý manžel britské panovnice princ Philip, vévoda z Edinburghu. Během svého působení v letech 1964 až 1986 princ Philip např. inicioval vznik série FEI Jumpiong Nations Cup ™, tj. parkurový Pohár národů. Aktivně též podporoval v 70. letech start série Světového poháru – FEI Jumping World Cup™. V neposlední řadě se zasloužil o vznik Světových jezdeckých her – FEI World Equestrian Games™. Řadu let za tento formát světových šampionátů loboval, přičemž vznik WEG je dotován v roce 1990.
 
Ještě před ním byl do této role zvolen princ Bernhard, otec pozdější nizozemské královny Beatrix. A naopak po princi Phillipovi stála v čele rovněž členka britské královské rodiny princezna Anna, která je bývalou reprezentantkou ve všestrannosti. V roce 1971 dokonce vybojovala individuální zlato na mistrovství Evropy v Burghley a účastnila se i olympijských her v Montrealu.
 
Od roku 1994 byla po dvanáct let v této funkci Infantka María del Pilar de Borbón, což byla sestra španělského krále Juana Carlose I. V roce 2006 jí vystřídala princezna Haya bint Hussein. Během jejího vedení se administrativa FEI přesunula do nové budovy v centru Lausanne, která je oceňována i jako architektonický počin. Princezna Haya na ní příspěla částkou bezmála 19 milionů švýcarských franků.
 
Současným, v pořadí třináctým, prezidentem je Ingmar de Vos, který nepatří k žádnému šlechtickému rodu. Roky pracoval jako Generální sekretář Belgické národní federace a posléze ve stejné pozici pro FEI. 
 
Foto: FEI
 
Zdroj: FEI, Wikipedia