Koně z Dvorců opět excelovali v Pise, ale ve vrcholu dne slavil Velek

ikonka

Velká forma stáje Dr. Charvát a trenéra Pavla Tůmy pokračuje, jejich talentovaní čtyřletí Roncal a Honey Sexy si v Pise podle očekávání pohráli se soupeři. Hlavní dostih dne však získali Francouzi díky Edinsonovi, kterého odjezdil Ondřej Velek.
14.02.2021 16:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB

Dva ze tří nedělních graded dostihů v italské Pise ovládli čeští překážkáři. Žokej Jan Faltejsek, trenér Pavel Tůma a majitel Jiří Charvát měli po lehkých úspěších Roncala a Honey Sexy dokonce nakročeno k hattricku, ale Night Moon ve strhujícím finiši Gran Corsa Siepi Nazionale (Gd1, 4000 m, 60 000 eur) podlehl francouzskému Edinsonovi v sedle s Ondřejem Velkem.
 
Svěřenec trenéra Richarda Chotarda, který se v prosinci a lednu dvakrát utkal s Capivarim v Cagnes-sur-mer a disponuje francouzským handicapem 64, zvítězil ve vrcholu zimní překážkové sezony na hipodromu San Rossore prakticky stylem start - cíl.
 
Na začátku cílové roviny se na něj sice dotáhli Night Moon, Skins Rock a další, ale Edinson měl stále rezervy a dokázal za posledním skokem jistě o jednu délku odrazit velký nápor Night Moona. Za synem výborné Nostalgie se seřadili zbylí čeští aktéři v pořadí Capivari, Skins Rock a Laldann.
 

Foto: Jako ve Svatém Mořici. Dostihové Česko mezi sněhem a mrazem

 
O hodinu dříve znovu ukázal své kvality a potenciál čtyřletý Roncal v proutěnkářském Criterium D’Inverno (Gd2, 3500 m, 50 000 eur). Loňský vítěz Premio Giulio Berlingieri a Zlaté spony tříletých se pod Janem Faltejskem dlouho držel na třetím místě. Kritický moment pro favorita přišel v předposledním oblouku, kde Roncal na "cestě" podklouzl, ale Faltejsek nepříjemnou situaci ustál a na konci protilehlé roviny už skákal hlava - hlava s vedoucím Pourquoipas Robertem.
 
Roncal zavedl pole do cílové roviny a pohlídal si jistý úspěch o 3 3/4 délky před Pourquoipas Robertem, který byl po lednovém vítězství v Pau koupen za 23 119 eur stájí Scuderia Aichner SRL a v neděli absolvoval úspěšný debut v českém tréninku. South Africa finišoval šestý.
 
Jedinou Roncalovou porážkou na překážkách zůstává loňské těsné druhé místo v meranském Graded 3, zbylé čtyři starty proměnil německý odchovanec ve více či méně lehká vítězství.
 
Podobný vývoj má i kariéra stejně staré Honey Sexy, která triumfovala lehce o 7 1/4 délky ve steeplechase Premio Neni Da Zara (Gd3, 3500 m). Faltejsek nezkrotnou polokrevnou hnědku jako obvykle po startu přidržel a chvíli odolával jejím protestům, než jí po čtyřech překážkách dovolil přejít na špici.
 
Honey Sexy od té chvíle navyšovala svůj náskok a v závěru s přehledem udržela za sebou Peace Gardena, který si v sedle s Josefem Bartošem připsal druhou příčku. Honey Sexy navázala na měsíc staré vítězství ze stejného závodiště a celkově zaznamenala třetí úspěch z pěti startů.
 
Foto: Ippodromo San Rossore