Když začne Indiana šílet, musím rychle na zem, říká Baryard-Johnsson

ikonka

Malin Baryard-Johnsson a H&M Indiana, to je švédská parkurová dvojice, která se díky skvělým výkonům v sezoně 2021 zařadila mezi ty nejlepší na světě. Byla součástí zlatého olympijského týmu. Práce s klisnou ovšem nebyla, a občas stále není, snadná.
29.11.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

Hnědka H&M Indiana je jedním z nejúspěšnějších parkurových koní sezony 2021. Mezi absolutní hvězdy se definitivně zařadila díky výkonům, které podávala v sedle se Švédkou Malin Baryard-Johnsson na olympijských hrách v Tokiu. Fanoušci, kteří světový parkur sledují pozorně, ovšem předem tušili, že země tří korunek vysílá do Japonska silnou sestavu. 
 
Klisna Indiana, jež se narodila v roce 2008 v Belgii, je příslušnicí plemene belgický teplokrevník, jejím otcem je Kashmir van Schuttershof a dědem ze strany matky je Animo´s Hallo. V kategorii mladých koní jí sedlala jiná švédská jezdkyně, Petronella Andersson, která s ní absolvovala třeba mistrovství světa v Lanakenu v roce 2014. S tehdy šestiletou Indianou zajela sice slušné výsledky, ale v přetěžké konkurenci, jež se potkává při tomto šampionátu, se nepohybovala na předních příčkách výsledkových listin.
 
O rok později změnila klisna stáj. Charlotte Söderström, žena, jíž patří šampion H&M All In, jí zahlédla na závodech v Arezzu. Zjistila, že hnědka má stejného otce jako All In, což jí zaujalo a přímo tam jí koupila. „Pro Indianu to byla první těžší soutěž pro sedmileté koně. Byla ještě taková nezralá, ale věděla jsem, že má charakter a obrovský potenciál. Věděla jsem také, že u Malin bude v nejlepších rukou,“ okomentovala prodej Petronella Andersson.
 
 

Najít společnou řeč

Na mezinárodních závodech se Malin s Indianou začaly objevovat od roku 2016. Švédka popisuje hnědku jako extrémně složitého koně. „Tréninky i závody byly náročné. Její jezditelnost byla prakticky nulová. Bylo strašně těžké dosáhnout porozumění. Je velmi citlivá. Stávalo se, a dodnes se to občas stává, že musím co nejrychleji sesednout na zem, když začne prostě šílet,“ popisuje Malin, jak s klisnou hledala společnou řeč. „Zároveň je hrozně přátelská,“ dodává Malin s tím, že Indiana je neuvěřitelný kůň, s největším srdcem, ale je zkrátka speciální. 
 
Spolupráce se rok od roku zlepšovala také díky tomu, že rostly překážky, které dvojice překonává. Zlom totiž přišel právě v okamžiku, když začaly skákat vysoké parkury. Dodnes doma v tréninku neexistují nízké skoky nebo kavaletová práce.
 
 

Olympijské vavříny

První úspěchy se dostavily v sezoně 2016. Koncem roku na sebe Malin s Indianou upozornily při bariérovém skákání na CSI5*-W v londýnské hale Olympia. Tehdy obsadily druhé místo za Bertramem Allenem na koni High Valley. Druhé dojely v Grand Prix ve Švédsku při velmi populárním halovém mítinku CSI4* ve Stockholmu v roce 2017, aby se o dva týdny později umístily v top10 při všech startech na předvánočním CSI5*-W v Londýně. 
 
V sezoně 2018 předvedla Malin v sedle Indiany dvakrát dvojitou nulu při Poháru národů, a to v Římě a Falsterbo. Jejich souhra a preciznost se stále zlepšovala. Malin se blýskla několika skvělými jízdami v sérii Global Champions 2019. V Grand Prix Miami brala s Indianou třetí místo, o dva měsíce později byla ve Stockholmu druhá. 
 

Čtěte také: Whitakerův životní kůň. Šampion Mon Santa se s malými parkury nepáral

 
Nejlepší sezonou je však ta s ročníkem 2021. Prozatím. Švédi byli dvakrát na stupních vítězů při Pohárech národů v Římě a St. Gallen a dvojice Malin Baryard-Johnsson a Indiana zapsala pokaždé dvě nuly. Řekla si tak o nominaci do týmu pro olympijské hry v Tokiu. Poslední start před odletem jim vyšel na výbornou, když s čistým kontem dojely páté v pětihvězdové Velké ceně Valkenswaardu.
 
V Japonsku pak švédští jezdci do jednoho předvedli doslova spanilou jízdu. Malin na Indianě nechybovala v kvalifikaci soutěže jednotlivců ani v jejím finále a po čistém výkonu v rozeskakování nakonec obsadila páté místo. V týmovém klání udělala jedinou chybu za celé hry. Překážka jí spadla ve finálové jízdě, předchozí kvalifikaci překonala bez zaváhání, a co je důležité, s nulou dokončila hlavně neskutečně napínavé rozeskakování Švédů s jezdci Spojených států amerických. Nakonec to byli právě Skandinávci, kdo se radoval ze zisku zlatých medailí.
 
Úspěchy s datem 2021 tím ovšem neskončily. Dvojice se měsíc po návratu z Tokia dokázala díky vítězství v LGCT Grand Prix Říma kvalifikovat do Super Grand Prix při Prague Playoffs, takže tuto výjimečnou klisnu mohli vidět fanoušci i v pražské O2 areně.
 
Zdroj: FEI, Horse and Hound, World Of Show Jumping
 
Foto: Arnd Bronkhorst / FEI